wtorek, 29 września 2015

Z szakszuką jest jak  z bigosem, ale ta jest nie do podrobienia i taka jesienna. Przepis pochodzi z tego MIEJSCA. Dodam, że ostatnio to moje ulubione miejsce. Zmieniłam tylko tyle, że dynię dałam w kawałkach. 

 

szakszuka z dynią i szałwią

Składniki  dla 1 osoby 

2 jajka 

1 łyżka masła  klarowanego

kilkanaście listków świeżej szałwii
1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego, koniecznie 
2 szalotki ( ostatecznie zwykła cebula)
1 duży pomidor ( może być też z puszki, ale nie teraz)
kilka kostek dyni (w oryginale czubata łyżka musu z pieczonej dyni)
sól morska
świeżo mielony pieprz
szczypta cynamonu ale ostrożnie, bez też jest super 

Wykonanie 

Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki szałwii, odkładamy je na bok. Na pozostałym maśle podsmażamy pokrojoną szalotkę. Po chwili dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i dynię. Można obrać wcześniej ze skórki, ale ja tego nie robię. Doprawiamy, przykrywamy patelnię i dusimy około 5 min. Następnie odkrywamy i dusimy kilka min, żeby sos lekko odparował. Łyżką robimy zagłębienie w sosie, wybijamy ostrożnie jajka. Przykrywamy i dusimy, tak jak lubimy. Jeśli lubimy lekko ścięte to trzeba pilnować. Ideałem jest ścięte białko a płynne żółtko. Przed podaniem dodajemy szałwię, podajemy jak chcemy z pieczywem lub bez ;-) 

15:51, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne