środa, 31 sierpnia 2011

Mój ogród jest wyjątkowo udany. Nie będę się siliła na skromność, zobaczcie sami jakie warzywa wyrosły w moim ogrodzie. Może to szczęście początkującego. Zobaczymy czy uda się to powtórzyć w kolejnym roku. Już planuję kolejne uprawy, oczywiście wszystko w miniaturze.

Oto moje warzywa i nie tylko.

Malownicze cebule w trzech kolorach

Cebula z własnego ogródka

Koper włoski  inaczej fenkuł. Moja najnowsza fascynacja, smak i zapach fantastyczny. Pod warunkiem, że lubicie anyżek.

Fenkuł

Dynia Dynia

Na koniec chryzantemy, to już niestety zwiastun jesieni. Nie lubię tej pory roku, ale może coś się zmieni jak zacznę wykopywać warzywa z ogrodu

chryzantemy

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Propozycja na letni obiad. Przepis pochodzi z kuchni greckiej, w oryginale jest dodatek mięty ale u mnie bez mięty. Mam do niej awersje od czasu gdy zarasta mój ogród bez opamiętania.

placuszki cukinii z fetą

Składniki

70 dkg cukinii można nie obierać 

100 g fety (raczej nie sprawdzają się nasze zastępcze sery, są zbyt miękkie)

1 cebula utarta na drobnej tarce

2 jajka 

4 łyżki mąki razowej ( można zastąpić bułka tartą)

natka pietruszki 

Ucieramy cukinię na grubych oczkach. Odstawiamy na  godzinę żeby puściła sok, można lekko posolić. Odciskamy cukinię i dodajemy pozostałe składniki( feta pokruszona, cebulka utarta). Mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Ja nakładam łyżką do zupy i nie przejmuję się zbytnio kształtem.

Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym. Podałam te placuszki z sałatką z pomidorów, mogą też być różne dipy lub sos pomidorowy. Smacznego

sałatka z pomidorów

placuszki z cukinii z fetą

wtorek, 23 sierpnia 2011

 

Ten tort jest boski w smaku no nad  wyglądem powinnam jeszcze trochę popracować. Zrobiłam go na imieniny mojej mamy. Jest bez dodatku jaj mam przed tym jakieś opory.

Tort o smaku tiramisu

Składniki na bioszkopt

6 jajek

1 szklanka mąki 

1 szklanka cukru

Wykonanie 

Białka ubijamy z cukrem na sztywno , następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Do masy przesiewamy mąkę i  delikatnie mieszamy. Pieczemy w tortownicy około 28 cm średnicy, dno wykładamy papierem do pieczenia. Temp. 170*C około 45 min. Studzimy na kratce i przecinamy na trzy blaty.

Składniki kremu

0,75 ml. śmietany kremówki

0,5 kg mascarpone

0,5 szklanki cukru pudru

3 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny

Wykonanie kremu

Ubijamy śmietanę z cukrem. gdy jest ubita dodajemy ser i chwilkę miksujemy( Tylko żeby połączyć składniki ). Na koniec dodaję przestudzoną żelatynę. Jeśli tort jest do szybkiego spożycia nie dodajemy żelatyny.

Składniki powinny być w zbliżonej temperaturze, ja zawsze biorę je prosto z lodówki

Do nasączenia biszkoptu

300 ml. słodkiej wystudzonej kawy 

50 do 100 ml. amaretto

Tort 

Nasączamy blaty dość mocno, trzeba to robić po kolei bo inaczej będzie trudno je ułożyć. Przekładamy kremem i dowolnie dekorujemy. U mnie kombinacja płatków róży i tartej czekolady.

Tort imieninowy o smaku tiramisu

 

niedziela, 21 sierpnia 2011

Uwielbiam cukinię więc nie jestem obiektywna, ale to ciasto smakuje barrrdzo również zdeklarowanym wrogom zielonej piękności. Jest super, jest pyszne, bardzo złożony smak lekko gliniaste. Jeśli ktoś ma opory to dodam, że cukinii nie da się wyczuć. Przepis pochodzi z mojego ostatniego odkrycia, zobaczcie te piękne zdjęcia http://pieczarkamysia.blox.pl/html

Oczywiście z moimi zmianami, no jakoś nie potrafię się powstrzymać.

zapraszam do działania Smacznego.

ciasto czekoladowe z cukinią

czekolada i cukinia

Składniki

115 g masła 

1/3 szklanki oleju w oryginale 0,5 szklanki

250 g cukru pół białego pół brązowego (następnym razem dam ciemne muscovado)

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka sody

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół szklanki śmietany lub jogurtu

300 g mąki dałam pół na pół białą i razową

2 duże jajka

60g kakao

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach (około 340 g)

60 g chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej  czekolady

50 g drobno pokrojonych daktyli

Masło miksujemy na puszystą masę stopniowo dodajemy olej i miksujemy następnie cukier i ekstrakt. Po kolei wbijamy jajka i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem, kakao, kawą solą i sodą. Ciągle miksując dodajemy na przemian mąkę i śmietanę . Na koniec  mieszamy z chipsami czekoladowymi, daktylami i cukinią (obraną ze skóry, jak jest gigantyczna to również usuwamy komory nasienne , czy jak tam się to nazywa to z nasionami).

 Do pieczenia użyłam wysokiej formy do tarty o średnicy 24 cm, wysmarowałam ja olejem i posypałam mąką. Całość pieczemy około 1 godziny w temp 170 * Nie dawałam polewy z braku czasu i szybkiego zniknięcia ciasta.

ciasto czekoladowe z cukinia i daktylami

piątek, 19 sierpnia 2011

To jest pyszne ;) i tylko chwila pracy a jaki efekt. Warzywa mogą  być  inne zioła też właściwie dowolne. Im bardziej kolorowo tym ciekawiej.

warzywa zapiekane z ziołami

Warzywa zapiekane z ziołami i serem

Składniki

1 patison  

1 pomidor

2  czerwone cebule

2 cukinie 

50 g gorgonzoli 

kilka oliwek

natka pietruszki

czerwona bazylia 

świeże oregano

pieprz, sól

oliwa

Wszystkie warzywa pokroiłam w plastry, miały być równej grubości ale nie wyszło.Zioła i ser posiekałam drobno. ułożyłam to wszystko tak na sztorc, mieszając różne warzywka. Posypałam wszystko ziołami serem i skropiłam oliwą. Piekłam 50 min w 170*C ale następnym razem spróbuje piec najwyżej 40 min.

Warzywa zapiekane z  ziołami i gorgonzołą

Warzywa z ziołami

 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne