niedziela, 30 września 2012

Po prostu pyszna, nic dodać 

Tarta gruszkowo migdałowa z białą czekoladą
Składniki

 1,5 tabliczki białej czekolady

225 g pszennej mąki tortowej

3 łyżki płatków migdałowych 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

125g masła

100g cukru

3 duże jaja (dałam 4 małe)

125 ml mleka

3- 4  gruszki zależnie od wielkości 

2 łyżki ekstraktu waniliowego)

Wykonanie 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej  z mlekiem, studzimy.

W misce ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy kolejno żółtka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy czekoladę z mlekiem, miksujemy. Kiedy wszystko ładnie się połączy dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz 2 łyżki płatków migdałowych, mieszamy.  Białka ubijamy na sztywno i na sam koniec delikatnie mieszamy z masą.

Formę do tarty  średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy  ciastem, .W ciasto wciskamy gruszki pokrojone w ósemki i posypujemy płatkami migdałowymi. 

Pieczemy przez 45 do 50 min. w 160 stopniach, a po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem ale bez też wygląda i smakuje doskonale. Piekłam to ciasto również z ciemną czekoladą i jest również ale z białą to czysta poezja ;-) Smacznego 

czwartek, 20 września 2012

Wczoraj przydarzyła mi się zabawna przygoda. Postanowiłam zrobić ciasto z pure  dyniowym  z bloga kwestia smaku  . W trakcie pomyślałam, że właściwie nie pamiętam kiedy ostatnio zdarzył mi się zakalec. Wyciągam ciasto z piekarnika  i co my tu mamy, da dam zakalec  aż miło. Zakalec jest bardzo smaczny o konsystencji brownie, a polewa wręcz bardzo pyszna.  Na pewno zrobię to ciasto jeszcze raz. A teraz z reszty pure dyniowego  zrobiłam bułki.  

Pszenno żytnie bułki z pure dyniowym

Razowe pszenno żytnie bułki z dodatkiem pure dyniowego

Zaczyn

20g świeżych drożdży

5 łyżek mąki pszennej 

1 łyżka brązowego cukru

letnia woda - tyle żeby uzyskać masę o konsystencji gęstej śmietany

Mieszamy wszystko i odstawiamy na noc 

Rano dodajemy

3 kopiaste łyżki pure dyniowego

1 łyżeczka soli

1 szklanka mąki razowej pszennej

1 szklanka mąki razowej żytniej 

2 łyżki oliwy

ziarno dyni do posypania bułek

Wyrabiamy ciasto, odkładamy do wyrośnięcia. Następnie formujemy bułki  po około 80g każda, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy bułki odrobiną roztopionego masła i posypujemy ziarnami dyni. Pieczemy około 25 min w temp 180 st. C Smacznego

poniedziałek, 17 września 2012

Muszę kochać gotowanie, bo jak inaczej wytłumaczyć to, że piekę tarty, kiedy nie mam czasu. Piekę bo mnie to relaksuje, bo mam młode cukinie w ogrodzie, bo lubię , bo tak. 

To tarta na cieście półfrancuskim, z powodzeniem można użyć gotowego ciasta francuskiego, będzie szybciej. To ciasto  robiłam po raz pierwszy, nie jest złe, jak na minimum pracy. Listkuje dość kiepsko ale smak ok. Ja jednak jestem zwolenniczką ciast z mniejszą ilością masła. Drożdżowe zawsze wygrywają.

Tarta z młodą cukinią i oscypkiem

Tarta  z  młodą cukinią i oscypkiem jest pyszna, podobała się nawet tym którzy omijają cukinię szerokim łukiem.

Ciasto półfrancuskie

Składniki

200g mąki

1 żółtko

100g masła 

3 łyżki gęstej śmietany  min 18 %

szczypta soli

Rozcieramy masło z żółtkiem, śmietaną, solą, łączymy z mąką. Szybko lepimy kulę i odkładamy do lodówki na 12 godzin. Ciasto przykrywamy folią. 

Składniki na wierzch tarty

3 łyżki białego serka sernikowego

3 łyżki mascarpone

1 jajko + białko od ciasta 

1 łyżeczka harissy( wychodzi naprawdę ostre)

pieprz kolorowy

sól

6 młodych cukinii

200 g oscypka lub innego wędzonego sera 

Wykonanie 

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C

Łączymy sery  z jajkami harissą, odrobiną soli i pieprzu, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na dwa prostokąty, ze ścinków robimy podwyższone boki. Nakładamy masę serową  a na nią przekrojone cukinie, solimy i pieprzymy. Całość przykrywamy cienko pokrojonym serem.

Pieczemy około 40 min. 

 

Smacznego

Tarta z młoda cukinią i oscypkiem

21:26, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 16 września 2012

Tak to już jesień, jeszcze jest piękna, ale już niedługo. Zawsze mnie to martwi, ale w tym roku mam taki natłok wydarzeń i projektów że jakby mniej to zauważam.

Kilka piękności z ogrodu, czas robić wino oj najwyższy czas.

Ostatnie poziomki 

Poziomki

Czas na wino nasz Agat doński. Niby jest odmianą deserową, ale co tam.

Agat doński 

I ostatnie  jesienne róże w tym roku 

jesienne róże

wtorek, 11 września 2012

Kolejna wersja tarty serowej z pomidorkami z własnej działki.

Uważajcie na te pomidory, ja mam kilka krzaków, a nie da się tej ilości ogarnąć. Jest ich bardzo dużo i cały czas pojawiają się nowe. 

A tarta jest pyszna, nie mogę powiedzieć że nie wymaga pracy. Trochę wymaga, ale można podzielić ją na etapy. Czyli rano zrobić ciasto i włożyć je do lodówki a po pracy zrobić resztę i zjeść.

Tarta serowo pomidorowa

Składniki na ciasto drożdżowe 

300g mąki

6 łyżek śmietany 

1 jajko

30g  żółtego sera 

45 g roztopionego masła

13g drożdży świeżych 

1 łyżeczka soli

Wykonanie 

Rozcieramy drożdże ze śmietaną i jajkiem. Do tego przesiewamy mąkę z solą i dodajemy utarty ser i przestudzone masło. Szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche dodajemy śmietany a jeśli za rzadkie to mąki.

Ciasto odkładamy do lodówki, jeśli ma  długo czekać a jeśli chcemy je szybko piec pozostawiamy je na blacie kuchennym. Jak podrośnie, wałkujemy je na placek, odstawiamy do wyrosniecia. 

Uwaga tego ciasta jest trochę za dużo, ja zrobiłam dodatkowo trzy bułki wielkości kajzerek, były pyszne. Wykładamy ciastem formę do tart wielkości 26 - 28 cm. 

Masa do wypełnienia tarty 

50 dkg białego sera ( raczej taki z wiaderka, lub ricotta)

10 dkg gorgonzoli

3 jajka 

5 dkg mozzarelli

50 dkg pomidorków

3 szalotki ( u mnie szalotki gigantki)

świeżo mielony pieprz

sól

można dodać chili, kolendrę, oregano

Wykonanie tarty serowo pomidorowej 

Mieszamy biały ser z pokruszoną gorgonzolą, dodajemy niezbyt drobno pokrojoną szalotkę, jajka, przyprawy i mieszamy. Masę nakładamy na podrośnięte ciasto, nakładamy na nią pomidorki i posypujemy mozzarellą. Pieczemy w 180 st.C około  60 min.

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. 

 

 Tarta serowo pomidorowa

 tarta serowo pomidorowa

19:21, hedoniacake , Wytrawnie
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne