Retro

czwartek, 19 lutego 2015

Nadszedł czas, że zrobiłam pierwsze pączki z doskonałego przepisu a znajdziecie go TU  polecam. Moje nie wyszły idealnie, bo nie mają tej uroczej jasnej obwódki, ale smak jest naprawdę doskonały. 

W oryginale jest przepis z 1 kg. mąki ale bałam się tej ilości i zrobiła z połowy. 

 Klasyczne pączki

Składniki 

500 g mąki 

50 g świeżych drożdży 

250 ml ciepłego mleka 

60 g cukru 

3 żółtka i 1 jajko 

20 ml. spirytusu ( dodałam ekstrakt waniliowy na spirytusie)

60 g roztopionego masła 

szczypta soli

smalec lub olej do smażenia (użyłam oleju 1,5 litra) 

marmolada śliwkowa lub inna dowolna ( nie używamy dżemu ) 

Wykonanie 

Rozcieramy drożdże z cukrem i mieszamy z mąką i ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia  na około 15 do 20 min. Następnie ucieramy żółtka i jajko z cukrem na puszystą masę, dodajemy sól, spirytus i rozczyn, wszystko mieszamy i dosypujemy przesianą mąkę. Całość mieszamy i dolewamy ciepłe masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia ( ma podwoić objętość), pod przykryciem ściereczką lub folią. 

Wyciągamy ciasto, lekko wyrabiamy i wałkujemy na 1,5 cm. Ja wycięłam foremką 8 cm i wyszły dość małe. Następnym razem zrobię większe. Wyszło mi 30 sztuk. 

Nadziewamy wybraną marmoladą i zlepiamy jak umiemy ;-) 

Odstawiamy pączki do wyrośnięcia, ja przykryłam ściereczką żeby nie wyschły. 

Rozgrzewamy tłuszcz do 165 - 170  st. C  i smażymy partiami po 3 4 szt. na raz żeby nie schładzać oleju po 3 -4 minuty z każdej strony.  Usmażone pączki odkładamy na ręcznik kuchenny. Później lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem w wersji minimum. Są pyszne, polecam. 

 pączki

Pączki tradycyjne

 

Pączki

Pączki

Pączki


18:27, hedoniacake , Retro
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 grudnia 2014

Dziś specjalnie na życzenie Pani Zosi przedstawiam makowiec tradycyjny w lekko odświeżonej wersji. Smak tradycyjny a wygląd już nieco inny. 

Ciasto nie jest słodkie, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to należy zwiększyć ilość cukru. Jest z tym trochę roboty ale efekt wart tych zabiegów. Mak można przygotować dzień wcześniej. 

Z tej porcji wyjdą 3 tortownice o średnicy 26 cm.  

makowiec

Ciasto drożdżowe 

1 kg mąki

1 szklanka cukru 

2 szklanki mleka 

2 opak. suchych drożdży ( 7 g opakowanie)

120 g masła

5 żółtek z dużych jaj 

pół łyżeczki soli

Podgrzewamy mleko  z solą ( ma być ciepłe ale nie gorące), masło roztapiamy. Do mleka dodajemy żółtka, cukier  i mieszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami i przesiewamy do masy mleczno-jajecznej. Mieszamy i dodajemy ciepłe masło. Wyrabiamy całość ale bez przesady, nie ma potrzeby jakiegoś umartwiania. Ciasto dzielimy na trzy części i odkładamy w ciepłe miejsce na pół godziny. 

 

Masa makowa 

70 dkg maku 

1 szklanka brązowego cukru 

10 dkg masła 

1 łyżeczka cynamonu ( można dodać skórkę pomarańczową 

1 szklanka rodzynek lub wiśni z nalewki 

5 białe z dużych jajek 

0,5 l mleka lub wody 

Mak zalewamy gorącym mlekiem i kilka min. gotujemy. Uważamy żeby się nie przypaliło. Można też doprowadzić do wrzenia i odstawić na 2 - 3 godziny. Następnie mak odsączamy i mielemy dwa razy. Masło roztapiamy z cukrem, dodajemy przyprawy, bakalie  oraz mak. Wszystko mieszamy z wcześniej ubitą pianą z białek.

Ciasto wałkujemy możliwie cienko, każdy placek  osobno. Na rozwałkowanym placku rozsmarowujemy porcję masy makowej i dość luźno zwijamy roladę. Następnie  kroimy roladę na około 6 cm kawałki i ustawiamy pionowo w tortownicy. Odstawiamy do wyrośnięcia.   Pieczemy  w temp 170 st. C około 30 do 40 min. Nie nagrzewamy wcześniej piekarnika.  

Można polukrować jak ktoś potrzebuje więcej słodyczy. 

18:44, hedoniacake , Retro
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 grudnia 2013

 

Ten piernik jest bardzo ciekawy od 3 lat robię go raz w roku. Fascynuje mnie pewna celebra związana z jego przygotowaniem, to czekanie i dojrzewanie, jakieś takie niedzisiejsze, urocze. 

TUTAJ znajdziecie przepis a poniżej jak powstawał. Użyłam własnej przyprawy do piernika nie zawierającej kakao więc ciasto jest jasne. 

Ciasto bardzo zyskuje po kilku dniach od upieczenia. Placki przełożyłam powidłami śliwkowymi i kajmakiem oraz marmoladą pomarańczową i kajmakiem, nie wiem który lepszy.

Staropolski piernik

ciasto na staropolski piernik dojrzewający

Piernik dojrzewający

 

Staropolski piernik

 

Piernikowy prezent

21:23, hedoniacake , Retro
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 listopada 2013

 

Już czas zrobić piernik dojrzewający. Ja dziś mam chwilę czasu więc się zabieram za piernik. Tak się rozpędziłam, że przyprawę do piernika też zrobiłam sama. Przepis znajdziecie TUTAJ 

Załączam zdjęcia z poprzedniego roku. 

Piernik należy upiec około 5 dni przed podaniem. Surowe ciasto przechowujemy minimum miesiąc. To jest naprawdę duża porcja z powodzeniem można zrobić połowę. 

piernik staropolski dojrzewający

Staropolski piernik dojrzewający z przepisu Macieja Kuronia

17:53, hedoniacake , Retro
Link Dodaj komentarz »
piątek, 21 grudnia 2012

Jakoś tak się złożyło, że nigdy nie piekłam tego świątecznego klasyka, teraz wiem to był wielki błąd. Keks jest pyszny,intensywny,  ma też milion kalorii, uff. Przepis pochodzi z tego Bloga i jest świetny a jeszcze zyskuje jak poleży kilka dni. 

Keks świąteczny

Składniki 

5 jajek
200 g cukru
200 g  miękkiego masła 
1/4 szklanki oleju kujawskiego ( ja zapomniałam ale  i tak jest pyszny)
300 g mąki pszennej (+ 1 łyżka do formy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( oryginale 1 łyżeczka )
szczypta soli
wanilia 

 300 do 350 g bakalii ( u nie orzechy włoskie, figi, morele, skórka pomarańczowa, żurawina)

Wykonanie  

Ubić jajka z cukrem i solą na jasną masę, dodać olej i chwilę miksować. Miękkie masło zmiksować, stopniowo dodawać masę jajeczną i ubijać na wysokich obrotach (gdyby masa zaczęła się warzyć, dodać 1-2 łyżki mąki). Następnie dodawać mąkę  przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Bakalie wymieszać z 1 łyżką mąki i dodać do ciasta razem z wanilią. Wyłożyć do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki (10 x 30 cm), wstawić do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piec przez 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem i w razie potrzeby podpiec jeszcze kilka minut). U mnie wystarczyło 50 min, więc zależy od piekarnika. 

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być  w temp. pokojowej.


Keks swiąteczny


16:30, hedoniacake , Retro
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne