ciasteczka

czwartek, 17 października 2013

Ciastka dla zwolenników niezbyt słodkich wypieków, ja jestem zadowolona z efektu. 

Przepis pochodzi z tego bloga, oczywiście pozmieniałam nieco, standard. 

 

Ciastko mega czekoladowe

Składniki 

150g miękkiego masła

100g cukru
1 jajko
210g mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

70 g gorzkiej czekolady pokrojonej 

Wykonanie 

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i jeszcze chwilę ucierać. Następnie przesiać mąkę z kakao i sodą . Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać, na koniec wsypać czekoladę i połączyć. Z ciasta lepić kulki u mnie 35 g, lekko spłaszczać i  piec około 15 w temp 170 st. C bez termoobiegu. Uwaga ciastka urosną, więc układamy luźno. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie wkładamy na 1 godzinę do lodówki.  A niektóre obtoczyłam w pokruszonych orzechach, polecam. Smacznego 

Mega czekoladowe ciastko

17:29, hedoniacake , ciasteczka
Link Komentarze (2) »
niedziela, 03 lutego 2013

 

Uzależniające ciacha tyle powiem ;-) Są niesamowicie słodkie i wciągające, prawdziwie Amerykańskie. 

Z tej porcji wychodzą 24 sztuki wielkich ciach.

American cookies

Składniki 

200 g roztopionego  wystudzonego masła 

1 szklanka brązowego cukru

1 szklanka białego cukru 

2 jajka 

1 żółtko 

1 łyżeczka sody 

0,5 łyżeczki soli 

300 g czekolady 

3 szklanki mąki 

Wykonanie 

Łączymy masło z jajkami i cukrem. Rozcinamy laskę wanilii, wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do masy, chwilę energicznie ubijamy. Czekoladę siekamy niezbyt drobno i dodajemy do mąki przesianej  wcześniej z solą i sodą. 

Mieszamy wszystko razem i zagniatamy ciasto. Z ciasta lepimy kule wielkości małej mandarynki. Układamy na talerzu wysypanym mąką, wstawiamy do lodówki na 8 12 godzin, lub na całą noc. 

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C, układamy ciastka luźno na blasze i pieczemy około 15 do 17 min. Ciastka się rozpłyną i spękają , będą z wierzchu chrupiące a w środku miękkie. Nie należy ich piec zbyt długo, na początku będą bardzo miękkie. Z blachy zdejmujemy jak przestygną. Smacznego 

American cookies

 

 

15:47, hedoniacake , ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 24 grudnia 2012

U mnie już wszystko przygotowane, czekamy z niecierpliwością na pierwszą gwiazdkę.  

A wszystkim moim gościom życzę Spokojnych Radosnych Świąt Bożego Narodzenia i Energii do działania w Nowym Roku. 

a tutaj kilka moich pierniczków, przepis w wolnej chwili 

Pierniczki

pierniczki

pierniczki

 

14:14, hedoniacake , ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 05 listopada 2012

Jestem uzależniona, tak tak. Za 3 godziny lecę do Aarhus i zamiast sobie spokojnie odpocząć, co ja robię ? piekę i pakuję pierniki.  Pierniki są przesłodkie, miękkie  i pyszne z dodatkiem siekanych migdałów. Nie nadają się za bardzo do wycinania finezyjnych wzorów, bo rosną dość mocno. Trzeba też mocno uważać, żeby ich nie piec za długo, bo wtedy twardnieją.

Warto go wypróbować 

Pierniki z migdałami

Pierniki z migdałami

Składniki 

250 g miodu

125 masła

125 białego cukru 

125 brązowego cukru 

1 łyżeczka sody oczyszczonej 

2 łyżeczki  przyprawy do pierników 

2 jajka 

skórka otarta z pomarańańczy

skórka i sok z połowy cytryny

0,5 kg mąki 

1 szklanka pokrojonych bakalii (np. suszone morele, rodzynki, migdały, figi)

Do garnka wkładamy miód, masło, cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka, przyprawy, mieszamy, dodajemy przesianą z sodą mąkę i całość wyrabiamy. Na koniec sypiemy bakalie i zagniatamy. Ciasto powinno przypominać to na makaron. Odkładamy je na godzinę do lodówki. Po czym wałkujemy( grubość jaką lubimy) należy pamiętać, że ciastka dość mocno rosną. Nie wycinamy też  zbyt fikuśnych kształtów, bo nie będą zbyt dobrze widoczne po upieczeniu. Pieczemy około 6-8 min w temp. 180 st. C Smacznego 

11:05, hedoniacake , ciasteczka
Link Komentarze (2) »
sobota, 04 sierpnia 2012

No to wyjeżdżam na krótkie  wakacje , zostawiam ciasteczka na drogę. Jak wrócę napiszę co

i jak robimy, dziś tylko powiem, że są pyszne.

No to jestem i podaję obiecany przepis na Cantuccini.

Przepis pochodzi z bloga Kuchnia bez dubli. Zrobiłam dwie wersje oryginalną i taką z połową masła. Mi bardziej smakowała ta z mniejszą ilością masła, była bardziej twarda, a ta druga była po prostu krucha. Tak czy inaczej  dobre ciastka na podróż.

Biscotti z migdałami i morelą

 

Składniki:

100 g migdałów 

80  suszonych moreli 

chlust esencji waniliowej 

250 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

100 cukru trzcinowego 

1 łyżeczka startej skórki z cytryny 

2 jaja

szczypta soli 

100 g masła lub 50 g w drugiej wersji 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą. Miękkie mało, jajka i cukier krótko miksujemy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy dwa bochenki o szerokości ok. 4 cm i wysokości 1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15  do 20 minut. Wyciągamy, lekko studzimy i kroimy na  1 do 1,5 cm kromki. Nóż musi być naprawdę ostry bo łatwo się kruszą na tym etapie. Ponownie  układamy na blasze i suszymy jeszcze 10 minut.  Można dłużej wtedy są bardziej suche, ale uwaga szybko się przypiekają.

16:00, hedoniacake , ciasteczka
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne