torty

piątek, 27 grudnia 2013

Pewnie macie dość. 

ale  ten tort jest doskonały, przepis wzięłam z tego bloga  zróbcie go a nie pożałujecie. 

Chodził za mną jakiś czas i trach jest, mniam 

Zrobiłam duży tort i ten oto mini torcik, tak na próbę. Następnym razem może zrobię więcej mini torcików.  

 Tort makowy

Składniki  na tortownicę 24 cm. 

300 g maku 

270 g cukru

8 dużych jajek 

3 łyżki kaszy manny 

2 łyżki bułki tartej 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

szczypta soli

Mak zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin, lub zagotować w mleku około 15 min. Oba sposoby są dobre.  Następnie odcedzić i  zmielić 2 razy mak na drobnym sitku.  Żółtka jajek utrzeć z cukrem,  dodać mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i wymieszać następnie dodać masę makową i połączyć. Na koniec dodać pianę z białek  ubitą na sztywno z solą. 

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków nie smarować ani nie wykładać papierem. Piec w  piekarniku rozgrzanym do 175 st. C około 45 min, lub do suchego patyczka. 

Nasączenie

50 ml likieru pomarańczowego

2 łyżki wody

Krem 

500 g serka mascarpone

400 g śmietany kremówki 

3 łyżki  cukru pudru z wanilią ( trzymam w słoiku rozcięte laski wanilii zasypane cukrem pudrem) 

Ubić śmietankę z cukrem, w osobnym naczyniu wymieszać serek. Następnie połączyć ser z ubitą śmietanką. Wszystko wrzucam razem i chwilkę miksuję, nie za długo bo może się rozwarstwiać. Nigdy tak nie miałam, ale lepiej uważać. 

Dodatkowo 

150 g konfitury pomarańczowej ( znajdziecie na moim blogu) 

 

Wykonanie tortu 

Biszkopt makowy przekroić na dwie warstwy( można na trzy). Położyć górną część na paterze, nasączyć likierem połączonym z wodą. Na to rozsmarować konfiturę pomarańczową i przykryć warstwą kremu. Na to położyć drugi kawałek biszkoptu makowego, nasączyć go pozostałym likierem. Całość posmarować kremem i dowolnie udekorować. U mnie plastry pomarańczy podgotowane w syropie i mak. Pobawiłam się i zrobiłam też jedno ciastko makowe, które tu widzicie, następnym razem może zrobię tort w tej formie, czyli dużo małych torcików. 

 Tort makowy z kremem

 tort makowy z kremem

tort makowy

17:46, hedoniacake , torty
Link Komentarze (4) »
wtorek, 22 stycznia 2013

Tort czekoladowo wiśniowy nie dla dzieci 

Tort czekoladowo wiśniowy

 

Składniki na ciasto murzynek ( tortownica 24 cm)

2 jajka 

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

3 łyżki dżemu

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1 łyżka kakao

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1 łyżka sody

Wymieszać mokre składniki z cukrem, przesiać mąkę z sodą i połączyć z resztą składników. 

Wlać do tortownicy i piec 50 min w temp. 170 st.C 

Po upieczeniu odłożyć na kratkę i wystudzić. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. 

Poncz

1 szklanka wiśniówki 

Krem  śmietankowy 

330 ml śmietany 30%

250 serka mascarpone 

100 g białej czekolady 

2 łyżki cukru pudru z wanilią 

4 łyżki mleka 

Białą  czekoladę rozpuszczamy na parze z mlekiem. Odstawiamy do przestudzenia. Miksujemy krótko serek. Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno, dalej miksując dodajemy serek i czekoladę. Miksujemy tylko do połączenia składników. 

Dodatkowe składniki 

1 szklanka wiśni ( u mnie wiśnie z nalewki)

0,5 czekolady do dekoracji

Wykonanie tortu 

Ciasto przecinamy na trzy warstwy. Układamy pierwszy krążek na paterze i nasączamy go wiśniówką. Nakładamy warstwę kremu i rozkładamy część wiśni, przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Nasączamy go wiśniówką i pokrywamy warstwą kremu. Na krem rozkładamy wiśnie. Na to kładziemy ostatnią warstwę ciasta i nasączamy ją najsilniej wiśniówką. Boki i wierzch pokrywamy kremem, robimy dekorację z kremu, wiśni i czekolady. Smacznego 

 

Tort czekoladowo wiśniowy nie dla dzieci

tort czekoladowo wiśniowy nie dla dzieci

 

 

 

 

23:26, hedoniacake , torty
Link Komentarze (1) »
niedziela, 02 grudnia 2012

Tort tyko dla dorosłych, zdecydowanie na specjalne okazje. Ma chyba z milion kalorii i jest pyszny. Zdecydowanie wart zrobienia. Używając gorzkiej czekolady spowodujemy, że tort ma zdecydowany smak, można śmiało powiedzieć, że zyskuje charakter. 

Tort Wiśnia w czekoladzie

Składniki na biszkopt

9 jajek

1 szklanka mąki

0,5 szklanki kakao 

1 szklanka cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

7 łyżek oleju

szczypta soli

Wykonanie biszkoptu 

Ubijamy białka z solą, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy żółtka, olej i miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy folią lub papierem i wylewamy ciasto (boków nie wykładamy) Pieczemy około 50 min. w temp. 170 st. C do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w formie. Następnie kroimy na trzy warstwy.

Składniki na mus czekoladowy 

200 g  gorzkiej czekolady ( ja użyłam takiej o zawartości 78% kakao 1 szt i 1 szt. gorzka Wedel) 

400 g śmietanki 36%

60 ml. mleka 

Podgrzewamy mleko i wrzucamy do niego pokruszoną czekoladę, odstawiamy. Po kilku min mieszamy, jeśli czekolada nie roztopiła się do końca , należy ją podgrzać na parze. Roztopioną czekoladę odstawiamy do wystudzenia. Ja czekam aż stanie się letnia. Ubijamy śmietankę na sztywno i wmiksowujemy czekoladę połączenia składników. 

Składniki na polewę czekoladową 

1 czekolada (100 g )

3 łyżki masła

3 łyżki mleka

Wykonanie polewy

Roztapiamy masło z mlekiem. Wrzucamy pokruszoną czekoladę i odstawiamy na 5 min, po czym mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

 

Pozostałe składniki 

300 g wiśni z nalewki 

1,5 szklanki nalewki wiśniowej  do nasączenia ciasta

 

Wykonanie tortu  Wiśnia w czekoladzie

Układamy na paterze jeden z blatów i nasączamy go nalewką. Na cieście rozsmarowujemy 1/2 musu i wykładamy cześć wiśni. Na to układamy drugi blat ciasta, dociskamy go do musu. Następnie blat nasączamy nalewką i wykładamy drugą cześć musu i wiśnie. Kilkanaście najładniejszych wiśni zostawiamy do dekoracji. Ostatni blat układamy na musie i dociskamy go. Wierzchni blat nasączamy pozostałą nalewką. Cały tort polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wiśniami. Schładzamy przez noc w lodowce. Przed podanie dobrze jest wyciągnąć tort wcześniej z lodówki. Jest bardzo solidny i nic się nie dzieje jeśli go przewozimy. Mam na myśli to, że mus ma idealna konsystencję i nie sprawia żadnych problemów. 

 

Wiśnia w czekoladzie

Wiśnia w czekoladzie

14:22, hedoniacake , torty
Link Komentarze (3) »
czwartek, 30 sierpnia 2012

Tort który, nie ukrywam wymaga dość dużo pracy. Ale warto, ponieważ jest pyszny i piękny. 

Tego piękna może nie widać w pełni na moich zdjęciach, ale ciągle nie mam mojego aparatu. Robię więc zdjęcia Lumią 610 , ale to ciekawe doświadczenie.

Tort zrobiłam na chrzest  uroczych 'Małych Pogan" to określenie rodzicielki. Zniknął szybko, a był tak naprawdę drugim tortem, pierwszy przygotowały Panie z obsługi i wszyscy dostawali go obowiązkowo. Mój stał sobie skromnie na stole,ale nie stał tam długo. 

Do dzieła

Tort malinowy z musem z białej czekolady

Składniki  biszkopt tortownica- 24 cm

7 jajek ( u mnie raczej małe)

1 szklanka mąki 

3/4 szklanki cukru

7 łyżek oleju

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Wykonanie 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą,partiami dosypując cukier. Kiedy piana jest sztywna dodajemy żółtka i razem chwilę miksujemy. Dolewamy olej i m iksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą. Tortownicy nie smarujemy niczym, wykładamy tylko spód papierem lub folią. Napełniamy masą i pieczemy w temp. 180 st. C około 50 min. Do suchego patyczka, studzimy w tortownicy.

 

Składniki na mus  z białej czekolady

240 białej czekolady dobrej jakości 

720g śmietany min 30% (120g zabieramy do rozpuszczenia czekolady, resztę chłodzimy)

10 g żelatyny ( niestety to konieczne, jeśli tort nie będzie przewożony wystarczy 6g)

Wykonanie musu

Podgrzewamy 120g śmietanki, czekoladę kroimy na drobne kawałki i wkładamy do gorącej śmietanki. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy z niewielką ilością gorącej wody i natychmiast łączymy z ciepłą czekoladą.

Śmietankę ubijamy na sztywno i  delikatnie łączymy z masą czekoladową ( masa nie jest całkiem zimna, ale powinna być letnia)

 

 Składniki na polewę czekoladową

200 g białej czekolady

100g oleju słonecznikowego 

Wykonanie

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej i mieszamy.

 

Składniki na poncz

125 likieru limoncello

125 g osłodzonej wody

Wykonanie 

Przegotowaną wodę słodzimy  i studzimy, następnie  łączymy z likierem.

Dodatkowo 

1 słoik marmolady malinowej ( czasami robię ją  samodzielnie, ale bez przesady)

250g świeżych malin 

Komponowanie tortu ;-)

Biszkopt kroimy na trzy w miarę równe części. Jako pierwszą układamy warstwę wierzchnią. To ważne bo ma ona dość miękką skórkę która przy pokrywaniu polewą lubi się odrywać.

Nasączamy ją ponczem ale dość umiarkowanie. Na niej rozsmarowujemy warstwę marmolady i kładziemy warstwę połowę musu. Na to układamy środkową warstwę  biszkoptu, nasączamy ją już mocniej i wykładamy resztę musu. Na wierzch kładziemy ostatnią warstwę biszkoptu i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

Rano przygotowujemy polewę, pokrywamy nią cały tort. Wierzch ozdabiamy malinami a boki na całej powierzchni lub tylko dół posypujemy wiórkami czekolady. 

Uwaga mus po przygotowaniu jest dość rzadki więc konieczna jest obręcz do tortu, żeby utrzymać go w ryzach. Autorem przepisu na mus i polewę jest Tomasz Deker. Lubię jego przepisy na wszelkiego rodzaju musy.

tort malinowy z musem z białej czekolady

tort malinowy z musem z białej czekolady

 

 

 

11:48, hedoniacake , torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 lipca 2012

Dziś tort na specjalną okazję. Tort malinowy z musem z białej czekolady przygotowałam dla niezwykłej kobiety na urodziny. Mus jest lekki jak chmurka, ale tort zachowuje kształt. Słodycz musu przełamałam dodatkiem cytrynówki i malinami. Pyszne zestawienie, polecam na specjalne okazje. Następnym razem dodam więcej malin. Spodziewałam się też, że smak cytrynówki będzie bardziej zdecydowany, ale był słabo wyczuwalny.

Mus po zrobieniu nie jest bardzo sztywny, trzeba używać obręczy do tortów, żeby go okiełznać( można zastąpić po prostu obręczą od tortownicy).

 Tort malinowy z musem z białej czekolady

Składniki na biszkopt

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

4 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki proszku 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, na koniec dodajemy żółtka i łączymy w całość. Do masy dolewamy olej i miksujemy krótko. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w foremce 26 cm około 40 min w temp. 160 st.C z nawiewem. Ważna sprawa tortownicę do biszkoptu smarujemy masłem i posypujemy mąką tylko na spodzie, boki pozostają suche. W ten sposób biszkopt po upieczeniu nie deformuje się i mniej opada. 

Składniki na krem 

2 białe czekolady

2 serki mascarpone po 250g

3 śmietany 30% 330 ml.

3 łyżki cukru pudru z wanilią

Rozpuszczamy na parze czekoladę z kilkoma łyżkami śmietany, odstawiamy do przestudzenia.

Ubijamy  2 śmietany z 2 łyżkami cukru. Następnie miksujemy czekoladę z serkiem i delikatnie łączymy ze śmietaną.

Składniki na poncz 

200 ml osłodzonej wody

200ml cytrynówki 

Dekoracja

0,5 kg malin, dodałam też trochę poziomek ze swojego ogródka 

listki melisy 

Wykonanie tortu 

Kroimy biszkopt na 3 warstwy. Układamy na paterze pierwszą warstwę biszkoptu i nasączamy ją dość umiarkowanie. Nakładamy warstwę musu, na to drugi biszkopt i dużo nasączenia, zapinamy obręcz. Na biszkopt kolejna warstwa kremu i biszkopt, nasączamy mocno. Biszkopty nasączamy już po ułożeniu na kremie, w przeciwnym wypadku będzie je trudno przełożyć, ponieważ są dość cienkie. Na wierzch tortu nakładamy kolejną warstwę kremu. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem, ubijamy ostatnią śmietankę z 1 łyżką cukru. Zdejmujemy obręcz i  smarujemy cały tort, dość niedbale, śmietanką i dekorujemy malinami oraz melisą. 

Uwaga: następnym razem dodam likieru cytrynowego, żeby bardziej zaakcentować smak cytryny.

Koniec i smacznego

Tort malinowy z musem z białej czekolady

11:50, hedoniacake , torty
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne