czwartek, 07 sierpnia 2014

Bardzo pyszny mus z owoców które mamy pod ręką. 

Porcja dla jednej osoby ;-) 

Mus malinowo brzoskwiniowy

Składniki 

200g malin

1 średnia brzoskwinia 

garść borówek amerykańskich 

Wszystkie owoce blendujemy i zjadamy. Smacznego 

Mus malinowo brzoskwiniowy

wtorek, 05 sierpnia 2014

 

Wygląda dobrze, smakuje dobrze i kusi nawet niejadków. Można też zrobić w małych naczyniach do zapiekania, będzie nawet lepiej wyglądało.

Zapiekana kasza manna z owocami

Składniki 

20 dkg. kaszy manny

800 ml. mleka 

1 łyżka masła

4 jajka

8 dkg brązowego cukru 

sól do smaku ( zawsze daję trochę soli do słodkich dań czy ciast) 

50 dkg. owoców ( u mnie maliny, jagody, borówka amerykańska) 

Wykonanie 

Ugotować kaszę na mleku, dodać masło, odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Jajka ubić z cukrem, dodać kaszę i wymieszać. Foremkę wysmarować masłem i wysypać kaszą. Nałożyć połowę masy, posypać owocami i nałożyć resztę masy. Wierzch posypać owocami i piec około 40 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. To co zostało po pierwszym jedzeniu, pokroiłam na szerokie paski i zgrillowałam na patelni. Smacznego

Kasza manna zapiekana z owocami

Kasza manna zapiekana

poniedziałek, 28 lipca 2014

Zaskakujące ciasto, na drugi dzień jeszcze bardziej smaczne. Przepis wzięłam od Minty  ale jego  twórcą  jest niesamowity Yotam Ottolenghi. Teraz jest najlepszy czas na pieczenie tego ciasta. 

Orzechy migdały i lawenda, morele ciasto

Składniki:
185 g masła, miękkiego
2 łyżki oleju z orzechów włoskich( dałam arachidowy)
220 g cukru
120 g mielonych migdałów (zmieliłam razem ze skórką)
120 g mielonych orzechów (zmieliłam razem ze skórką)
100 g mąki (w oryginale 90 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżeczki kwiatów lawendy (dałam świeżej)
600 g moreli, przekrojonych na pół i wypestkowanych
Na lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Użyłam tortownicy 24 cm, wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i dla pewności wysypanej mąką. W misce ucieramy masło z olejem i cukrem. Dodajemy zmielone migdały i orzechy dalej ucieramy. Dodajemy jajka po jednym i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i solą, oraz ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową i łyżeczkę kwiatów lawendy,mieszamy. Wykładamy ciasto do torownicy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, na wierzchu układamy połówki moreli, posypujemy kwiatami lawendy i pieczemy około 60-70 min. Bardzo ważne jest żeby morele ściśle do siebie przylegały, bo jeśli tak nie będzie ciasto nieładnie się odkształci, u mnie częściowo tak się stało na środku. Lukrujemy jak kto woli, albo po wystygnięciu, albo tak jak ja zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. To ciasto was zaskoczy. 

 

Orzechy, migdały, lawenda, morele w jednym cieście

piątek, 25 lipca 2014

To taki sernik nie sernik, nie dodajemy wcale tłuszczu. Więc jest lżejszy od tradycyjnych serników. Wada jest taka, że opada po wyrośnięciu, taka jego uroda. 

Nam bardzo smakował, można go tez podawać z bitą śmietaną i sezonowymi owocami. 

Składniki powinny być w temp. pokojowej, tak myślę. 

Ciasto jogurtowe

Składniki 

2 jogurty typu greckiego ( około 800 g) 

1 szklanka cukru

5 dużych jaj

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 

2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g 

garść malin 

Wykonanie 

Wykładamy papierem tortownicę około 24 cm. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do jajek dodajemy jogurt i powoli miksujemy, następnie proszek budyniowy. Jak masa się połączy dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Masę nakładamy do formy, wygładzamy powierzchnię i na wierz wrzucamy maliny. Pieczemy około 60 min w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C. 

Sernik z jogurtu

piątek, 11 lipca 2014

Dziś coś bardzo klasycznego i pysznego. Z tej porcji wychodzi solidny garnek. 

Gołąbki z ryżem i mięsem

Składniki 

1 główka młodej kapusty włoskiej 

80 dkg. mielonej łopatki wieprzowej

1 woreczek ryżu ( 10 dkg.) 

2 jajka

2 cebule drobno pokrojone

sól

pieprz

listki laurowe

Wykonanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Z kapusty wycinamy głąb, w dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niego kapustę. Chwilę gotujemy, wyciągamy i czekamy aż trochę ostygnie.

Mięso łączymy z ryżem, jajkami, cebulą dodajemy przyprawy, mieszamy. Liście kapusty oddzielamy, twardą część nerwu liściowego odcinamy ( ja czasami zbijam ją tłuczkiem) Na liście nakładamy nadzienie i ładnie zawijamy, co na początku wydaje się dość trudne, ale po kilku próbach wyjdzie ładnie. Drobne liście które są za małe na gołąbki układamy na dnie garnka. Gołąbki układamy ciasno w garnku zalewamy gorącą wodą ( lub wywarem warzywnym) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości( około 40 min). Ja czasami dodaję 2 pomidory pokrojone i gotuję to wszystko razem.

Po ugotowaniu można wyjąć gołąbki, sos odparować  i dodać śmietanki. Ja nigdy tego nie robię. 

Gołąbki z mięsem i ryżem

17:31, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne