piątek, 22 sierpnia 2014

 

Przepis pochodzi z dodatku do GW Palce lizać z 5 sierpnia 2014. Warto go  zrobić jest ciekawy, nieco zaskakujący i naprawdę słodki. U mnie  w wersji z bagietką żytnią i serkiem mascarpone, pycha. 

Dżem arbuzowy z czekoladą

Składniki 

2 kg arbuza ze skórą

4 łyżki soku z limonki 

szklanka soku ze świeżych pomarańczy ( 250 ml) 

200 g jagód ( dałam borówki amerykańskie,z braku jagód)

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% kakao

2 i 1/2 szklanki (500 g) cukru żelującego 3:1 

Wykonanie:

Arbuza obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki i usuwamy pestki. Przekładamy do miski dodajemy sok z pomarańczy i limonki i miksujemy na papkę. To ważne ja zostawiłam kilka całych kawałków i niestety były jakieś gumiaste. Jagody myjemy a czekoladę ścieramy lub drobno kroimy. Do rondla wkładamy mus, cukier i borówki, mieszamy . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 min. Zdejmujemy z palnika dodajemy wiórki czekoladowe, mieszamy i przekładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. 

Dżem z arbuza i czekolady

09:09, hedoniacake , przetwory
Link Komentarze (3) »
środa, 20 sierpnia 2014

 

W ogrodzie mam zagon jarmużu, więc wymyślam nowe dania z tym warzywem. Polecam jarmuż łatwy w uprawie, przetrwa mróz do -15 st.C i jest pyszny. 

jarmuż, makaron,pomidory i jajka

Składniki ( solidna porcja dla bardzo głodnego) 

garść blanszowanych liści jarmużu

1 pomidor

1 cebula

200 g ugotowanego kolorowego spaghetti ( waga ugotowanego)

2 jajka 

2-3 łyżki oleju

sól

świeżo mielony pieprz czarny

Oczywiście ilości składników są podane orientacyjnie, można je modyfikować tak jak lubimy.  Kroimy cebule i pomidora w kostkę, rozgrzewamy olej i dusimy cebulę, następnie dodajemy pomidory i dusimy kilkanaście minut. W tym czasie kroimy jarmuż na paski i dodajemy do cebuli i pomidorów. Dusimy chwilę razem, dodajemy makaron i mieszamy całość. Do tego wybijamy jajka, Solimy pieprzymy, przykrywamy pokrywką i smażymy aż jajka się zetną( na zdjęciu jajka w trakcie smażenia). Smacznego  

18:22, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Danie z Izraela, może Tunezji, tak czy siak pyszna propozycja na konkretne śniadanie. Teraz kiedy pomidory są pyszne i tanie to naprawdę świetna propozycja. Ja zainspirowałam się przepisem z Gminy żydowskiej  ale oczywiście to moja wersja całkiem na luzie i bez ważenia składników. Ważenie uważam zresztą za całkowicie barbarzyńską czynność. Gdyby nie prowadzenie bloga, ech. Dodanie kuminu rzymskiego jest moim zdaniem bardzo wskazane, ale reszta dość dowolna, nie dodałam papryki bo jej nie miałam w kuchni. 

Sposób na pyszne śniadanie

Składniki: na dwie głodne osoby

1 cebula

4 średnie pomidory około 450 g  ( nie usuwałam skórki, nie ma takiej potrzeby)

2 ząbki czosnku

4 jaja 

2 łyżki oliwy lub masła

sól

świeżo mielony pieprz

mielony kumin rzymski 

Drobno kroimy cebulę i czosnek. Rozgrzewamy tłuszcz i dusimy warzywa, jak zmiękną dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i dalej dusimy bez przykrycia. Co jakiś czas zamieszać. Jak sos ładnie odparuje ( około 15 min) wtedy wybijamy jajka we wcześniej zrobione zagłębienia w sosie (uwaga żeby nie uszkodzić żółtek). Całość posypujemy przyprawami, przykrywamy pokrywką i smażymy aż białka jaj się zetną. Cała sztuka żeby żółtko pozostało płynne. Ale bez obaw nie jest trudno uzyskać ten efekt jeśli jajka są świeże.  Co ważne nie jest łatwo ładnie to podać, więc lepiej robić w jednoosobowych porcjach( jakieś małe patelenki czy coś w tym stylu). Jest pyszne. 

Szakszuka

19:56, hedoniacake , Wytrawnie
Link Komentarze (2) »

Dziś po raz kolejny klasyczne brownie według przepisu Agnieszki Kręglickiej. Jakoś mi ten przepis pasuje. 

Klasyczne brownie Agnieszki Kręglickiej

Klasyczne brownie składniki:

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady ja daję taka 60% do 70%
1 kostka (200 g) masła 
100 g mąki 
300 g cukru 
6 jaj
50 g łuskanych włoskich lub migdałów ( tym razem nie dałam)

Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. 
Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier, następnie przesiać do masy mąkę, wymieszać. 
Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.
Spód blachy wielkości 26x36 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18--20 minut. Nie trzymajcie za długo bo wtedy ciasto wysycha. Po wystudzeniu posypać kakao i rozłożyć maliny. W oryginale Agnieszka pokrywała brownie ganache czekoladowym, ale dla mnie to już zbyt wiele czekolady. Maliny można też zapiec w cieście. 

czekoladowe z malinami  Agnieszki Kręglickiej

sobota, 16 sierpnia 2014

Jeśli ktoś szuka ciasta niezawodnego i na dodatek smakującego prawie wszystkim to to ciasto własnie takie jest. Moja mama chyba żyje w przekonaniu, że ja tylko to ciasto potrafię zrobić. Zawsze kiedy pytam jakie ciasto upiec dostaję jedną odpowiedź. Robię je z tymi owocami które mam pod ręką i zawsze się udaje. 

Tutaj podaję sposób pieczenia z podpiekaniem spodu, który zajmuje nieco więcej czasu, ale ostatnio piekłam bez podpiekania i wyszło dobrze. Dla początkujących polecam jednak ten sposób. Z czasem zrezygnujecie z niego na 100%. 

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Składniki na ciasto blaszka 33/20 cm 

5 żółtek (jajka duże)

250 g miękkiego masła ( może być 200 g jeśli jajka są duże)

2,5 szklanki mąki

2  łyżeczki proszku do pieczenia 

3 łyżki cukru pudru 

szczypta soli

Wykonanie 

Krótko miksuję żółtka z  cukrem, solą i miękkim masłem. Do masy przesiewam mąkę z proszkiem i szybko zagniatam. Szybko zagniatam,dzielę na dwie części 1/3 i 2/3 - to na spód,wkładam do zamrażarki. Jak ciasto stwardnieje ( min 2 h), 2/3 ciasta ucieram na tarce. Starte ciasto równomiernie rozkładam na papierze do pieczenia, lekko wyrównuję. Podpiekam w temp 190 st. C około 20 min ( ale trzeba uważać, czasami szybciej się przypieka). Po upieczeniu ostawiam do wystudzenia. 

Pianka 

5 białek 

1 szklanka cukru

2  łyżki cukru z wanilią

2 opakowania budyniu bez cukru (40g jedno opak)

0,5 szklanki oleju

0,5 kg śliwki węgierki dąbrowickiej(jest mało soczysta)

Wykonanie

Białka ubijam na sztywno, dodając pod koniec cukier i cukier z wanilią. Następnie wsypuję proszek budyniowy i dalej ubijam. Na koniec cienkim strumieniem wlewam olej, cały czas ubijając. Gotową piankę wykładam na podpieczone ciasto, na to wykładam połówki śliwek, skórką do dołu i ścieram pozostałe ciasto. Piekę w temp. 190 st. C około 40 min.  Uwaga na spód, jeśli wasz piekarnik nie ma regulacji to można go zabezpieczyć przez podłożenie brytfanki, bo łatwo się przypieka. 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 65
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne