niedziela, 31 sierpnia 2014

Fantastyczne ciasto z TEGO bloga. W moim ogrodzie rosną dwa krzaki winogron, które co roku dają około 10 kg owoców deserowych i coś trzeba z tym robić. Owoce są ciemne dorodne, ale jest ich tyle, że nie da się ich zjeść od razu. Więc zawsze na początku jesieni szukam pomysłów co jeszcze można zrobić z winogron. To ciasto jest mało słodkie, takie jesienne i proste a zarazem zdrowsze od ciast z białej mąki i cukru. 

Razowa mąka, winogrona i oliwa jesienne ciasto

Ciasto składniki 

250 g mąki razowej pszennej 

2  duże jajka 

150 g cukru muscovado 

100 g oliwy z oliwek

60 ml mleka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

około 200 g ciemnych winogron 

Wykonanie 

Jajka ubić z cukrem i oliwą, dodać mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki, mieszając. Uwaga mieszamy tak jak w przypadku muffin, niezbyt dokładnie, ciasto powinno pozostać grudkowate. Formę o wymiarach 25/11 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy ciasto na wierzchu układamy winogrona i pieczemy w temp. 180 st. C około 50 min, można sprawdzić patyczkiem. Piekłam bez nawiewu. Smacznego ;-) 

Razowe ciasto z winogronami

winogrona ciasto oliwa jesienne ciasto

Winogrona

piątek, 29 sierpnia 2014

Cukinia to warzywo które potrafi zaskoczyć plonami. Wtedy szukam pomysłów co by tu jeszcze zrobić. Tym razem wybrałam dżem z TEGO bloga. Tak jak pisze autorka możemy poeksperymentować ze smakami, spróbuję jeszcze z galaretką ananasową, może pomarańczową. Dżem jest naprawdę dobry i co ciekawe smakuje też zdecydowanym przeciwnikom cukini. 

Zrobiłam tylko z połowy porcji z oryginalnego przepisu bo co tu dużo pisać obawiałam się trochę, że to będzie niejadalne. Wyszły mi 4 słoiczki takie średnie od dżemu( nie wiem jaka to pojemność)

Dżem z cukinii pachnący cytryną

Składniki 

1,25 kg cukinii obranej bez pestek ( użyłam żółtej, daje ładniejszy słoneczny kolor)

25 dkg cukru brązowego nierafinowanego ( niego przyciemnia dżem) z tej ilości dżem wychodzi słodki, następnym razem zmniejszę ilość cukru. 

1 galaretka cytrynowa

sok z połowy cytryny

3 łyżki limoncello ( w oryginale skórka z połówki cytryny)

Wykonanie 

Obraną cukinię kroimy na dowolne kawałki, wlewamy trochę wody( pamiętajcie, że nie gotujemy zupy więc wody ma być mało) do garnka i wrzucamy cukinie. Gotujemy około  40 do 50 min, mieszając żeby się nie przypaliło. Następnie rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Dodajemy cukier zagotowujemy, zestawiamy z palnika, wsypujemy galaretkę i mieszamy, na koniec dodajemy sok z cytryny i limoncello. 

Gorący dżem nakładamy do słoików i pasteryzujemy. Ja pasteryzowałam czy jak to się nazywa około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C. 

Dżem z cukinii pachnący cytryną

10:31, hedoniacake , przetwory
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 sierpnia 2014

Ogórki konserwowe tym razem po Kartusku z przepisu z TEGO bloga. Z ogórkami sprawa jest prosta najważniejsze żeby ich nie pasteryzować zbyt długo w tym przypadku 3 do 5 min po tym jak woda zacznie wrzeć. Oczywiście ogórki najlepsze są małe, u mnie to raczej zbieranina taka nie handlowa. Dostałam je i mam, ale trudno je ładnie ułożyć w słoikach. 

Ogórki konserwowe po kartusku

Proporcje przypraw na jeden słoik 0,9 l. 

Na 1 l słoik po 4-5 krążków marchewki, 2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 kawałki chrzanu, 1 kwiat kopru, 1 łyżeczkę majeranku( nie dałam), 1 łyżeczkę gorczycy, 2-3 liście laurowe, 3-4 ziela, 4-5 ziarenek pieprzu. 

 

Składniki: 

  • ogórki 
  • cebula, dałam małe cebulki w całości 
  • marchew - pokrojona w plasterki 
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
  • koper - świeży z kwiatostanem
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liście laurowe
Wykonanie:
  • na dno słoika wkładamy kwiat kopru, gorczycę, ziele, pieprz
  • marchew i cebulę - już pokrojone - parzymy wrzątkiem  ( mi się nie chciało )
  • układamy ogórki, ciasno, ale nie na siłę, w połowie słoika dodajemy cebulę, marchew i czosnek, układamy drugą warstwę
  • dajemy liście laurowe, zalewamy gorącą zalewą
  • w oryginale był majeranek ale ja nie miałam w domu 



Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
13:39, hedoniacake , przetwory
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 sierpnia 2014

To ciasto jest bardziej skomplikowane niż tradycyjne ciasta drożdżowe. Cała trudność polega na tym żeby podczas zaparzania mąki mlekiem nie zrobiły się grudki, ja wsypuję mąkę w dwóch partiach i mieszam trzepaczką. Ciasto które otrzymujemy jest wilgotne, miękkie i długo zachowuje świeżość. A i co ważne nie wymaga długiego wyrabiania. 

Jak przygotować pyszne i łatwe ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto 

2 szklanki mleka ( zawsze używam tłustego a co )

5 szklanek mąki ( 620 g)

3 jajka 

1 szklanka cukru

50 g świeżych drożdży ( drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru)

80 g roztopionego, przestudzonego masła

1 łyżeczka soli 

Wykonanie

Zagotowujemy mleko, odstawiamy i teraz dodajemy pół szklanki mąki i energicznie mieszamy. Jak całość uzyska jednolita konsystencje wtedy dodajemy kolejne pół szklanki maki i mieszamy. Wyjdzie z tego gęsta masa, ale nie powinno być grudek. Jak masa przestygnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy. Nie robię tego zbyt długo, ale pewnie długie wyrabianie też nie zaszkodzi. Mnie się nie chce wyciągać miksera. 

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia około 1 godzinę. 

Ja przygotowałam z tej porcji jedną tartę śliwkową z migdałami i te bułeczki które widzicie na zdjęciach wypełnione śliwkami. Bułeczki niestety mają różne wielkości bo trochę z nimi eksperymentowałam. Są pyszne w każdej jest posypka migdałowa i pół dużej węgierki dąbrowickiej. Następnym razem zrobię większe bułeczki z całą sliwką. 

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Posypka migdałowa ( wszystkie składniki wymieszane)

10 łyżek cukru ( najlepiej brązowego nierafinowanego) 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka cynamonu ( nutka cynamonu świetnie podkreśla smak śliwek) 

3 łyżki płatków migdałowych ( lekko pokruszonych) 

 

Składniki tarty ( średnica formy 27 cm)

700 g  gotowego ciasta ( lub taka ilość która dość cienko pokryje blaszkę)

0,5 kg śliwki węgierka dąbrowicka ( lubię ją za to, że sok pozostaje w owocach, a nie rozpływa się po cieście)

1 żółtko do posmarowania tarty ale wystarczy też do bułek( można dodać  mleka)

Tarta ze śliwkami

Tarta śliwkowa z nutą migdałową

Wykonanie Tarty 

Ciasto formujemy w kulę, wałkujemy i układamy w wysmarowanej i posypanej mąką formie, formujemy wyższy brzeg. Smarujemy całą powierzchnię jajkiem i  równomiernie pokrywamy posypką migdałową. Na cieście układamy śliwki tak żeby przylegały do siebie. Wierzch znów posypujemy. Odkładamy na około pół godziny i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C pieczemy bez nawiewu około 35 do 40 mim. 

Wykonanie bułek  16 sztuk 

Rozwałkowujemy placek i za pomocą czegoś z okrągłym brzegiem  wycinamy kółka z ciasta. Można też odrywać kawałki i formować bułki. Do każdej bułki wkładamy pół lub całą śliwkę i dodajemy około 1/3, 1,2 łyżeczki posypki. Formujemy bułkę, odkładamy do wyrośnięcia na blaszkę, smarujemy jajkiem i można posypać np. płatkami migdałowymi lub grubym  cukrem. Pieczemy około 20 min w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek.  

Bułki ze śliwkami

 

 

niedziela, 24 sierpnia 2014

Pewnie pamiętacie moją szklarnię która powstała na wiosnę. Teraz jest pełna pomidorów, a ja jestem jak robaczek z bajki tylko mój nadmiar dotyczy pomidorów. 

Są malinowe, są żółte, bawole serca te akurat 1 krzak,duże, średnie, małe jest pięknie i pomidorowo. 

Pomidory z domowej uprawy

pomidor malinowy

Pomidor żółty

pomidory jakieś

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 65
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne