Wytrawnie

wtorek, 29 września 2015

Z szakszuką jest jak  z bigosem, ale ta jest nie do podrobienia i taka jesienna. Przepis pochodzi z tego MIEJSCA. Dodam, że ostatnio to moje ulubione miejsce. Zmieniłam tylko tyle, że dynię dałam w kawałkach. 

 

szakszuka z dynią i szałwią

Składniki  dla 1 osoby 

2 jajka 

1 łyżka masła  klarowanego

kilkanaście listków świeżej szałwii
1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego, koniecznie 
2 szalotki ( ostatecznie zwykła cebula)
1 duży pomidor ( może być też z puszki, ale nie teraz)
kilka kostek dyni (w oryginale czubata łyżka musu z pieczonej dyni)
sól morska
świeżo mielony pieprz
szczypta cynamonu ale ostrożnie, bez też jest super 

Wykonanie 

Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki szałwii, odkładamy je na bok. Na pozostałym maśle podsmażamy pokrojoną szalotkę. Po chwili dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i dynię. Można obrać wcześniej ze skórki, ale ja tego nie robię. Doprawiamy, przykrywamy patelnię i dusimy około 5 min. Następnie odkrywamy i dusimy kilka min, żeby sos lekko odparował. Łyżką robimy zagłębienie w sosie, wybijamy ostrożnie jajka. Przykrywamy i dusimy, tak jak lubimy. Jeśli lubimy lekko ścięte to trzeba pilnować. Ideałem jest ścięte białko a płynne żółtko. Przed podaniem dodajemy szałwię, podajemy jak chcemy z pieczywem lub bez ;-) 

15:51, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 maja 2015

Jestem oczarowana tym pysznym, zielonym ;-) 

Avocado, banan, szpinak, smoothie

Składniki 

1 mały banan 

0,5 dojrzałego avocado 

100 ml. skoku pomarańczowego 

liście szpinaku (około 50 g ) ale to zależy jak bardzo lubimy szpinak

 

Obrane i oczyszczone co trzeba, rozdrobnić za pomocą blendera. Ja mam najtańszy blender, więc konsystencja nie wychodzi taka jak bym sobie życzyła. Idealnie jest jeśli uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję. To jest pyszne, łatwo się przekonacie. 

10:03, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 marca 2015

Od jakiegoś czasu w domu panują smoothie, polecam mało pracy a jest pysznie. 

Robię je w różnych smakach warto eksperymentować i szukać własnych smaków. 

smoothie

Pomarańczowo dyniowy 

 

sok z jednej dużej pomarańczy ( lub 3/4 szklanki gotowego soku)

100 g dyni ( dałam mrożoną surową)

1 szt. kiwi

1 szt. banan 

Wszystko blendujemy i zjadamy, nie trzymamy bo się rozwarstwia i pewnie witaminy znikają. 

Smacznego. 

15:18, hedoniacake , Wytrawnie
Link Komentarze (2) »
sobota, 11 października 2014

Ciecierzyca po bretońsku

 

Składniki  inspiracja z tego bloga 

50 dkg ciecierzycy ( namoczyć na noc)

15 dkg kiełbasy ( u mnie jałowcowa) 

30 dkg wędzonego surowego boczku 

1 kg pomidorów lub pomidory z puszki myślę że 2 puszki wystarczą

3 cebule ( u mnie małe cebulki bez krojenia) 

1 łyżka oleju 

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, chili 

Wykonanie 

Ciecierzycę ugotować w wodzie w której się moczyła, bez przypraw. Cebulę, czosnek, boczek i kiełbasę  pokroić. Podsmażyć boczek na 1 łyżce oleju, dodać kiełbasę, chwilę smażyć, na koniec dodać cebulę, czosnek i podsmażyć aż zmiękną. Zawartość patelni dodać do ciecierzycy i gotować. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy, ja nie obieram ich ze skóry tylko dość drobno kroję ze skórą. Ale można też sparzyć je i obrać.  Gotujemy jakieś 0,5 godziny żeby smaki się połączyły. Ciecierzyca pozostaje chrupka i to w niej lubię najbardziej. To danie równie dobrze smakuje bez mięsnych dodatków. Jest bardzo aromatyczne, można właściwie dowolnie je przyprawiać, ale u mnie zawsze będzie kumin rzymski.  Przeżywam fascynację kuminem w połączeniu z pomidorami.  A pomidorów mam w ogródku naprawdę dużo 

Ciecierzyca po bretońsku

18:42, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
piątek, 03 października 2014

Dziś danie z kuchni szwedzkiej, proste i smaczne. 

Ziemniaki można ugotować wcześniej, będzie łatwiej je obierać, wtedy też uda się je ładniej pokroić. 

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Składniki na 4 do 5 osób  ( foremka 27/29 cm)

  • 1 kg ziemniaków 
  • 40 dkg surowego łososia 
  • 3 cebule 
  • 300 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka 
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz 
  • bułka tarta do formy

Ziemniaki gotujemy( nieobrane), odstawiamy do przestudzenia. Cebulę kroimy w półplasterki i dusimy aż zmięknie na oliwie. Łososia kroimy w nieduże kawałki( odkładamy kilka na dekorację wierzchu) Jajka ubijamy ze śmietaną i przyprawami. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, u mnie niezbyt cienkie ale cienkie wyglądają ładniej. Formę smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. Na spodzie układamy warstwę ziemniaków, następnie łososia, cebulę i kolejna warstwę ziemniaków. Każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem, Na koniec zalewamy śmietaną z jajkami. W oryginale w takiej zapiekance jest dużo kopru. Pieczemy w temp. 190 st. C przez 50 min. 

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

19:28, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne