piątek, 27 września 2013

dziś niekulinarnie 

 

Jestem współautorką projektu do Budżetu Obywatelskiego w Łodzi. Projekt nazywa się Cyfrowa Łódź 50 +  Zachęcam do głosowania na nasz projekt 

 

NUMER ID PROJEKTU:L0088

70. „Cyfrowa Łódź 50+, nowoczesna edukacja komputerowa dla dorosłych i… jeszcze starszych” – komputerowa pracownia edukacyjna dla osób 50+, mieszkańców Łodzi.

Lokalizacja – SP 45 im. J. Matejki, ul. Bojowników Getta Warszawskiego 3.

Opis – utworzenie ogólnodostępnej komputerowej pracowni edukacyjnej przeznaczonej dla mieszkańców miasta w wieku 50+. Pracownia: usytuowana w centrum miasta, czynna w dni robocze, przystosowana do potrzeb osób starszych (uwzględniająca bariery architektoniczne, techniczne i komunikacyjne), prowadzona przez doświadczonych edukatorów przygotowanych do pracy z seniorami. W pracowni odbywać się będą różnorodne formy zajęć edukacyjnych dla osób 50+ (dotyczące podstaw obsługi i korzystania z komputera oraz innych cyfrowych mediów obecnych w codziennym życiu): szkolenia, warsztaty tematyczne, warsztaty motywacyjne, konsultacje, wolontariat kompetencji, inicjowanie wydarzeń i akcji. Obok zajęć edukacyjnych pracownia będzie prowadzić stałą akcję „Tani komputer dla seniora” – przystosowanie starych komputerów przez informatyków dla potrzeb Pracowni.

KOSZT REALIZACJI: 319 649,00

czwartek, 05 września 2013

Tak na szybko wymyśliłam żeby wykorzystać białka, i odleciałam.

Spróbujcie a nie pożałujecie. Niby zwykły biszkopt, ale jednak nie całkiem. 

ciasto morelowe z olejem orzechowym i bezą

Składniki 

Ciasto 

3 jajka 

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki mąki 

2 łyżki oleju arachidowego 

1/4 łyżeczki proszku 

szczypta soli

0,5 kg moreli 

Wykonanie 

Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z cukrem i solą, jak będą sztywne dodajemy żółtka, olej  i łączymy je z białkami. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy z masą. 

Ciasto wylewamy do formy o średnicy 24 do 26 cm  układamy na nim morele przekrojone na pół, rozcięciem do góry. 

Beza 

3 białka 

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 

0,5 szklanki cukru

Wykonanie 

Ubijamy białka z cukrem, jak będą sztywne przesiewamy mąkę i łączymy razem. 

Duża łyżką wykładamy kopczyki na całym cieście. 

Pieczemy około 40 min w temp. 170 st. C bez nawiewu.   Smacznego 

ciasto morelowe z olejem orzechowym i bezą


niedziela, 01 września 2013

Pieczone pomidory - tegoroczne odkrycie dokonało się dzięki TEJ PANI   poczytajcie ten opis ;-)

Zróbcie je, a zrozumiecie dlaczego warto, kolejna pochwała prostoty. 

pieczone czerwone pomidory

Składniki proste polne pomidory, zioła, ocet, oliwa i nieco pinioli, a uczta doskonała. 

1 kg czerwonych pomidorów 

ocet balsamiczny 

oliwa, ja użyłam smakowej z bazylią 

świeże oregano 

orzeszki piniowe, podpieczone 

sól 

świeżo mielony pieprz 

Rozcinamy pomidory, skrapiamy oliwą, octem, posypujemy przyprawami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Po kilku min zmniejszamy temp do 130 st. C  i pieczemy 2 godziny. Moje pomidory pozostały dość mięsiste. Następnie układamy w pojemniku i zalewamy oliwą - ja tylko skropiłam. Ach te kalorie.  Można dodać czosnek i zioła, ale bez tego też były doskonałe. 

pieczone pomidory

 


 

pieczone pomidory


16:11, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne