Tarty

środa, 01 października 2014

 

Blog który ostatnio jest moim ulubionym, właśnie tutaj znalazłam inspirację na tą tartę. Właściwie jest to połączenie dwóch przepisów, karmelotki i rustykalnej szarlotki orzechowej.

Rustykalna tarta jabłkowo karmelowa

Składniki na ciasto 

  • 200 g mąki krupczatki (dałam 160 mąki i 40 g kaszy manny, nic innego nie miałam)
  • 40g cukru pudru
  • 100 masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%

Mąkę, cukier,  masło posiekać dodać żółtko i śmietanę wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ulepić kulę z ciasta i włożyć  na kilkanaście min do zamrażarki. Ciasto z kaszą manną było bardzo kruche, polecam. 
  • 1 kg jabłek  szara reneta  lub inne nierozpadające się 
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny ( nie miałam)
  • 1 łyżka cukru waniliowego ( zastąpiłam cynamonem)
  • 65g cukru pudru ( użyłam brązowego)
  • 65g masła
  • cynamon 

Jabłka obieramy kroimy na ósemki i obsypujemy cukrem. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy jabłka. Całość podgrzewamy ok 2-3 minut na dość sporym ogniu, aż jabłka się nieco zezłociły. Mają pozostać jędrne. Staramy  się ich nie mieszać tyko potrząsać ;-). Na koniec obsypujemy cynamonem i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 

Ciasto wałkujemy, ja robię to bezpośrednio na papierze do pieczenia, średnica 30 cm. Nie wyszło mi tak ładnie jak autorce ale jest to w końcu tarta rustykalna więc się nie przejmujemy. Smarujemy ciasto białkiem  i rozkładamy jabłka. i zaginamy brzegi do środka. Pieczemy w temp. 190 st. C około 40 min. Smacznego 

 Rustykalna tarta jabłkowo karmelowa

17:28, hedoniacake , Tarty
Link Dodaj komentarz »
sobota, 27 września 2014

 

To ciasto jest doskonałe, zawsze wychodzi i można wykorzystać każde owoce sezonowe. Zawsze będzie pyszne mimo naprawdę niepozornego wyglądu. TUTAj wersja z gruszkami.  

Tarta z białą czekoladą i węgierkami

Składniki

 1,5 tabliczki białej czekolady

225 g pszennej mąki tortowej

3 łyżki płatków migdałowych 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

125g masła

100g cukru

3 duże jaja 

125 ml mleka

70 dkg węgierek

2 łyżki ekstraktu waniliowego)

Wykonanie 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej  z mlekiem, studzimy.

W misce ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy kolejno żółtka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy czekoladę z mlekiem, miksujemy. Kiedy wszystko ładnie się połączy dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz 2 łyżki płatków migdałowych, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i na sam koniec delikatnie mieszamy z masą. Formę do tarty  średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy  ciastem, Na  ciasto układamy ciasno połówki śliwek i posypujemy płatkami migdałowymi. 

Pieczemy przez 45 do 50 min. w 160 stopniach, a po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem ale bez też wygląda i smakuje doskonale. Nie należy trzymać zbyt długo  w piekarniku bo wtedy ciasto wysycha, po 40 min sprawdzić patyczkiem. 


19:35, hedoniacake , Tarty
Link Komentarze (2) »
środa, 22 maja 2013

Dziś hit ostatniego Restaurant Day tarta cytrynowa Tomasza Dekera. 

Przepisy tego pana są niezawodne i co ważne dają się zrobić w warunkach domowych. 

Tarta cytrynowa

Składniki:

 Ciasto:

220 g maki pszennej

110 g masła

50 g cukru

1 żółtko

szczypta soli

 

Krem cytrynowy:

250 ml mleka

30 g cukru

3 żółtka

30 g mąki ziemniaczanej

skorka otarta z 2 cytryn

sok z 2 cytryn

 

Masa bezowa:

2 białka

120 g cukru

Wykonanie:

  Kruche ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

 

Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz ok. 15 minut, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Odstaw do wystygnięcia.

 Krem cytrynowy: zagotuj mleko z cukrem. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając, powoli dodaj gorące mleko. Do powstałej masy dodaj sok i skórkę otartą z cytryn. Całość zagotuj.

Ubij białka z cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z zagotowanym kremem. Masę wylej na podpieczony spód tarty i całość zapiecz przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C.

Powierzchnia mojej tarty wyglądała jakoś blado, więc posmarowałam ją warstwą lemon curd, było dobre. 

tarta cytrynowa

10:36, hedoniacake , Tarty
Link Komentarze (1) »
niedziela, 14 października 2012

Pomiędzy wszystkimi wyjazdami ostatniego tygodnia, powstała ta oto tarta.

Tarta rozpływa się w ustach, a połączenie płatków migdałowych z gruszką i serem, po prostu doskonałe. 

Tarta gruszkowa

Składniki ciasto 

245 g mąki

30 g płatków migdałowych

5 łyżek cukru pudru

130 g zimnego masła

1 jajko 

Wykonanie

Posiekać niezbyt drobno płatki migdałowe, przesiać mąkę z cukrem , dodać kawałki masła. Rozcierać palcami do konsystencji przypominającej mokry piasek. Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść ciasto w kulę. Odłożyć do lodówki na 30 min. 

Składniki na wypełnienie tarty

400 g białego sera ważne żeby serek był kremowy - ja użyłam tego i uważam, że nie ma sobie równych wśród rodzimych wyrobów.

200 ml śmietany 30%

100 g cukru pudru

3 duże jajka 

ekstrakt waniliowy i odrobina aromatu migdałowego

30 g płatków migdałowych

4 gruszki, obrane i pokrojone w ćwiartki

Wykonanie 

Wszystkie składniki ( bez płatków migdałowych i gruszek ) mieszamy.

Pieczenie 

Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na placek większy niż średnica formy ( tutaj forma 24 cm). Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą, albo używamy papieru do pieczenia, ja zwykle wybieram tą drugą opcję. Wykładamy ciasto do formy przykrywamy papierem lub folią i wysypujemy, co tam kto ma- obciążniki lub fasolę. Pieczemy w temp. 200 stopni C około 10 min, po tym czasie zdejmujemy fasolkę i papier, pieczemy kolejne 10 min. 

Następnie wyciągamy ciasto, jak odrobinę przestygnie wykładamy na nie masę serową, rozkładamy gruszki pokrojone w ćwiartki i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy  1 godzinę w temp. 180 st. C. Następnym razem  przykryję  ją pod koniec pieczenia, żeby nie rumienić wierzchu. Smacznego 

Tarta gruszkowa

 

19:10, hedoniacake , Tarty
Link Komentarze (2) »
czwartek, 06 września 2012

Tarta z wszystkich jesiennych owoców jakie akurat miałam. Jest pyszna i prosta w wykonaniu. Myślę, że inne owoce też się świetnie sprawdzą.  Jej urok polega na niedoskonałości.

Przepis na ciasto wzięłam od Bajaderki  znajdziecie go tutaj

A owoce są naprawdę dowolne

Jesienna rustykalna tarta

Składniki na ciasto:


1 1/4 szklanki maki
2 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 kostki zimnego masla (125 g), pokrojonego na kawalki
3 łyżki lodowatej wody

Wykonanie: 

U mnie uproszczone maksymalnie. Masło kroimy na drobne kawałeczki, miksujemy z pozostałymi składnikami. Jeśli jest za suche i nie daje się zlepić w kulkę, dodajemy kolejną łyżkę wody. Po zrobieniu kuli, owijamy ją w folię i odkładamy na godzinę do lodówki.

Nadzienie do tarty :

Owoce  po obraniu około 80 dkg Wykorzystałam mix owoców w oryginale były tylko jabłka. 

Jabłka 

gruszki 

maliny 

winogrona 

4 łyżki brązowego cukru + 1 łyżka do posypania 

2 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej 

cynamon, kardamon, goździki do smaku 

Jabłka i gruszki obieramy, pozbawiamy komór nasiennych i kroimy na niezbyt drobne cząstki.

Mieszamy jabłka i gruszki z cukrem, kaszką i przyprawami

Wykonanie tarty: forma 22 cm, ale można piec na dużej brytfance, formując koło, nie musi być idealne, w tym jej urok 

Wałkujemy ciasto, większe niż średnica formy. Nakładamy jabłka i gruszki a na nie rozsypujemy pozostałe owoce. Zawijamy brzegi ciasta do środka. Smarujemy ciasto mlekiem i posypujemy całość łyżką brązowego cukru. Pieczemy w temp. 200 st. C około 45 min Smacznego 

Jesienna rustykalna tarta

Jesienna rustykalna tarta

Jesienna rustykalna tarta

20:33, hedoniacake , Tarty
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne