przetwory

piątek, 29 sierpnia 2014

Cukinia to warzywo które potrafi zaskoczyć plonami. Wtedy szukam pomysłów co by tu jeszcze zrobić. Tym razem wybrałam dżem z TEGO bloga. Tak jak pisze autorka możemy poeksperymentować ze smakami, spróbuję jeszcze z galaretką ananasową, może pomarańczową. Dżem jest naprawdę dobry i co ciekawe smakuje też zdecydowanym przeciwnikom cukini. 

Zrobiłam tylko z połowy porcji z oryginalnego przepisu bo co tu dużo pisać obawiałam się trochę, że to będzie niejadalne. Wyszły mi 4 słoiczki takie średnie od dżemu( nie wiem jaka to pojemność)

Dżem z cukinii pachnący cytryną

Składniki 

1,25 kg cukinii obranej bez pestek ( użyłam żółtej, daje ładniejszy słoneczny kolor)

25 dkg cukru brązowego nierafinowanego ( niego przyciemnia dżem) z tej ilości dżem wychodzi słodki, następnym razem zmniejszę ilość cukru. 

1 galaretka cytrynowa

sok z połowy cytryny

3 łyżki limoncello ( w oryginale skórka z połówki cytryny)

Wykonanie 

Obraną cukinię kroimy na dowolne kawałki, wlewamy trochę wody( pamiętajcie, że nie gotujemy zupy więc wody ma być mało) do garnka i wrzucamy cukinie. Gotujemy około  40 do 50 min, mieszając żeby się nie przypaliło. Następnie rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Dodajemy cukier zagotowujemy, zestawiamy z palnika, wsypujemy galaretkę i mieszamy, na koniec dodajemy sok z cytryny i limoncello. 

Gorący dżem nakładamy do słoików i pasteryzujemy. Ja pasteryzowałam czy jak to się nazywa około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C. 

Dżem z cukinii pachnący cytryną

10:31, hedoniacake , przetwory
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 sierpnia 2014

Ogórki konserwowe tym razem po Kartusku z przepisu z TEGO bloga. Z ogórkami sprawa jest prosta najważniejsze żeby ich nie pasteryzować zbyt długo w tym przypadku 3 do 5 min po tym jak woda zacznie wrzeć. Oczywiście ogórki najlepsze są małe, u mnie to raczej zbieranina taka nie handlowa. Dostałam je i mam, ale trudno je ładnie ułożyć w słoikach. 

Ogórki konserwowe po kartusku

Proporcje przypraw na jeden słoik 0,9 l. 

Na 1 l słoik po 4-5 krążków marchewki, 2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 kawałki chrzanu, 1 kwiat kopru, 1 łyżeczkę majeranku( nie dałam), 1 łyżeczkę gorczycy, 2-3 liście laurowe, 3-4 ziela, 4-5 ziarenek pieprzu. 

 

Składniki: 

  • ogórki 
  • cebula, dałam małe cebulki w całości 
  • marchew - pokrojona w plasterki 
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
  • koper - świeży z kwiatostanem
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liście laurowe
Wykonanie:
  • na dno słoika wkładamy kwiat kopru, gorczycę, ziele, pieprz
  • marchew i cebulę - już pokrojone - parzymy wrzątkiem  ( mi się nie chciało )
  • układamy ogórki, ciasno, ale nie na siłę, w połowie słoika dodajemy cebulę, marchew i czosnek, układamy drugą warstwę
  • dajemy liście laurowe, zalewamy gorącą zalewą
  • w oryginale był majeranek ale ja nie miałam w domu 



Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
13:39, hedoniacake , przetwory
Link Dodaj komentarz »
piątek, 22 sierpnia 2014

 

Przepis pochodzi z dodatku do GW Palce lizać z 5 sierpnia 2014. Warto go  zrobić jest ciekawy, nieco zaskakujący i naprawdę słodki. U mnie  w wersji z bagietką żytnią i serkiem mascarpone, pycha. 

Dżem arbuzowy z czekoladą

Składniki 

2 kg arbuza ze skórą

4 łyżki soku z limonki 

szklanka soku ze świeżych pomarańczy ( 250 ml) 

200 g jagód ( dałam borówki amerykańskie,z braku jagód)

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% kakao

2 i 1/2 szklanki (500 g) cukru żelującego 3:1 

Wykonanie:

Arbuza obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki i usuwamy pestki. Przekładamy do miski dodajemy sok z pomarańczy i limonki i miksujemy na papkę. To ważne ja zostawiłam kilka całych kawałków i niestety były jakieś gumiaste. Jagody myjemy a czekoladę ścieramy lub drobno kroimy. Do rondla wkładamy mus, cukier i borówki, mieszamy . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 min. Zdejmujemy z palnika dodajemy wiórki czekoladowe, mieszamy i przekładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. 

Dżem z arbuza i czekolady

09:09, hedoniacake , przetwory
Link Komentarze (3) »
środa, 18 grudnia 2013

Tak mnie naszło, na konfiturę pomarańczową której nigdy nie robiłam. Wychodzi mało, ale jest pyszna.  Z tej ilości wyszedł jeden słoik 450 g gęstej aromatycznej konfitury. Dodała jedną gwiazdkę anyżu ale jak ktoś nie lubi to sam też będzie doskonały

Konfitura pomarańczowa z anyżem

Składniki:

1,2 kg pomarańcz ( najlepiej organicznych, ale nie zawsze to realne) 

3/4 szklanki cukru

1/4 szklanki wody

1 cytryna lub limonka 

1 gwiazdka anyżu 

Wykonanie 

Pomarańcze szorujemy w ciepłej wodzie żeby się pozbyć wszystkiego con tam mają chemicznego na wierzchu. Obieramy i filetujemy cząstki, nie robiłam tego zbyt dokładnie, nie wyczuwa się w konfiturze. Ale na pewno trzeba usuwać to białe(albedo). Zagotowujemy wodę z cukrem, wrzucamy pomarańcze i gotujemy.  Można dodać trochę skórki pomarańczowej, cienko pokrojonej i pozbawionej białej warstwy.  Gotujemy do 40 min. Odstawiamy. Na drugi dzień znów gotujemy, dodajemy anyż i sok z cytryny. Gotowałam w szerokim garnku wtedy szybciej gęstnieje. Marmolada wychodzi gęsta, ma piękny kolor a w całym domu pachnie cudnie.  Użyję tej marmolady do przełożenia tortu makowego, jak zostanie. 

pomarańcze anyż

 

 

Konfitura pomarańczowa

22:28, hedoniacake , przetwory
Link Dodaj komentarz »
piątek, 25 października 2013

 

Ostatni zbiór moich pomidorów i co tu zrobić. Ktoś zasugerował sałatkę, więc wszystkie resztki idą do sałatki. Niestety nie zważyłam tych pomidorów, więc przepis trochę na wyczucie. 

Sałatka na zimę z zielonych pomidorów

Składniki 

1 kilogramowy pojemnik po lodach pomidorów  i kilka pomidorów ( cały zbiór)

2 cebule 

1 papryka niedojrzała czerwona ;-) 

sól 

cukier 

4 szklanki wody 

1 szklanka octu winnego.

ziarenka pieprzu

Wykonanie 

Kroimy warzywa w plastry, paprykę w paski. Posypujemy solą i odstawiamy. Gotujemy wodę z pieprzem i cukrem, dodajemy ocet i czekamy aż się zagotuje. Ewentualnie doprawiamy,  u mnie cukru było niewiele żeby uzyskać kwaśny smak. Następnie układamy warzywa w słoiku  i zalewamy. Ja zawekowałam, na zimę, ale nie doczekają zimy. 

Uwaga małe pomidorki smakują słabiej, następnym razem pokroję je na połówki. 

Zielone pomidory sałatka na zimę

zielone pomidory na sałatkę

18:43, hedoniacake , przetwory
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne