Ciasta z owocami

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Nie jest to może zbyt wyrafinowany wypiek, ale jest naprawdę dobry i łatwy do zrobienia, warto spróbować. Znajdziecie na moim blogu tez wersję z jabłkami. 

Ciasto brzoskwiniowe z budyniem

Składniki na ciasto ( forma 35 / 23 cm)

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 1/3 i 2/3 porcji. I tutaj zrobiłam inaczej niż autorka. Mniejszą część ciasta zamroziłam ( około 2 h) a większą włożyłam do lodówki. Jak ją poprzednio zamroziłam to miałam problem z rozwałkowaniem. 

 

Wypełnienie 

  • 1,5 kg jabłek brzoskwiń 
  • 2 słodzone budynie waniliowe 
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon ile lubimy ;-) i jeśli lubimy

Brzoskwinie kroimy w cząstki, dość grube. Ja ich nie obierałam ze skóry, ale następnym razem obiorę. Wymieszać brzoskwinie z cukrem i cynamonem. Budyń gotujemy. Większą część ciasta wałkujemy bezpośrednio  na papierze do pieczenia (można lekko podsypać mąką) i wypełniamy formę razem z brzegami. Ciasto nakłuwamy. Na ciasto wykładamy brzoskwinie, w miarę równo. Zalewamy je ciepłym budyniem i szybko ścieramy na nie resztę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy około 45 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 21 października 2014

100% jesieni, orzechy, żurawina, jabłka, cynamon. To kolejna wariacja na temat ciasta które jest dla mnie tak jesienne, że już bardziej się nie da. Tutaj upiekłam w dużej blaszce 35/25 cm.

Wersję poprzednią znajdziecie TUTAJ. Można dodać więcej jabłek. 

 

Ciasto z orzechami, jabłkami i żurawiną

Składniki

5 dużych jabłek  około 1 kg (użyłam szarej renety, nie rozpada się)

3 szklanki  mąki pszennej 

1,5  szklanki brązowego cukru ( może być biały ale jednak lepsze z brązowym)

6 jajek 

1,5 łyżeczki sody

1,5  łyżeczki proszku do pieczenia

1,5  łyżeczki cynamonu

3/4 szklanki oleju

1,5 szklanki orzechów włoskich ( zmieszałam orzechy, żurawinę ogrodową i rodzynki)

szczypta soli

Wykonanie 

Jabłka obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Całe jajka ubiłam z cukrem i szczyptą soli na puszysta masę, połączyłam z olejem. Następnie dodałam mąkę przesianą z cynamonem, proszkiem i sodą  wymieszałam. Na koniec dodałam jabłka, orzechy, żurawinę i rodzynki  połączyłam.Ciasto piekłam w temp. 170 st. C około 55 minut, bez nawiewu. Polecam ciasto jest pyszne i wilgotne. 

Uwaga: częścią orzechów i owoców  posypałam wierzch.

ciasto jesienne, orzechy, jabłka, żurawina

czwartek, 16 października 2014

Jeden z klasyków, ja przepis wzięłam z tego bloga, polecam. Jabłka raczej powinny być z tych nierozpadających się, ja użyłam szarej renety.

Jabłecznik z budyniem

Składniki na ciasto ( forma 35 / 23 cm)

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 1/3 i 2/3 porcji. I tutaj zrobiłam inaczej niż autorka. Mniejszą część ciasta zamroziłam ( około 2 h) a większą włożyłam do lodówki. Jak ją poprzednio zamroziłam to miałam problem z rozwałkowaniem. 

Większa część ciasta wałkujemy bezpośrednio  na papierze do pieczenia ( można lekko podsypać mąką) i wypełniamy formę razem z brzegami. Ciasto nakłuwamy. 

Wypełnienie 

  • 1,5 kg jabłek ( u mnie szara reneta)
  • 2 słodzone budynie waniliowe 
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru ( przy kwaśnych jabłkach koniecznie dodać cukier)
  • cynamon ile lubimy ;-) 

Jabłka obieramy i kroimy ( nie ścieramy) ja pokroiłam dość grubo). Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jabłka posypujemy cynamonem, cukrem i rozkładamy na cieście na nie wylewamy gorący budyń, ścieramy pozostałe ciasto i pieczemy około 45 do 50 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Jeśli lubicie takie tradycyjne wypieki to nie będziecie rozczarowani a myślę, że będziecie oczarowani. 

niedziela, 31 sierpnia 2014

Fantastyczne ciasto z TEGO bloga. W moim ogrodzie rosną dwa krzaki winogron, które co roku dają około 10 kg owoców deserowych i coś trzeba z tym robić. Owoce są ciemne dorodne, ale jest ich tyle, że nie da się ich zjeść od razu. Więc zawsze na początku jesieni szukam pomysłów co jeszcze można zrobić z winogron. To ciasto jest mało słodkie, takie jesienne i proste a zarazem zdrowsze od ciast z białej mąki i cukru. 

Razowa mąka, winogrona i oliwa jesienne ciasto

Ciasto składniki 

250 g mąki razowej pszennej 

2  duże jajka 

150 g cukru muscovado 

100 g oliwy z oliwek

60 ml mleka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

około 200 g ciemnych winogron 

Wykonanie 

Jajka ubić z cukrem i oliwą, dodać mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki, mieszając. Uwaga mieszamy tak jak w przypadku muffin, niezbyt dokładnie, ciasto powinno pozostać grudkowate. Formę o wymiarach 25/11 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy ciasto na wierzchu układamy winogrona i pieczemy w temp. 180 st. C około 50 min, można sprawdzić patyczkiem. Piekłam bez nawiewu. Smacznego ;-) 

Razowe ciasto z winogronami

winogrona ciasto oliwa jesienne ciasto

Winogrona

sobota, 16 sierpnia 2014

Jeśli ktoś szuka ciasta niezawodnego i na dodatek smakującego prawie wszystkim to to ciasto własnie takie jest. Moja mama chyba żyje w przekonaniu, że ja tylko to ciasto potrafię zrobić. Zawsze kiedy pytam jakie ciasto upiec dostaję jedną odpowiedź. Robię je z tymi owocami które mam pod ręką i zawsze się udaje. 

Tutaj podaję sposób pieczenia z podpiekaniem spodu, który zajmuje nieco więcej czasu, ale ostatnio piekłam bez podpiekania i wyszło dobrze. Dla początkujących polecam jednak ten sposób. Z czasem zrezygnujecie z niego na 100%. 

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Składniki na ciasto blaszka 33/20 cm 

5 żółtek (jajka duże)

250 g miękkiego masła ( może być 200 g jeśli jajka są duże)

2,5 szklanki mąki

2  łyżeczki proszku do pieczenia 

3 łyżki cukru pudru 

szczypta soli

Wykonanie 

Krótko miksuję żółtka z  cukrem, solą i miękkim masłem. Do masy przesiewam mąkę z proszkiem i szybko zagniatam. Szybko zagniatam,dzielę na dwie części 1/3 i 2/3 - to na spód,wkładam do zamrażarki. Jak ciasto stwardnieje ( min 2 h), 2/3 ciasta ucieram na tarce. Starte ciasto równomiernie rozkładam na papierze do pieczenia, lekko wyrównuję. Podpiekam w temp 190 st. C około 20 min ( ale trzeba uważać, czasami szybciej się przypieka). Po upieczeniu ostawiam do wystudzenia. 

Pianka 

5 białek 

1 szklanka cukru

2  łyżki cukru z wanilią

2 opakowania budyniu bez cukru (40g jedno opak)

0,5 szklanki oleju

0,5 kg śliwki węgierki dąbrowickiej(jest mało soczysta)

Wykonanie

Białka ubijam na sztywno, dodając pod koniec cukier i cukier z wanilią. Następnie wsypuję proszek budyniowy i dalej ubijam. Na koniec cienkim strumieniem wlewam olej, cały czas ubijając. Gotową piankę wykładam na podpieczone ciasto, na to wykładam połówki śliwek, skórką do dołu i ścieram pozostałe ciasto. Piekę w temp. 190 st. C około 40 min.  Uwaga na spód, jeśli wasz piekarnik nie ma regulacji to można go zabezpieczyć przez podłożenie brytfanki, bo łatwo się przypieka. 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne