sobota, 29 października 2011

U mnie ciągle dynia. Z sakiewkami jest dość dużo pracy ale efekt godny uwagi.

Sakiewki z dynią

Składniki na ciasto 

3 szklanki mąki 

0,5 szklanki wody lub mleka

3 łyżki  roztopionego masła

1 jajko 

drożdże kulka wielkości orzecha włoskiego

1/3 łyżeczki soli

1 łyżka cukru

Z mleka, cukru i jednej łyżki mąki robimy rozczyn, czekamy aż wyrośnie. Następnie wyrabiamy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być elastyczne, jeśli będzie za suche dodajemy więcej wody lub mleka. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

 

Nadzienie do sakiewek

30 dkg obranej dyni

20 dkg marchewki

1 średni por 

1 cebula 

2 łyżki oliwy

curry

pieprz

sól 

sezam

Dynie kroimy w drobna kostkę, marchewkę w słupki . Dusimy warzywa na oliwie pod koniec dodajemy pokrojona cebulę i pora oraz przyprawy i jeszcze chwilę dusimy.

Ciasto dzielimy na trzy części i wałkujemy  niezbyt cienko. Wycinamy krążki , napełniamy farszem i zlepiamy sakiewki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 160*C.

Sakiewki smarujemy jajkiem lub mlekiem posypujemy sezamem i pieczemy do zrumienienia. U mnie wyszło 25 sakiewek.

sakiewki z dynią

 

 

Mój Antoni na porannej sesji. Urodzony model.

Piękny Antonio

wtorek, 25 października 2011

Dziś jedno z najlepszych ciast dyniowych jakie dotychczas robiłam. Pochodzi z tego bloga

 http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/chleb_dyniowo_bananowy/przepis.html

Właściwie nic nie zmieniłam poza dżemem którego akurat nie miałam. Polecam, jest pyszne i naprawdę łatwe. No i można zagłuszyć wyrzuty sumienia  bo jest zdrowe.

chlebek dyniowy

chlebek dyniowy

Chlebek bananowy

Składniki;

150g pieczonej dyni

2 szklanki mąki razowej

1,5 szklanki płatków owsianych + do posypania formy

1/2 szklanki brązowego cukru

2 płaskie łyżeczki sody

0,5 łyżeczki cynamonu

50g roztopionego masła

1/4 szklanki oliwy 

1/3 szklanki płynnego miodu

2 czubate łyżki dżemu (u mnie pomarańczowy)

2 jajka

1 duży dojrzały banan

3 łyżki pestek dyni

Wykonanie 

W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę, cynamon, płatki owsiane. Roztopić masło wymieszać z miodem, dodać oliwę, dżem, jajka i rozgniecionego banana. Wymieszać mokre składniki, wlać je do miski z suchymi i niezbyt dokładnie wymieszać. Formę keksową wysmarować oliwą i posypać płatkami owsianymi. Wyłożyć ciasto do formy  i posypać pestkami dyni. 

Piec  w  piekarniku nagrzanym do 180*C około 45 min , do czasu kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Studzić na kratce, ciasto z czasem nawet zyskuje na smaku , ale od początku jest wilgotne o złożonym smaku.

chlebek dyniowy

sobota, 22 października 2011

Jestem wielką fanką dyni , właściwie od zawsze. Eksperymentuje z  nowymi przepisani, dotychczas najwięcej miałam przepisów na dania słodkie, ale teraz przechodzę na przepisy wytrawne. Dziś pyszna zupa z dyni z gorgonzolą. Dla fanów dyni i gorgonzoli, ale nawet ci niechętni też mogą spróbować.zupa z dyni z gorgonzolą

Składniki:

30 dkg. pure z dyni

25 g gorgonzoli

mały kawałek pora

2 łyżki  pestek dyni 

1 łyżka masła.

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

świeżo mielony pieprz

Podgrzewamy pure z dyni do wrzenia, dodajemy ser(już nie gotujemy, ser się rozpuści). Pora dusimy na maśle wraz z pestkami. Do zupy dodajemy jogurt mieszamy i nakładamy do miski. Zupę podajemy posypaną porem z pestkami. Zupa jest gęsta i aromatyczna , na dziś to najlepsza zupa z dyni. Wyprzedziła nawet zupę z mleczkiem kokosowym. Z tej ilości wychodzi jedna solidna porcja, lub dwie małe.

zupa z dyni

piątek, 21 października 2011

Pomidory faszerowane  godne polecenia 

faszerowane pomidory

 

faszerowane pomidory

Składniki 


1 kg średnich pomidorów 

1 szklanka ryżu u mnie mix białego i dzikiego 

250 g białego sera 

150 g żółtego sera 

pieprz  świeżo  mielony

2 cebule

sól 

dowolne zioła u mnie natka pietruszki i selera, oregano

oliwa

Wykonanie:

Odcinamy  wierzchy pomidorów , wydrążamy łyżeczką środek ale nie za mocno. Trzeba uważać żeby nie podziurawić  pomidorów.Cebule drobno kroimy i dusimy na łyżce oliwy. Ryż gotujemy i studzimy. Do zimnego ryży dodajemy cebule, utarty ser i przyprawy. Napełniamy pomidory, przykrywamy czapeczkami , lekko polewamy oliwą  i wrzucamy do piekarnika . Pieczemy około 40 min w temp. 160*C z termoobiegiem. Smacznego

faszerowane pomidory

 

 

 
1 , 2
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne