środa, 08 lipca 2015

Bułki drożdżowe z jagodami 

Bułka z jagodami

Składniki ciasto drożdżowe 

60 dkg mąki 

1/2  szklanki cukru

3  jajka 

40 g świeżych drożdży 

1 szklanka  ciepłego mleka 

70 g roztopionego i przestudzonego masła 

szczypta soli 

cukier waniliowy ( przecięte laski wanilii trzymam w pojemniku z cukrem pudrem)

Wykonanie 

Do 1/3 szklanki mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, trwa to kilka do kilkunastu minut. Dodać jajka, cukier, sól, resztę mleka, przesianą mąkę i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać ciepłe masło i wyrabiać aż masło się wchłonie. Nigdy nie przesadzam z czasem wyrabiania a ciasto zawsze się udaje. Po wyrobieniu ciasta przystępujemy do formowania bułek ( nie musi wyrastać )

Składniki nadzienia

50 dkg jagód

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Cukier – ile lubimy

Wypłukane i osuszone jagody posypać cukrem  i wymieszać. Następnie posypać mąką i jeszcze raz wymieszać. Mąka jest tutaj ważna, wchłania nadmiar wilgoci, ale nie należy z nią przesadzać,  bo otrzymamy zbitą masę. Bez mąki więcej soku wydostanie się z bułek, ale ma to też swój urok.

Formowanie bułek

Wałkujemy placek i za pomocą czegoś z okrągłym brzegiem  wycinamy kółka z ciasta. Można też odrywać kawałki ( około 50- 60 gram) i formować bułki. Do każdej bułki wkładamy łyżkę nadzienia. Formujemy bułkę, odkładamy do wyrośnięcia na blaszkę, smarujemy jajkiem i można posypać np. płatkami migdałowymi lub grubym  cukrem. Pieczemy około 25 min w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek. Moje bułki ułożyłam ciasno, ale można je też rozłożyć luźniej i wtedy nie będą się stykały. Warto wiedzieć, że urosną i to znacznie.Bułki drożdżowe z jagodami


Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne