Czekoladowo

czwartek, 12 lipca 2012

Dziś znów brownie z malinami i bananem, jak zawsze pyszne. Klasyczne brownie, ale z małą zmianą z powodu braku gorzkiej czekolady. Z mleczną czekoladą ciasto wychodzi jaśniejsze i słodsze niż w oryginale. Ja zdecydowanie wolę wersje wytrawną, ale to też jest pyszne i dzieciom bardziej smakuje. 

Polecam dodatek malin, bardzo fajnie przełamują słodycz ciasta, no i są takie piękne.

 

Brownie z malinami i bananem

 

Składniki na brownie ( duża brytfanka)

6 jajek

300 g cukru

2 czekolady tutaj mleczne

200 g masła

100 g mąki 

1 banan

Wykonanie 

Czekoladę roztopić z masłem, odstawić do przestudzenia. Ubić całe jaja z cukrem. Dodawać partiami przesianą mąkę i miksować, na koniec wmiksować czekoladę z masłem, do połączenia składników. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia,wylać część  ciasta, na to wyłożyć plastry banana i wylać resztę ciasta. Pieczemy około 18- 20 min w temp 180 st. C z nawiewem lub 200 bez nawiewu.

Polewa czekoladowa 

2 czekolady mleczne 

130 ml smietanki

2 łyżki miodu

1 łyżka masła 

Wykonanie

Roztapiamy wszystkie składniki, uwaga bo łatwo się przypala. Lekko studzimy i polewamy zimne ciasto. Na tym układamy maliny , przed podaniem można posypać cukrem pudrem, lub ozdobić miętą, melisą. Generalnie zielone dobrze tutaj pasuje. Polewa jest dość rozpustna, ale całe ciasto też nie należy do oszczędnych. Polecam, naprawdę można czasami zaszaleć.

Ta polewa to sprawdzony przepis jest gęsta i taka kremowa, więc łatwo się z nią pracuje.

Dodatkowo do dekoracji i smaku

250g malin

odrobina cukru pudru 

listki melisy lub mięty 

brownie z malinami i bananem

 

piątek, 01 lipca 2011

Klasyczne brownie Agnieszki Kręglickiej , polecam wielbicielom czekolady ale nie tylko. Ciasto jest niezawodne, poprostu doskonałe. Najlepszy przepis jaki znam. Raz słyszałam tylko opinię , że to zakalec no i coś w tym jest. Nie przypomina to polskich ciast czekoladowych.

klasyczne brownie

Klasyczne brownie składniki

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady

1 kostka (200 g) masła 

100 g mąki 

300 g cukru 

6 jaj

50 g łuskanych włoskich lub migdałów

Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. 

Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. 

Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.

Spód blachy wielkości 36x26 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18--20 minut. 

Od siebie dodałam polewę czekoladową i maliny uważam że to połączenie idealne polecam.

Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne