Zupy

piątek, 16 listopada 2012

Ponieważ wyhodowałam w tym roku dużo dyń, więc dziś kolejna zupa z dyni.  Jest bardzo sycąca i pyszna. I na pewno zdrowa, polecam.

Zupa krem z dyni z ciecierzycą

Składniki

2 kg dyni

5 szklanek bulionu warzywnego

2 cebule

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka zmielonego kuminu 

2 łyżki miodu

100 g suchej ciecierzycy ( lub 1 puszka) 

0,5 łyżeczki harissy 

sól do smaku

Wykonanie 

Ciecierzycę moczymy na noc, po czym odlewamy resztę wody i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy ją do miękkości, bez przypraw. Dynię obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody, na koniec miksujemy. Dynię można też upiec, co daje jeszcze lepszy smak zupy, ale zajmuje więcej czasu. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i dusimy do miękkości, na koniec dodajemy mielony kumin i jeszcze podgrzewamy. Zagotowujemy bulion, dodajemy cebulę z kuminem i pure z dyni oraz pozostałe przyprawy. Zupę gotujemy około 15 min pod koniec dodając ciecierzycę. Ilość bulionu też jest umowna, ja lubię jak zupa jest bardzo gęsta, więc ograniczam ilość bulionu.

 

Zupa krem z dyni z ciecierzycą

20:52, hedoniacake , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 03 listopada 2012

Ostatnio dużo u mnie zup, tak jakoś się składa. Wcześniej prawie wcale nie gotowałam zup, a teraz zmiana. Ta zupa jest pyszna, pikantna i rozgrzewająca. Ostatnio nie przepuszczam żadnej potrawie która zawiera dynię. Ten przepis pochodzi z blogosfery, ale wstyd przyznać nie wiem z jakiego bloga, jak tylko odnajdę właściciela to napiszę kto jest autorem. Nie miałam kolendry i szafranu, ale nie zmienia to faktu, że zupa jest  świetna. Następnym razem  dodam więcej dyni, ale ja uwielbiam dynię. Co ciekawe chętnie zjadają ją też ci którzy deklarują, że dynia jest obrzydliwa i niejadalna.

Zupa z soczewicy z dynią i chorizo

Składniki

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 por, tylko biała część

2-3  szalotki

1 marchew

2 duże pomidory

150 g dyni 

50 g chorizo

2 łyżki oliwy 

1 łyżeczka kuminu

0,5 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczki papryki w proszku

1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej 

sól pieprz 

 Szalotki  kroimy drobno, por w pół krążki. Oliwę rozgrzewamy  wrzucamy kumin i kurkumę oraz szalotki i dusimy, nie dopuszczamy do zrumienienia. Dodajemy pokrojonego  pora i chorizo pokrojone w cienkie krążki, dalej dusimy. Marchew i dynię kroimy w kostkę  i dorzucamy do patelni. Dusimy całość jeszcze trochę razem. Gotujemy około 2 litry wody, sypiemy soczewicę. Dokładamy do garnka z soczewicą zawartość patelni i razem gotujemy do miękkości, przyprawiamy. Zupa powinna być pikantna, gęsta i zdecydowana w smaku, można podawać ją z kleksem kwaśnej śmietany. smacznego 

tak to wszystko wyglądało zanim zamieniło się w pyszną zupę. 

Zupa z soczewicy z dynią i chorizo

19:06, hedoniacake , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 października 2012

W poniedziałek ostatnia akcja w ogrodzie. Marchewki , buraki i selery wykopane, brukselka ścięta. A przy okazji zabrałam kilka opieniek i za namową mojej mamy ugotowałam zupę grzybową. Nigdy nie zbierałam opieniek, ale jak mama mówi, że są jadalne, to raz kozie..... zebrałam i ugotowałam i żyjemy. Polecam zupa w dawnym stylu i bardzo jesienna.

Zupa z opieńkami

Składniki

kilkanaście opieniek ( ile się uda zebrać, może być więcej) używamy tylko kapeluszy

4 ziemniaki 

1 marchewka

1 por 

natka pietruszki

4 łyżki śmietany 12%

1 litra bulionu drobiowego, lub warzywnego

1 łyżka mąki - niekoniecznie 

Wykonanie 

W niewielkiej ilości wody gotujemy ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy por pokrojony w półplasterki i grzyby zagotowujemy uzupełniamy bulionem, gotujemy do miękkości. Mąkę rozcieramy ze śmietaną i łączymy z zupą. Zagotowujemy, dodajemy pokrojoną natkę  pietruszki i podajemy. Smacznego 

Zupa z opieńkami

 

 

20:22, hedoniacake , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne