Drobne wypieki drożdżowe

środa, 08 lipca 2015

Bułki drożdżowe z jagodami 

Bułka z jagodami

Składniki ciasto drożdżowe 

60 dkg mąki 

1/2  szklanki cukru

3  jajka 

40 g świeżych drożdży 

1 szklanka  ciepłego mleka 

70 g roztopionego i przestudzonego masła 

szczypta soli 

cukier waniliowy ( przecięte laski wanilii trzymam w pojemniku z cukrem pudrem)

Wykonanie 

Do 1/3 szklanki mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, trwa to kilka do kilkunastu minut. Dodać jajka, cukier, sól, resztę mleka, przesianą mąkę i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać ciepłe masło i wyrabiać aż masło się wchłonie. Nigdy nie przesadzam z czasem wyrabiania a ciasto zawsze się udaje. Po wyrobieniu ciasta przystępujemy do formowania bułek ( nie musi wyrastać )

Składniki nadzienia

50 dkg jagód

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Cukier – ile lubimy

Wypłukane i osuszone jagody posypać cukrem  i wymieszać. Następnie posypać mąką i jeszcze raz wymieszać. Mąka jest tutaj ważna, wchłania nadmiar wilgoci, ale nie należy z nią przesadzać,  bo otrzymamy zbitą masę. Bez mąki więcej soku wydostanie się z bułek, ale ma to też swój urok.

Formowanie bułek

Wałkujemy placek i za pomocą czegoś z okrągłym brzegiem  wycinamy kółka z ciasta. Można też odrywać kawałki ( około 50- 60 gram) i formować bułki. Do każdej bułki wkładamy łyżkę nadzienia. Formujemy bułkę, odkładamy do wyrośnięcia na blaszkę, smarujemy jajkiem i można posypać np. płatkami migdałowymi lub grubym  cukrem. Pieczemy około 25 min w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek. Moje bułki ułożyłam ciasno, ale można je też rozłożyć luźniej i wtedy nie będą się stykały. Warto wiedzieć, że urosną i to znacznie.Bułki drożdżowe z jagodami


poniedziałek, 25 sierpnia 2014

To ciasto jest bardziej skomplikowane niż tradycyjne ciasta drożdżowe. Cała trudność polega na tym żeby podczas zaparzania mąki mlekiem nie zrobiły się grudki, ja wsypuję mąkę w dwóch partiach i mieszam trzepaczką. Ciasto które otrzymujemy jest wilgotne, miękkie i długo zachowuje świeżość. A i co ważne nie wymaga długiego wyrabiania. 

Jak przygotować pyszne i łatwe ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto 

2 szklanki mleka ( zawsze używam tłustego a co )

5 szklanek mąki ( 620 g)

3 jajka 

1 szklanka cukru

50 g świeżych drożdży ( drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru)

80 g roztopionego, przestudzonego masła

1 łyżeczka soli 

Wykonanie

Zagotowujemy mleko, odstawiamy i teraz dodajemy pół szklanki mąki i energicznie mieszamy. Jak całość uzyska jednolita konsystencje wtedy dodajemy kolejne pół szklanki maki i mieszamy. Wyjdzie z tego gęsta masa, ale nie powinno być grudek. Jak masa przestygnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy. Nie robię tego zbyt długo, ale pewnie długie wyrabianie też nie zaszkodzi. Mnie się nie chce wyciągać miksera. 

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia około 1 godzinę. 

Ja przygotowałam z tej porcji jedną tartę śliwkową z migdałami i te bułeczki które widzicie na zdjęciach wypełnione śliwkami. Bułeczki niestety mają różne wielkości bo trochę z nimi eksperymentowałam. Są pyszne w każdej jest posypka migdałowa i pół dużej węgierki dąbrowickiej. Następnym razem zrobię większe bułeczki z całą sliwką. 

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Posypka migdałowa ( wszystkie składniki wymieszane)

10 łyżek cukru ( najlepiej brązowego nierafinowanego) 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka cynamonu ( nutka cynamonu świetnie podkreśla smak śliwek) 

3 łyżki płatków migdałowych ( lekko pokruszonych) 

 

Składniki tarty ( średnica formy 27 cm)

700 g  gotowego ciasta ( lub taka ilość która dość cienko pokryje blaszkę)

0,5 kg śliwki węgierka dąbrowicka ( lubię ją za to, że sok pozostaje w owocach, a nie rozpływa się po cieście)

1 żółtko do posmarowania tarty ale wystarczy też do bułek( można dodać  mleka)

Tarta ze śliwkami

Tarta śliwkowa z nutą migdałową

Wykonanie Tarty 

Ciasto formujemy w kulę, wałkujemy i układamy w wysmarowanej i posypanej mąką formie, formujemy wyższy brzeg. Smarujemy całą powierzchnię jajkiem i  równomiernie pokrywamy posypką migdałową. Na cieście układamy śliwki tak żeby przylegały do siebie. Wierzch znów posypujemy. Odkładamy na około pół godziny i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C pieczemy bez nawiewu około 35 do 40 mim. 

Wykonanie bułek  16 sztuk 

Rozwałkowujemy placek i za pomocą czegoś z okrągłym brzegiem  wycinamy kółka z ciasta. Można też odrywać kawałki i formować bułki. Do każdej bułki wkładamy pół lub całą śliwkę i dodajemy około 1/3, 1,2 łyżeczki posypki. Formujemy bułkę, odkładamy do wyrośnięcia na blaszkę, smarujemy jajkiem i można posypać np. płatkami migdałowymi lub grubym  cukrem. Pieczemy około 20 min w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek.  

Bułki ze śliwkami

 

 

poniedziałek, 06 stycznia 2014

 Dziś  jeszcze świątecznie, chociaż strucla powstała już po świętach, ale marcepan i migdały to zdecydowanie  przedświąteczny zakup. 

Strucla migdałowa

Składniki ciasto drożdżowe 

60 dkg mąki 

1/2  szklanki cukru

3  jajka 

30 g świeżych drożdży 

1 szklanka  ciepłego mleka 

100 g roztopionego i przestudzonego masła 

szczypta soli 

Wykonanie 

Do 1/3 szklanki mleka dodaję pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia, trwa to kilka do kilkunastu minut. Potem dodaję jajka, cukier, sól, resztę mleka, przesianą mąkę i wyrabiam. Pod koniec wyrabiania dodaję ciepłe masło i wyrabiam aż masło się wchłonie. Nigdy nie przesadzam z czasem wyrabiania a ciasto zawsze się udaje.

Odstawiam na 0,5 h do wyrośnięcia. 

składniki na masę migdałową  - przepis [pochodzi z tego bloga z moimi uproszczeniami 

200 g mielonych migdałów 

50 g marcepanu

25 g masła 

100 ml. mleka 

2 łyżki Amaretto 

2 łyżki Limoncello 

1  jajko 

Wykonanie  masy 

Podgrzewam mleko, masło, cukier, marcepan  mieszam do rozpuszczenia składników. Odstawiam dodaję mielone migdały, mieszam i lekko studzę. Na koniec do masy dodaję jedno jajko, likiery  i całość mieszam. 

Jak zrobić struclę ?

Ciasto dzielę na dwie części, rozwałkowuję  cienko ( jak na makowiec) i smaruję masą, zwijam roladę. Rozcinam roladę wzdłuż, ale nie do końca, i zawijam taki niby warkocz  dbając żeby masa była na wierzchu.  Odstawiam do wyrośnięcia, smaruję jajkiem i piekę w temp. 170 około 30 min.  Po wystudzeniu dałam lukier z białej czekolady i marcepanu. 

Uwaga: u mnie tej masy wyszło jakoś mało, albo za grubo posmarowałam, W efekcie drugą struclę napełniłam masą jabłkową. Ale może trzeba cienko smarować. W ten sam sposób można zrobić też wieniec. Tak czy siak wychodzą dwie duże strucle.  

Strucla migdałowa

Strucla migdałowa

Strucla migdałowa

sobota, 26 stycznia 2013

Szybkie racuchy z jabłkami  bez cukru. Można dodać do środka cukru, ale jeśli posypiemy je  po upieczeniu cukrem pudrem z wanilią to wystarczy. 

Racuchy z jabłkami na szybko

Składniki:

0,5 kg mąki 

3 jajka 

1 szklanka mleka 

1 duże jabłko 

1/4 łyżeczki soli 

1 opak suchych drożdży ( takie na 0,5 kg mąki)

1 łyżka miodu 

oliwa do smażenia 

cukier puder z wanilią do posypania 

Wykonanie 

Lekko podgrzewamy mleko, dodajemy miód, łyżkę mąki i drożdże. Mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka i mieszamy. Jabłko ścieramy bez obierania dodajemy do masy, mieszamy. Na koniec  dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być dość lekkie, niezbyt twarde. Jeśli będzie twarde należy dodać więcej mleka. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, około godziny. Rozgrzewamy olej i nakładamy małe porcje ciasta, smażymy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

racuchy z jabłkami na szybko

poniedziałek, 19 listopada 2012

Dziś zdrowe bułki z żytnio-pszenne z razowej mąki z dodatkiem płatków owsianych. Są dość wilgotne w środku, przez co można je dłużej przechowywać.

Bułki żytnio- pszenne

Składniki 

100 g płatków owsianych

0,5 szklanki letniego mleka 

130 g razowej mąki żytniej

130 g razowej mąki pszennej 

20 g świeżych drożdży 

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Wykonanie 

Rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać letnie mleko i odrobinę mąki, wymieszać . Odstawić zaczyn do podrośnięcia. Płatki zalać gorącą wodą około 0,5 szklanki i odstawić do nasiąknięcia.

Następnie do zaczynu przesiać mąkę z solą i dodać płatki. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po około 1 godzinie formujemy bułki, w kształt wrzeciona , obsypujemy mąką i nacinamy, jak nam pasuje. Odstawiamy do wyrośnięcia, pieczemy w temp. 180 st. C przez 30 min. Smacznego 

uwaga jeśli ciasto będzie za rzadkie to dosypujemy mąki, płatki nie błyskawiczne. 

 

Bułki żytnio- pszenne

Bułki żytnio-pszenne

Bułki żytnio-pszenne

 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne