Ciasta z warzywami

sobota, 20 września 2014

Lubicie cukinię, nie lubicie jej, to bez znaczenia to ciasto smakuje każdemu. Jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, pyszne. Pochodzi z tego bloga, polecam. Ważne żeby wszystkie składniki były w temp. pokojowej.

ciasto czekoladowo cukiniowe

Składniki na tortownicę 24 cm

100 g masła

100 ml oleju

3 jajka

250 g cukru

300 g mąki

60 g kakao

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

250 ml jogurtu naturalnego

50 g - pół tabliczki gorzkiej czekolady dość drobno pokrojonej 

3 szklanki startej razem ze skórką cukinii ( jeśli jest młoda, starą obieramy) to 340 g

1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 łyżkę esencji waniliowej

Sposób wykonania

Ucieramy miękkie masło na puszystą masę dodajemy olej, następnie po jednym jajku. Następnie dodajemy cukier waniliowy i cukier dalej ucieramy. Sodę, proszek i kakao mieszamy z mąka i solą, następnie przesiewamy. Do masy maślanej dodajemy na przemian mąkę i jogurt  i miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy cukinie i czekoladę mieszamy ręcznie.  Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i pieczemy 50 do 60 min. Moje piekło się 60 min do suchego patyczka. Ale uwaga ciasto jest wilgotne, wiec patyczek nie będzie jakiś bardzo suchy ;-).  Ja polałam ciasto polewą z połowy tabliczki czekolady i 3 łyżek mleka. 

Czekolada cukinia idealne połączenie

środa, 06 listopada 2013

 

Zrobiłam dziś na próbę ciasto marchewkowe z orzechami. I  się zachwyciłam, ciasto jest niezbyt zwarte, ale też nie puchate, takie w sam raz. Na początku wyglądało jakoś blado ale po upieczeniu  ummm. To ciasto będzie na najbliższym  Restaurant Day 

ciasto marchewkowe z orzechami

Składniki 

250 g marchewki

150 g całych orzechów włoskich (samodzielnie ucieramy za pomocą blendera) 
50 g mąki,
100 g kaszy manny lub kaszki kukurydzianej 
6 jajek
4 łyżki  cukru
2 łyżki ciepłej wody

2 łyżki oliwy z oliwek 

1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka likieru pomarańczowego
szczypta soli,

Wykonanie 

Marchewki ucieramy na drobnych oczkach. Mąkę z kaszką i proszkiem przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem, oliwą i wodą. Białka ubijamy z solą. 

Łączymy masę żółtkową z marchewką i orzechami dodajemy mąkę mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i likier, delikatnie mieszamy. Wkładamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm, posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy około 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, smacznego.

marchewka, orzechy

 ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne