ciasta czekoladowe

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Dziś po raz kolejny klasyczne brownie według przepisu Agnieszki Kręglickiej. Jakoś mi ten przepis pasuje. 

Klasyczne brownie Agnieszki Kręglickiej

Klasyczne brownie składniki:

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady ja daję taka 60% do 70%
1 kostka (200 g) masła 
100 g mąki 
300 g cukru 
6 jaj
50 g łuskanych włoskich lub migdałów ( tym razem nie dałam)

Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. 
Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier, następnie przesiać do masy mąkę, wymieszać. 
Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.
Spód blachy wielkości 26x36 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18--20 minut. Nie trzymajcie za długo bo wtedy ciasto wysycha. Po wystudzeniu posypać kakao i rozłożyć maliny. W oryginale Agnieszka pokrywała brownie ganache czekoladowym, ale dla mnie to już zbyt wiele czekolady. Maliny można też zapiec w cieście. 

czekoladowe z malinami  Agnieszki Kręglickiej

piątek, 30 maja 2014

Kolejny raz przygotowałam Czarci tort Nigelli, jak dla mnie doskonały. Zmiana w stosunku do oryginału jest taka, że piekę spód w jednej większej brytfance i kroję na połowę. Tutaj moja poprzednia wersja z malinami.

Tort czekoladowy  

Składniki na ciasto

50 g kakao

100 g ciemnego muscovado  

250 ml wrzątku 

125 masła / plus odrobina do formy

150 g miałkiego cukru

225 g mąki pszennej 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 jajka 

Wykonanie 

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C

Przesiewamy do miski kakao, dodajemy muscovado,  zalewamy wrzątkiem i mieszamy trzepaczką. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy  na przemian mąkę, wcześniej przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia, oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy płynne składniki( wystudzone) i łączymy razem.  Nigella poleca pieczenie w dwóch formach o średnicy 20 cm. Ja upiekłam w jednej o średnicy 24 cm, a następnie przekroiłam na dwa placki.

Pieczemy 30 min, do suchego patyczka( u mnie 40 min) 

Składniki na krem 

125 ml wody

30 g ciemnego muscovado

175 g masła

300 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej 

Wodę, cukier i masło zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z kuchenki, dodajemy czekoladę, odstawiamy na chwilę. Później mieszamy  krem do rozpuszczenia czekolady, znów odstawiamy do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. Krem jet na początku bardzo rzadki, ale bez paniki będzie odpowiedni za jakieś 2 godziny. 

Ciasto kroimy na dwie części, smarujemy kremem i dekorujemy malinami. Kremu jest bardzo dużo, jak dla mnie.

Na wierzch około 50 dkg truskawek i listki melisy. Ja posmarowałam truskawki tężejącą galaretką, wtedy ładnie wyglądają nie robią się przywiędłe. 

Tort czekoladowy Nigelli

 

Tort czekoladowy Nigelli

środa, 26 marca 2014

To ciasto jest najprostsze do wykonania, chociaż na takie nie wygląda. Jest smaczne i ciekawie wygląda, co ważne zawsze się udaje. 

Ciasto czekoladowo serowe

Składniki  na ciasto 

2 jajka 

1 szklanka cukru (200 g)

0,5 szklanki oleju

3 łyżki dżemu ( u mnie czarna porzeczka)

2 szklanki mąki (280 g )

1 szklanka mleka 

0,5 gorzkiej czekolady

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Składniki na masę serową 

0,5 kg sera sernikowego

3 jajka 

3 łyżki cukru

1 mały budyń bez cukru 

Wykonanie ciasta 

Wymieszać jajka ubić z cukrem, mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę. W drugiej misce przesiać mąkę z sodą, kakao i kawą rozpuszczalną. Jak mleko z czekoladą lekko przestygną wymieszać je z jajkami, olejem i dżemem. Następnie dodać suche składniki i połączyć, krótko mieszając. 

Wykonanie masy serowej 

Wymieszać wszystkie składniki. 

Wylać ciemne ciasto na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 25/33 cm) na to wylać masę serową w esy floresy, można zamieszać widelcem.  Pieczemy około 45 min w temp. 180 st. C.  Wierzch posypałam płatkami migdałowymi, ale bez przesady nie musicie.  Smacznego 

Ciasto czekoladowo serowe

poniedziałek, 16 grudnia 2013

 

Co prawda to ciasto nie ma nic  wspólnego z naszym piernikiem. Ale tak jakoś mnie naszło,  żeby je wypróbować jeszcze dziś. Przepis pochodzi z kuchni Lidla i w oryginale był z mango. Ja zastąpiłam mango jabłkiem i wyszło ciekawie. Jak zdobędę dojrzałe mango jeszcze wypróbuje. 

Ciasto przed dodaniem piany z białek jest bardzo gęste, ale tak ma być ;-) 

Dla zwolenników czekoladowo wytrawnych smaków. 

Ciasto czekoladowe z jabłkiem i orzechami

Składniki 

180 g mąki pszennej

150 g cukru

125 g masła 

50 g kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

50 g orzechów włoskich

50 g startej czekolady (lub drobno posiekanej)

3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 

50 g wody

250 g  dość drobno pokrojonego jabłka ( w oryginale mango)

1/2 łyżeczki słodkiej papryki + szczypta chili ( w oryginale 1 łyżeczka papryki)  

 

Wykonanie 

Podgrzewamy wodę, dodajemy cukier, kakao, masło i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Nie zagotowujemy. Masę studzimy następnie dodajemy żółtka i łączymy  razem. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem i papryką. Mieszamy, na tym etapie ciasto jest bardzo gęste. Kolejno dodajemy orzechy, jabłko, czekoladę  i mieszamy. Osobno ubijamy pianę z białek i łączymy z masą czekoladową. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku bez termoobiegu w temp. 170 st. C przez około 45 do 50 min. U mnie 55 i to było trochę za długo, ciasto  wyszło nieco przesuszone. 

Po wystudzeniu polewamy polewą. U mnie z braku czekolady na polewę wypróbowałam przepis na lśniącą polewę kakaową z Kotlet TV. I powiem wam warto było, polewa jest mocno lśniąca i szybko zastyga. 

Składniki 

125 g masła

1/2 szklanki cukru pudru 

3- 4 łyżki kakao

1 łyżeczka żelatyny 

2-3 łyżki wrzątku

Wykonanie 

Roztopić masło dodać cukier i mieszać aż cukier się rozpuści, nie gotować. Dodać kakao i mieszać  na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Wszystko wymieszać i poczekać aż lekko przestygnie. Ważne żeby po rozpuszczeniu masła nie gotować polewy bo  się zważy.

Polewa szybko zastyga więc nie czekamy tylko szybko smarujemy ciasto. Polewa jest lśniąca i elastyczna, polecam. 

 

 Orzechy, jabłka, czekolada, papryka

 

środa, 30 października 2013

Bardzo ciekawe ciasto czekoladowe ze śliwkami. Ciasto jest intensywne, wilgotne i niezbyt słodkie. 

Pochodzi z bloga Liski, zmieniłam tylko jedno nie dawałam białego cukru, tylko w 100% dark muscovado i zrobiłam mniej kruszonki. 

Polecam wielbicielom śliwki w czekoladzie, ostatnia chwila żeby wypróbować ze świeżymi śliwkami. 

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Składniki na tortownicę 28 cm 

200 g ciemnego cukru trzcinowego Dark Muscovado 

280 g mąki pszennej
150 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1/4 łyżeczki soli
3 jajka
180 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej  na kawałki( użyłam 70% kakao)

300 g wypestkowanych śliwek węgierek ( mają stosunkowo mało soku) 


Wykonanie: 

 Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, dalej miksujemy. 

Proszek do pieczenia, sól, kakao i mąkę przesiewamy do osobnej miski.
Ucierając masło, dodajemy na zmianę suche składniki i mleko mieszamy na koniec wsypujemy czekoladę.
Wlewamy do formy, Na wierzchu układamy śliwki (przecięciem do dołu). Posypujemy kruszonką z  muscovado. 
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Kroimy całkowicie ostudzone.

Kruszonka 

3 łyżki masła 

6 łyżek muscovado

6 łyżek mąki 

Wykonanie 

mieszamy wszystkie składniki za pomocą widelca. 

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto czekoladowe ze śliwką

 
1 , 2
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne