poniedziałek, 28 lipca 2014

Zaskakujące ciasto, na drugi dzień jeszcze bardziej smaczne. Przepis wzięłam od Minty  ale jego  twórcą  jest niesamowity Yotam Ottolenghi. Teraz jest najlepszy czas na pieczenie tego ciasta. 

Orzechy migdały i lawenda, morele ciasto

Składniki:
185 g masła, miękkiego
2 łyżki oleju z orzechów włoskich( dałam arachidowy)
220 g cukru
120 g mielonych migdałów (zmieliłam razem ze skórką)
120 g mielonych orzechów (zmieliłam razem ze skórką)
100 g mąki (w oryginale 90 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżeczki kwiatów lawendy (dałam świeżej)
600 g moreli, przekrojonych na pół i wypestkowanych
Na lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Użyłam tortownicy 24 cm, wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i dla pewności wysypanej mąką. W misce ucieramy masło z olejem i cukrem. Dodajemy zmielone migdały i orzechy dalej ucieramy. Dodajemy jajka po jednym i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i solą, oraz ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową i łyżeczkę kwiatów lawendy,mieszamy. Wykładamy ciasto do torownicy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, na wierzchu układamy połówki moreli, posypujemy kwiatami lawendy i pieczemy około 60-70 min. Bardzo ważne jest żeby morele ściśle do siebie przylegały, bo jeśli tak nie będzie ciasto nieładnie się odkształci, u mnie częściowo tak się stało na środku. Lukrujemy jak kto woli, albo po wystygnięciu, albo tak jak ja zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. To ciasto was zaskoczy. 

 

Orzechy, migdały, lawenda, morele w jednym cieście

piątek, 25 lipca 2014

To taki sernik nie sernik, nie dodajemy wcale tłuszczu. Więc jest lżejszy od tradycyjnych serników. Wada jest taka, że opada po wyrośnięciu, taka jego uroda. 

Nam bardzo smakował, można go tez podawać z bitą śmietaną i sezonowymi owocami. 

Składniki powinny być w temp. pokojowej, tak myślę. 

Ciasto jogurtowe

Składniki 

2 jogurty typu greckiego ( około 800 g) 

1 szklanka cukru

5 dużych jaj

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 

2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g 

garść malin 

Wykonanie 

Wykładamy papierem tortownicę około 24 cm. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do jajek dodajemy jogurt i powoli miksujemy, następnie proszek budyniowy. Jak masa się połączy dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Masę nakładamy do formy, wygładzamy powierzchnię i na wierz wrzucamy maliny. Pieczemy około 60 min w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C. 

Sernik z jogurtu

piątek, 11 lipca 2014

Dziś coś bardzo klasycznego i pysznego. Z tej porcji wychodzi solidny garnek. 

Gołąbki z ryżem i mięsem

Składniki 

1 główka młodej kapusty włoskiej 

80 dkg. mielonej łopatki wieprzowej

1 woreczek ryżu ( 10 dkg.) 

2 jajka

2 cebule drobno pokrojone

sól

pieprz

listki laurowe

Wykonanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Z kapusty wycinamy głąb, w dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niego kapustę. Chwilę gotujemy, wyciągamy i czekamy aż trochę ostygnie.

Mięso łączymy z ryżem, jajkami, cebulą dodajemy przyprawy, mieszamy. Liście kapusty oddzielamy, twardą część nerwu liściowego odcinamy ( ja czasami zbijam ją tłuczkiem) Na liście nakładamy nadzienie i ładnie zawijamy, co na początku wydaje się dość trudne, ale po kilku próbach wyjdzie ładnie. Drobne liście które są za małe na gołąbki układamy na dnie garnka. Gołąbki układamy ciasno w garnku zalewamy gorącą wodą ( lub wywarem warzywnym) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości( około 40 min). Ja czasami dodaję 2 pomidory pokrojone i gotuję to wszystko razem.

Po ugotowaniu można wyjąć gołąbki, sos odparować  i dodać śmietanki. Ja nigdy tego nie robię. 

Gołąbki z mięsem i ryżem

17:31, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 lipca 2014

Ostatnio przeżywam fascynację ciastem piaskowym. Nigdy nie byłam fanką tego ciasta aż tu nagle odkrycie. To ciasto jest delikatne, waniliowe, żółciutkie. Dzięki dodatkowi owoców nie jest też suche. Z tej porcji wychodzi 6 mini keksów, lub jedna duża keksówka (uwaga ciasto mocno wyrasta). Ciasto ma drobną wadę, owoce zawsze lądują na dnie. Dziś jedna z moich uczennic poradziła żeby wierzch posypać lekko mąka ziemniaczaną, albo owoce obsypać mąką. Wypróbuje  to następnym razem a będzie to już w piątek. 

 Keks piaskowy z malinami

Składniki 

3 duże jajka 

125 g masła 

0,75 szklanki cukru 

1 szklanka mąki ziemniaczanej

3 łyżki maki pszennej 

 1 łyżka - ekstrakt waniliowy ( może być też rum, dodawałam też limoncello) 

szczypta soli 

3 łyżki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

250 g malin 

Wykonanie 

Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy. Jak masa zrobi się jasna i puszysta dodajemy olej i łączymy składniki. Pozostałe suche składniki przesiewamy przez sito i  partiami mieszamy z masą. Można zmiksować na wolnych obrotach, ja zawsze tak robię. Pieczemy 40 min w temp 150 st. C, bez nawiewu. Do suchego patyczka.   

keksy z malinami

Mini keksy z malinami

Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne