ciasta mocno niebanalne

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Ciasto może nie wygląda jakoś szczególnie intrygująco, ale zapewniam nie będziecie rozczarowani. Jest bardzo pyszne, a przepis pochodzi od absolutnego mistrza. 

Ciasto pomarańczowe z rozmarynowym syropem

Składniki: 

 180ml oleju słonecznikowego

240ml soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego

160g marmolady pomarańczowej

4 jajka

skórka otarta z jednej dużej pomarańczy

70g drobnego cukru

70g wiórek kokosowych

90g pszennej mąki

180g drobnej semoliny (użyłam pół na pół mąkę krupczatkę i kaszę mannę)

2 łyżki mielonych migdałów

2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1.5 i też jest ok)

autor proponuje gęsty jogurt grecki do podania

Wykonanie:

Wymieszaj olej, sok, jajka, marmoladę i skórkę pomarańczową . W drugiej misce połącz wszystkie suche składniki.  Następnie połącz  zawartość obu misek. Ciasto jest rzadkie,  ale takie ma być. Napełnij dużą keksówkę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 50 min, do suchego patyczka. 

Syrop do nasączenia ciasta 

1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy ( ja użyłam igiełek świeżego rozmarynu i 2 łyżek  Cointreau)

200g drobnego cukru

140ml wody

Zagotuj wodę z cukrem i rozmarynem  jak się rozpuści, odstaw  i dodaj likier. Gorące ciasto nie wyjmujemy z keksówki, tylko od razu nasączamy. Odstawiamy do wystygnięcia i dopiero wyjmujemy z foremki. Uwaga z ilością rozmarynu, bo świeży jest bardzo intensywny.  Smacznego. 

sobota, 08 grudnia 2012

Dziś mała modyfikacja, moje ulubione ciasto marchewkowo bananowe, ale tym razem z kremem z serka mascarpone.

Ciasto marchewkowo bananowe z kremem

Składniki

260 g mąki ( pół na pól razowa i biała)

380 g marchewki  

2 duże przejrzałe banany 

1 szklanka oleju ( 250 ml) 

1 szklanka brązowego cukru 

3 rozbełtane jajka 

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 łyżeczka przyprawy do pierników 

1/2 łyżeczki cynamonu 

100 g orzechów włoskich

Wykonanie 

Przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami korzennymi. Marchewkę ucieramy na drobnych oczkach. Cukier dodajemy do jajek mieszamy, dolewamy olej, następnie dodajemy marchewkę i rozgniecione widelcem banany, łączymy z jajkami. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Mieszamy tylko tyle, żeby połączyć składniki.

Wypełniamy  tortownice wcześniej nasmarowaną masłem i wysypaną mąką, na wierzchu ciasta rozsypujemy orzechy 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C bez nawiewu około 1 h. Tortownica o średnicy  wielkości 20 cm. 

Krem  składniki 

100 ml śmietany kremówki 

250 g serka mascarpone 

2 łyżki amaretto

2 łyżki cukru pudru 

Wykonanie 

Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Serek miksujemy z amaretto i łączymy ze śmietaną, mieszamy. 

Wystudzone ciasto kroimy na dwie części, przekładamy kremem i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 

Ciasto marchewkowo bananowe z kremem

 

środa, 28 listopada 2012

Już raz je robiłam, są naprawdę pyszne, lekko ciągnące i można się rozgrzeszyć, bo zawierają zdrowe składniki.

Dziś wersja bez moich zdrowych zmian, ale  jeśli Nigela to precz ze zdrowymi składnikami ;-) szalejemy.

Blondynki Nigelli

 Składniki forma do tarty średnica 27 cm. 

150 g miękkiego masła 

200 g płatków owsianych ( nie błyskawicznych)

100 g mąki 

1/2 łyżeczki sody

100 g cukru muscovado

1 puszka (400g) mleka sokondensowanego 

1 jajko

170 g łezek czekoladowych lub pokrojonej czekolady 

 

Wykonanie 

Przesiać mąkę z sodą, dodaj płatki i wymieszaj. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem, gdy będzie napowietrzone  wmieszaj  mleko skondensowane i dodaj sypkie składniki, wymieszaj, na koniec dodaj jajko i jeszcze raz wymieszaj. Następnie dodaj do masy czekoladę, niedbale zamieszaj. Ciasto pieczemy w temp 180 st. C przez 35 min u mnie 45. Nigella proponuje piec je 35 min wtedy jest idealne. Odstawiamy do wystudzenia, potem dowolnie kroimy i zjadamy z przyjemnością.

Blondynki Nigelli

niedziela, 18 listopada 2012

Próbuję dosłownie każdy  interesujący przepis na ciasto marchewkowe. To ciasto zostanie na długo moim ulubionym, jest doskonałe, wypróbujcie. 

Ciasto marchewkowo bananowe

Ciasto marchewkowo bananowe  pochodzi z tego bloga   oczywiście tutaj z moimi zmianami. 

Składniki

260 g mąki ( pół na pól razowa i biała)

380 g marchewki  

2 duże przejrzałe banany 

1 szklanka oleju ( 250 ml) 

1 szklanka brązowego cukru 

3 rozbełtane jajka 

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 łyżeczka przyprawy do pierników 

1/2 łyżeczki cynamonu 

Wykonanie 

Przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami korzennymi. Marchewkę ucieramy na drobnych oczkach. Cukier dodajemy do jajek mieszamy, dolewamy olej, następnie dodajemy marchewkę i rozgniecione widelcem banany, łączymy z jajkami. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Mieszamy tylko tyle, żeby połączyć składniki, niezbyt długo.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C bez nawiewu około 1 h. U mnie keksówka wielkości 30/11 cm. 

Ciasto marchewkowo bananowe

 

niedziela, 04 listopada 2012

Ciasto, pochodzi z Wielkiej Brytanii. Jak zobaczyłam  zdjęcie i przepis,  to się zachwyciłam. Upiekłam no i rozczarowanie. Ciasto jest mało słodkie, spodziewałam się wilgotnego wnętrza, a tu suche ciasto. 

No mnie nie zachwyciło, ale może komuś zasmakuje. Poczekam jakiś dzień może się poprawi. Ma na pewno kilka zalet, jest łatwe do zrobienia, ma bardzo mało tłuszczu i zero białego cukru. 

Ciasto daktylowo orzechowe

Składniki 

200 g  suszonych daktyli bez pestek

30 g masła

1 łyżeczka sody

240 g wrzątku

140 g jasnego muscovado 

2 jajka 

280 g mąki ( pół na  pół razowa i biała)

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 i 1/2 łyżeczki  mieszanki cynamonu, gałki i ziela angielskiego ( można zastąpić przyprawą do piernika)

115 g orzechów włoskich, posiekanych niezbyt drobno

Wykonanie

Pokrojone daktyle wrzucić do garnka dodać masło, sodę i zalać wrzątkiem, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić z cukrem i solą, dodać daktyle,  następnie dodać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Ciasto porządnie zmiksować , na koniec dodać orzechy i wymieszać ( można kilka odłożyć do udekorowania wierzchu). Piec w okrągłej formie o średnicy 20 cm w temp 170 st. C około godziny. 

 

 
1 , 2 , 3 , 4
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne