Chleby i bułki

środa, 04 kwietnia 2012

Dziś podaję przepis na chleb. Autorką przepisu jest mama Joli. Chleb jest wyjątkowo łatwy do wykonania, ale potrzebuje  dużo czasu. Co ważne można go robić na raty.

Całość zajmuje jednak  kilka godzin. Niestety za słabo wysmarowałam foremkę i miałam trochę problemów z wyciągnięciem chleba, stąd ta oderwana skórka. Polecam chlebek jest wilgotny i pyszny.

Chleb na zakwasie

Składniki 

Pierwszy dzień 

· 1 szklanka mąki żytniej·

  • 1 szklanka letniej wody           Wymieszać i zostawić na noc

· Zaczyn (1 mała bułeczka z roszczynki)

Następny dzień:

· 1 kg mąki pszennej

· 3 szklanki letniej wody

· 1/6 paczki drożdży (rozrobić w 1 szklance wody)

· Zakwas z nocy· ½ szklanki dyni· ½ szklanki słonecznika

· ¾ szklanki siemienia lnianego (niemielony)

· ¾ szklanki otrąb· 3 łyżeczki soli

· Można dołożyć soję, ale trzeba ją namoczyć kilka godzin wcześniej!Ciasto powinno być gęste (jeśli jest zbyt rzadkie – można dosypać trochę mąki pszennej, jeśli zbyt gęste – można dolać trochę wody)

Wszystko wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na  2 godziny 

.Po 2 godzinach:Odkładamy trochę zaczynu na następny raz! (w pudełeczku, np. po jogurcie; przykryć lekko folią,żeby nie wysychał, ale żeby „oddychał” – przechowywać w lodówce)Przełożyć do 2 wąskich foremek, wysmarowanych olejem - i tutaj polecam wysypać jednak otrębami- mój chleb było ciężko wyciągnąć z formy.Można posypać, np. ziarnami słonecznika, sezamu lub orzechami włoskimi.Zostawić na 1 godzinę.Po godzinie pieczemy w temp. 180 st. przez 80 min.Po wyjęciu gorący chleb można od góry skropić wodą.Można owinąć w bawełnianą ściereczkę – nie owijać w folię!Położyć, np. na drewnianych łyżkach, lub kratce (aby chleb mógł od spodu także odparować).Smacznego 

Chleb na zakwasie

Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne