poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Nie jest to może zbyt wyrafinowany wypiek, ale jest naprawdę dobry i łatwy do zrobienia, warto spróbować. Znajdziecie na moim blogu tez wersję z jabłkami. 

Ciasto brzoskwiniowe z budyniem

Składniki na ciasto ( forma 35 / 23 cm)

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 1/3 i 2/3 porcji. I tutaj zrobiłam inaczej niż autorka. Mniejszą część ciasta zamroziłam ( około 2 h) a większą włożyłam do lodówki. Jak ją poprzednio zamroziłam to miałam problem z rozwałkowaniem. 

 

Wypełnienie 

  • 1,5 kg jabłek brzoskwiń 
  • 2 słodzone budynie waniliowe 
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon ile lubimy ;-) i jeśli lubimy

Brzoskwinie kroimy w cząstki, dość grube. Ja ich nie obierałam ze skóry, ale następnym razem obiorę. Wymieszać brzoskwinie z cukrem i cynamonem. Budyń gotujemy. Większą część ciasta wałkujemy bezpośrednio  na papierze do pieczenia (można lekko podsypać mąką) i wypełniamy formę razem z brzegami. Ciasto nakłuwamy. Na ciasto wykładamy brzoskwinie, w miarę równo. Zalewamy je ciepłym budyniem i szybko ścieramy na nie resztę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy około 45 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne