poniedziałek, 26 sierpnia 2013

 

Są pomidory w różnych kolorach , co by tu upiec ? A więc włoski klasyk, lubię takie proste dania. 

Przepis wzięłam z TEGO bloga, ale podwoiłam ilość składników i lekko zmodyfikowałam.

focaccia  z pomidorami

600 g maki 

2 łyżeczki suszonych drożdży 

500 ml wody

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru 

dodatkowo 

rozmaryn, oregano 

gruboziarnista sól 

500 g różnych pomidorów 

oliwa 

Wykonanie 

Zrobić rozczyn z drożdży, cukru, łyżki mąki  i 0,5 szklanki wody letniej wody. Odstawić na kilka min do wyrośnięcia. Następnie przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i solidnie wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na około 130 g porcje i rozwałkować na owalne placki. Ułożyć je na papierze do pieczenia, skropić oliwą , obłożyć pomidorami i ziołami. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp 210 st C około 20 min.  Mi się coś pokręciło i piekłam w temp 180 st C bez nawiewu, też były smaczne. 

focaccia z pomidorami

 

focaccia z oregano i pomidorami

22:14, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
piątek, 23 sierpnia 2013

Rok niby nie sprzyjający uprawom, a tu proszę inwazja pomidorów. Te pomarańczowe są zaskakujące jakieś morelowo pomidorowe.

 

Pomidorki z pola

żółte pomidory

pomidorowe pole  

niedziela, 11 sierpnia 2013

 

Ponieważ sezon na cukinię w pełni, więc dziś bardzo prosty przepis na cukinię faszerowaną. 

Cukinia faszerowana warzywami

Składniki 

Jedna większa, lub dwie małe cukinie

1 czerwona cebula

garść pomidorków koctailowych 

oliwa

parmezan 

pieprz 

odrobina soli

Wykonanie 

Cukinię przecinamy wzdłuż na pół. Wydrążamy nasiona i luźny miąższ wokół. Kroimy cebulę i pomidorki, wkładamy w wydrążone cukinie, posypujemy pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy parmezanem. Jeśli parmezanu jest dużo to uważamy z solą. Tak przygotowaną cukinię zapiekamy około 0,5 h w 180 st. C. 

Smacznego 

20:31, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 04 sierpnia 2013

Doskonałe cisto czekoladowe, intensywne, niesłodkie i aksamitne. Krem po przygotowaniu jest rzadki, trzeba poczekać jakąś godzinę, nigdy nie zastyga do końca i to też jego zaleta. Polecam, jeśli lubicie intensywne smaki i nie przesłodzone. 

Dodałam do niego maliny i to też doskonałe zestawienie.

 Ciasto czekoladowe z malinami

Składniki na ciasto

50 g kakao

100 g ciemnego muscovado  

250 ml wrzątku 

125 masła / plus odrobina do formy

150 g miałkiego cukru

225 g mąki pszennej 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 jajka 

Wykonanie 

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C

Przesiewamy do miski kakao, dodajemy muscovado,  zalewamy wrzątkiem i mieszamy trzepaczką. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy  na przemian mąkę, wcześniej przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia, oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy płynne składniki i łączymy razem.  Nigella poleca pieczenie w dwóch formach o średnicy 20 cm. Ja upiekłam w jednej o średnicy 24 cm, a następnie przekroiłam na dwa placki.

Pieczemy 30 min, do suchego patyczka( u mnie 40 min) 

Składniki na krem 

125 ml wody

30 g ciemnego muscovado

175 g masła

300 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej 

Wodę, cukier i masło zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z kuchenki, dodajemy czekoladę, odstawiamy na chwilę. Później mieszamy  krem do rozpuszczenia czekolady, znów odstawiamy do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. 

Ciasto kroimy na dwie części, smarujemy kremem i dekorujemy malinami. Kremu jest bardzo dużo, jak dla mnie. Zużyłam około 2/3 ilości. 

Malin jeden pojemnik ( chyba 250 g)

Smacznego 

ciasto czekoladowe ze świeżymi  malinami

ciasto czekoladowe ze świeżymi malinami

Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne