cup cake i muffiny

środa, 28 marca 2012

Polecam ten krem jest pyszny i gęsty  i bardzo łatwy do zrobienia. Widzę w nim potencjał , może być np. do rolady czekoladowej z dodatkiem malin czy do tarty. Na pewno go będę robiła w różnych zestawieniach.

Muffiny właściwie dowolne. Ja zrobiłam tutaj muffiny z jogurtem.

Muffin biała czekolada

Muffiny składniki 

3 jajka 

2,5 szklanki mąki 

1 szklanka jogurtu naturalnego

0,5 szklanki oleju

1 szklanka cukru

1 łyżeczka sody

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

5 łyżek advocata 

Wykonanie 

Mieszamy składniki płynne z cukrem. W drugiej misce mieszamy  suche składniki. Łączymy zawartość obu misek. Jak zawsze w przypadku muffin nie mieszamy zbyt dokładnie. Bo wtedy wyjdą nam twarde gnioty.

Nakładamy 12 papilotek i pieczemy około 25 min w temp. 170 st. C

Krem z białej czekolady i mascarpone z dodatkiem advocata 

250 mil śmietany do ubijania 

250 g serka mascarpone 

100 g białej czekolady 

1 łyżeczka żelatyny 

5 łyżek advocata

dowolne dekoracje

Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy na parze z dodatkiem 4 łyżek śmietany, odstawiamy do przestudzenia. Nie musi być lodowata ale raczej chłodna. Serek krótko miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek, advocat i rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec wlewamy czekoladę i miksujemy.  Całości nie miksujemy długo tylko do połączenia składników.  Jak babeczki wystygną , dekorujemy je kremem i co tam mamy. Ja ponieważ robiłam to na raty, to polałam krem dodatkowo lukrem żeby łatwo przylepić groszki cukrowe. Ale nie jest to konieczne jeśli będziemy je dekorować zaraz po nałożeniu kremu.

Muffin z białą czekoladą

 

Muffin z białą czekoladą

 

wtorek, 21 lutego 2012

Dziś babeczki z przepisu Dorotus . Nie udało mi się ich spróbować bo były na specjalną okazję, że tak powiem dziękczynną. Wyglądają ładnie i są łatwe do wykonania, wyszło 12 niezbyt dużych sztuk.

Babeczki tiramisu

 

Składniki: 

110 g masła

110 g jasnego brązowego cukru

110 g mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka kakao

2,5 łyżeczki kawy espresso (lub kawy rozpuszczalnej), w proszku

2 jajka

1 łyżka likieru Amaretto

 

Wykonanie 

Mąkę, proszek, sodę , kakao przesiać przez sitko.


Utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć. Połączyć suche i mokre składniki plus likier.

Piec w formie do muffin wyłożonej papilotkami około 20 min

w temp. 180st. C.Do suchego patyczka. 

Krem śmietankowy

375 ml śmietany kremówki (taką miałam, może być nieco mniej)

2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią

3 łyżki kakao

Śmietankę ubić stopniowo dodając przesiany cukier puder. Za pomocą rękawa cukierniczego udekorować babeczki i posypać kakao.

Smacznego

Babeczki tiramisu


piątek, 17 lutego 2012

Dziś  proste babeczki marchewkowe  z tego przepisu. Są proste ale smaczne i niezawodne. 

Muffiny marchewkowe

Składniki 

4 marchewki (około 2 szklanki utartej )

1 i 1/2 szklanki mąki dałam razową

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3/4 łyżeczki soli

2 łyżeczki przyprawy do piernika (moja zmiana z braku wymienionych w przepisie )

3 duże jajka lub 4 mniejsze 

1 szklanka brązowego cukru

1 łyżka ekstraktu z wanilii

Marchew utarłam na drobnej tarce. Do miski przesiałam mąkę z solą , sodą , proszkiem i przyprawą do piernika. W drugiej misce wymieszałam jajka, olej, cukier, ekstrakt z wanilii , dodałam marchewkę i wymieszałam. Następnie połączyłam składniki z obu misek. Wymieszałam i nałożyłam do 12 dużych papilotek. Piekłam do suchego patyczka w temp 180st.C około 25 min

Muffiny Marchewkowe

 

niedziela, 27 listopada 2011

Z opisu wyglądały na intrygujące. Nie zawierają tłuszczu. Po przygotowaniu trochę mnie rozczarowały, są bardzo słodkie i intensywne w smaku. Jednak jej chlebek bananowy nie ma konkurencji, w tych mufinach coś mi nie gra. Przepis pochodzi z tej książki Apetyczna panna Dahl

Książka jest piękna graficznie, urocza i retro taka sielska. Spodziewałam się nieco więcej zdrowych przepisów, ale jak widać panna Dahl nie jest tutaj całkiem ortodoksyjna. Za to też ją lubię.

Mufinki  gruszkowo imbirowe

Składniki

na 12 sztuk

145 g mąki orkiszowej (użyłam razowej)

150 g błyskawicznych płatków owsianych

225 g pure gruszkowego (może być gotowe pure dla niemowląt)

białko z 4 jajek

125 g jogurtu naturalnego

240 g syropu z agawy lub miodu

110 g rodzynek

1 twarda gruszka pokrojona w kostkę

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka imbiru w proszku ( dałam świeży)

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki  świeżo utartej gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Przesiewamy przyprawy, spulchniacze i mąkę do miski. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy.

Pośrodku miski robimy wgłębienie, wlewamy tam płynne składniki, dodajemy pokrojoną gruszkę, rodzynki  i delikatnie mieszamy. Napełniamy papilotki w 2/3 pojemności . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170*C z termoobiegiem około 25- 30 min.

 

 

 

 

 

 

środa, 07 września 2011

Dziś znów warzywa i owoce. Pewnie jeszcze nie pisałam, że jestem wielką fanką ciasta marchewkowego. Zawsze  chętnie spróbuje nowe ciasto. Dziś  marchewka i banan jedno z lepszych połączeń marchewki. Przepis pochodzi z bloga Eweny http://raspberriescream.blogspot.com/2009/06/ciasto-marchewkowo-bananowe.html

Coś tam zmieniłam, a daje dużo mniej marchewki z tą dużą ilością mi jakoś nie pasowało. Banany najlepiej bardzo dojrzałe. Zrobiłam w wersji muffinkowej ale w wersji ciastowej jest nawet smaczniejsze.

Babeczki marchewkowo bananowe

Składniki:

185 g (1 1/4 szklanki) mąki
75 g (1/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym . Z braku takiej mąki daję 1/4 łyżeczki proszku
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
220 g (1 szklanka) brązowego cukru
90 g (3/4 szklanki) posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
3 jajka, rozbełtane
480 g startej marchewki (2 szklanki, ok 4 średnich marchewek) daje 350 g
460 g rozgniecionych przejrzałych bananów, (1 szklanka, 2 duże banany)

250 ml (1 szklanka)oleju


Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170 st C, wykładamy papilotkami formę do muffin.

Mieszamy mąki, sodę przyprawy i cukier w dużej misce. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Napełniamy foremki. Pieczemy ok 35min. Studzimy na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Uwaga: głupia sprawa z tej ilości wychodzi 15 szt. muffin i mała keksówka ciasta.

Muffin marchewka banan

 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne