sobota, 27 września 2014

 

To ciasto jest doskonałe, zawsze wychodzi i można wykorzystać każde owoce sezonowe. Zawsze będzie pyszne mimo naprawdę niepozornego wyglądu. TUTAj wersja z gruszkami.  

Tarta z białą czekoladą i węgierkami

Składniki

 1,5 tabliczki białej czekolady

225 g pszennej mąki tortowej

3 łyżki płatków migdałowych 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

125g masła

100g cukru

3 duże jaja 

125 ml mleka

70 dkg węgierek

2 łyżki ekstraktu waniliowego)

Wykonanie 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej  z mlekiem, studzimy.

W misce ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy kolejno żółtka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy czekoladę z mlekiem, miksujemy. Kiedy wszystko ładnie się połączy dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz 2 łyżki płatków migdałowych, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i na sam koniec delikatnie mieszamy z masą. Formę do tarty  średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy  ciastem, Na  ciasto układamy ciasno połówki śliwek i posypujemy płatkami migdałowymi. 

Pieczemy przez 45 do 50 min. w 160 stopniach, a po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem ale bez też wygląda i smakuje doskonale. Nie należy trzymać zbyt długo  w piekarniku bo wtedy ciasto wysycha, po 40 min sprawdzić patyczkiem. 


19:35, hedoniacake , Tarty
Link Komentarze (2) »
niedziela, 21 września 2014

 

Jestem autorką projektu Mobilny Zespół Edukacji Cyfrowej dla 60 +. Bardzo proszę o głosowanie na ten projekt, dzięki Waszym głosom mam szansę wejść do finału. Później wszystko pozostaje w rękach komisji. Głosować można TUTAJ . Jeśli nie spodoba się Wam mój projekt, warto zagłosować na inny nie brakuje tam dobrych pomysłów. Wystarczy zalogować się przez facebook i oddać głos. Lub zarejestrować jak kto woli, nie liczą się like na fb. 

Mobilny zespół edukacji cyfrowej


 

sobota, 20 września 2014

Lubicie cukinię, nie lubicie jej, to bez znaczenia to ciasto smakuje każdemu. Jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, pyszne. Pochodzi z tego bloga, polecam. Ważne żeby wszystkie składniki były w temp. pokojowej.

ciasto czekoladowo cukiniowe

Składniki na tortownicę 24 cm

100 g masła

100 ml oleju

3 jajka

250 g cukru

300 g mąki

60 g kakao

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

250 ml jogurtu naturalnego

50 g - pół tabliczki gorzkiej czekolady dość drobno pokrojonej 

3 szklanki startej razem ze skórką cukinii ( jeśli jest młoda, starą obieramy) to 340 g

1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 łyżkę esencji waniliowej

Sposób wykonania

Ucieramy miękkie masło na puszystą masę dodajemy olej, następnie po jednym jajku. Następnie dodajemy cukier waniliowy i cukier dalej ucieramy. Sodę, proszek i kakao mieszamy z mąka i solą, następnie przesiewamy. Do masy maślanej dodajemy na przemian mąkę i jogurt  i miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy cukinie i czekoladę mieszamy ręcznie.  Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i pieczemy 50 do 60 min. Moje piekło się 60 min do suchego patyczka. Ale uwaga ciasto jest wilgotne, wiec patyczek nie będzie jakiś bardzo suchy ;-).  Ja polałam ciasto polewą z połowy tabliczki czekolady i 3 łyżek mleka. 

Czekolada cukinia idealne połączenie

Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne