czwartek, 30 sierpnia 2012

Tort który, nie ukrywam wymaga dość dużo pracy. Ale warto, ponieważ jest pyszny i piękny. 

Tego piękna może nie widać w pełni na moich zdjęciach, ale ciągle nie mam mojego aparatu. Robię więc zdjęcia Lumią 610 , ale to ciekawe doświadczenie.

Tort zrobiłam na chrzest  uroczych 'Małych Pogan" to określenie rodzicielki. Zniknął szybko, a był tak naprawdę drugim tortem, pierwszy przygotowały Panie z obsługi i wszyscy dostawali go obowiązkowo. Mój stał sobie skromnie na stole,ale nie stał tam długo. 

Do dzieła

Tort malinowy z musem z białej czekolady

Składniki  biszkopt tortownica- 24 cm

7 jajek ( u mnie raczej małe)

1 szklanka mąki 

3/4 szklanki cukru

7 łyżek oleju

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Wykonanie 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą,partiami dosypując cukier. Kiedy piana jest sztywna dodajemy żółtka i razem chwilę miksujemy. Dolewamy olej i m iksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą. Tortownicy nie smarujemy niczym, wykładamy tylko spód papierem lub folią. Napełniamy masą i pieczemy w temp. 180 st. C około 50 min. Do suchego patyczka, studzimy w tortownicy.

 

Składniki na mus  z białej czekolady

240 białej czekolady dobrej jakości 

720g śmietany min 30% (120g zabieramy do rozpuszczenia czekolady, resztę chłodzimy)

10 g żelatyny ( niestety to konieczne, jeśli tort nie będzie przewożony wystarczy 6g)

Wykonanie musu

Podgrzewamy 120g śmietanki, czekoladę kroimy na drobne kawałki i wkładamy do gorącej śmietanki. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy z niewielką ilością gorącej wody i natychmiast łączymy z ciepłą czekoladą.

Śmietankę ubijamy na sztywno i  delikatnie łączymy z masą czekoladową ( masa nie jest całkiem zimna, ale powinna być letnia)

 

 Składniki na polewę czekoladową

200 g białej czekolady

100g oleju słonecznikowego 

Wykonanie

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej i mieszamy.

 

Składniki na poncz

125 likieru limoncello

125 g osłodzonej wody

Wykonanie 

Przegotowaną wodę słodzimy  i studzimy, następnie  łączymy z likierem.

Dodatkowo 

1 słoik marmolady malinowej ( czasami robię ją  samodzielnie, ale bez przesady)

250g świeżych malin 

Komponowanie tortu ;-)

Biszkopt kroimy na trzy w miarę równe części. Jako pierwszą układamy warstwę wierzchnią. To ważne bo ma ona dość miękką skórkę która przy pokrywaniu polewą lubi się odrywać.

Nasączamy ją ponczem ale dość umiarkowanie. Na niej rozsmarowujemy warstwę marmolady i kładziemy warstwę połowę musu. Na to układamy środkową warstwę  biszkoptu, nasączamy ją już mocniej i wykładamy resztę musu. Na wierzch kładziemy ostatnią warstwę biszkoptu i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

Rano przygotowujemy polewę, pokrywamy nią cały tort. Wierzch ozdabiamy malinami a boki na całej powierzchni lub tylko dół posypujemy wiórkami czekolady. 

Uwaga mus po przygotowaniu jest dość rzadki więc konieczna jest obręcz do tortu, żeby utrzymać go w ryzach. Autorem przepisu na mus i polewę jest Tomasz Deker. Lubię jego przepisy na wszelkiego rodzaju musy.

tort malinowy z musem z białej czekolady

tort malinowy z musem z białej czekolady

 

 

 

11:48, hedoniacake , torty
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 sierpnia 2012

Ciasto pochodzi  książki "Złota księga czekolady" w oryginale było babką, ale  ja postanowiłam zrobić je w formie do tarty i też wyszło fajnie. Ciasto jest bardzo smaczne, intensywne i wilgotne , po prostu pyszne. Połączenie gruszek z białą czekoladą i wanilią - doskonałe.

Ponieważ u mnie jest mega urodzaj gruszek więc pewnie jeszcze nie raz je zrobię. W przepisie użyto gruszek z puszki, ale to by był grzech. Polecam to ciasto zaskoczy Was, jak bardzo jest pyszne. Nie oszczędzajcie też na czekoladzie, powinna być dobrej jakości.

Ciasto z gruszką i białą czekoladą

Składniki

 

1,5 tabliczki białej czekolady

225 g pszennej mąki tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

125g masła

100g cukru

3 duże jaja (dałam 4 małe)

125 ml mleka

3- 4  gruszki zależnie od wielkości 

2 łyżki ekstraktu waniliowego)

 

 Wykonanie 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej  z mlekiem, studzimy.

W misce ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy kolejno żółtka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy czekoladę z mlekiem , miksujemy. Kiedy wszystko ładnie się połączy dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i  mieszamy.  Białka ubijamy na sztywno i na sam koniec delikatnie mieszamy z masą.

Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy  ciastem. W ciasto wciskamy gruszki pokrojone w ósemki. 

Pieczemy przez 45 do 50 min. w 160 stopniach a po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem( w oryginale lukier). Smacznego

Ciasto z gruszka i białą czekoladą

Ciasto z gruszką i białą czekoladą


sobota, 25 sierpnia 2012

Łatwe i smaczne kokosanki, ale uwaga potrafią zaskoczyć. I wtedy zamiast małych kopczyków mamy duże płaskie ciastka. Ale też bardzo smaczne, więc tak czy inaczej warto zrobić. Są dość nieprzewidywalne, ale to pewnie kwestia wielkości jajek. W tym przepisie używam małych jajek i tak jest dobrze. Te kokosanki na zdjęciach robiłam  z dziećmi więc są dość różne ;-)  a jeszcze mój aparat odmówił współpracy.

 Kokosanki

Składniki 

2 małe jajka 

3/4 szklanki cukru

200g wiórków kokosowych

2 łyżki budyniu- proszek ;-)

2 łyżki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Wykonanie 

Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy budyń mąkę, proszek do pieczenia i sól i chwilkę miksujemy razem. Na koniec dodajemy wiórki i mieszamy. A teraz nakładamy kopczyki łyżką do lodów, lub lepimy kulki  i lekko je spłaszczamy. I tutaj uwaga, układamy je dość luźno, bo jak się okaże, że postanowiły się rozpłynąć to lepiej żeby miały na to miejsce. Wtedy wyjdą nam ładne płaskie ciastka. Jeśli się nie rozpłyną wtedy będą takie jak na zdjęciu.

Pieczemy około 15 min w temp. 180 st. C, w środku powinny pozostać miękkie.

Kokosanki - ekspresowe

wtorek, 21 sierpnia 2012

Dziś zaskakująco pyszna tarta na razowym cieście z masą pysznych pomidorków cherry.

Tarta jest lekka i świeża i mam nadzieje ze też zdrowa. Nas wczoraj  zachwyciła. No i mogłam wykorzystać te wszystkie małe pomidorki, które obrodziły w ogrodzie.

Tarta z pomidorkami cherry

Składniki na ciasto 

250g mąki pszennej razowej

1 szklanka letniej wody

2 łyżki oliwy

3,5 g suchych drożdży

0,5 łyżeczki soli

1 łyżka cukru

Przesiewamy mąkę z solą, dodajemy cukier, oliwę i 3/4 szklanki wody, mieszamy. Jeśli ciasto jest suche dodajemy pozostałą wodę. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na kilkanaście minut. Następnie wałkujemy ciasto, ja robię to bezpośrednio na papierze do pieczenia. Razem z papierem wkładam do formy na tartę ( okrągła forma o średnicy 28 cm). Odstawiam do wyrośnięcia.

Składniki na wypełnienie tarty

80 dkg pomidorów 

10 gorgonzoli

7 dkg dowolnego żółtego startego żółtego sera 

125 ml. śmietany lub jogurtu naturalnego 

1 łyżka maki kukurydzianej

2 cebule 

1 łyżka oliwy

świeżo mielony pieprz z kolendrą ( taki akurat miałam, każdy inny się nada ;-)

świeże oregano 

sól do smaku, ale ostrożnie bo gorgonzola jest słona 

Wykonanie

Cebulę kroimy niezbyt drobno, na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i podpiekamy na minimalnym płomieniu. Na wyrośnięte ciasto rozsypujemy równomiernie cebulę, kruszymy gorgonzolę i rozkładamy pomidorki. Śmietanę łączymy z mąką , wylewamy na pomidory. Dodajemy oregano i posypujemy żółtym serem. Tartę pieczemy w temp. 180 st.C przez około 50 min.

 

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

20:28, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 sierpnia 2012

Jakie to miłe, po raz pierwszy Łódź dołączyła do Restaurant Day. Dwie dziewczyny zaprosiły gości do własnego mieszkania na pyszne jedzenie. Ludzi było bardzo dużo, można było rezerwować miejsca i  dobrze ze to zrobiłam. Tutaj więcej informacji 

 

Restaurant Day Łodź

 Siedzieliśmy w saloniku obok kuchni, który pełnił rolę kawiarni, na zdjęciu sala restauracyjna. Bardzo miłej  kawiarni bo mogliśmy z bliska obserwować pracę w kuchni. Próbowaliśmy ciasto, przy okazji czarując kandydatkę do wspólnego projektu, który powoli dojrzewa. Ale o tym cicho sza do czasu. A wracając do ciast były super wszystkie bez wyjątku.

Mój faworyt to ciasto makowe z mlecznym lukrem, zdobędę przepis i upiekę jak nic.  A tak wyglądało.

Ciasto makowe z mlecznym lukrem

 

Było też ciasto czekoladowe z owocami i szarlotka z kremem z mascarpone i chyba limonki, albo limoncello to muszę sprawdzić i twórców. 

Bardzo nam się podobało i gratulujemy odwagi. Wstyd przyznać ale mnie jej po prostu zabrakło. Ale następna edycja nie odbędzie się bez mojego udziału. 

 

 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne