wtorek, 31 lipca 2012

Skoro w ogrodzie klęska urodzaju cukinii, to ciasto cukiniowe musi być. Ciasto pochodzi z tego bloga. Jest super, miękkie wręcz rozpływające się w ustach i mocno czekoladowe. Smakuje też tym którzy cukinii nie jadają , to można traktować jako zaletę;-).

Żeby było zdrowiej  dałam pół mąki razowej i brązowego cukru. Kolejny raz zrobię tyko z mąka razową i brązowym cukrem.  Polecam, ja robię takie ciasta trochę z przekory i zwykle po zjedzeniu informuję z czym są. Lubię te zaskoczone minki, ups to ja lubię cukinię , dynie czy marchewkę. 

 Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki:

115 g miękkiego masła

pół szklanki oleju

250 g drobnego cukru do wypieków(pół na pół biały i brązowy trzcinowy)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 duże jajka

pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

300 g mąki pszennej( pół na pół razowa z białą)

60 g kakao

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)

2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)

60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Masło zmiksować na jasną masę, dodawać olej i miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i czekoladę i wymieszać.

Ja piekłam w formie do tarty średnicy 26 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Temperatura 160 st.C około 45 min. Patyczek wbity w środek ciasta pozostawał lekko zabrudzony ciastem, tak jest dobrze, bo ciasto zachowało wilgotność.

Na koniec polewamy polewą.

Składniki:

80g czekolady 

2 łyżki mleka skondensowanego

1 łyżka miodu

1 łyżka masła

podgrzewamy mleko z miodem, zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Na koniec dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Polewa wychodzi bardzo plastyczna i lśniąca.

Smacznego

Ciasto czekoladowe z cukinią

środa, 25 lipca 2012

No tak  jestem już jedną nogą na urlopie, tuż, tuż , urlop się skrada. 

A w moim ogrodzie zbiory i jak tu wyjechać ;-)

Zobaczcie kilka zdjęć, już tych zbiorów nie ogarniam. A teraz sobie wyobraźcie, że trzeba to wszystko zjeść.

Takie urocze małe patisonki już są

Młode patisony

A tutaj cebula, już urosła  i to niezła 

cebula

Fasolka

fasolka

Fasolka

A teraz cukinia 

Cukinia

wtorek, 24 lipca 2012

Niestety już się kończą czereśnie, a ja na pożegnanie zrobiłam dżem z przepisu Anety Kosiby. 

I jak zrobiłam tak zostałam jej fanką. Dżem jest intensywny w smaku i ma piękny kolor.

A dziś Aneta podała przepis na dżem malinowy z trawą cytrynowa, też zrobię. 

dżem z czereśni z octem balsamicznym i pieprzem

Składniki: 

1 i 1/4 kg czereśni
cukier żelujący 3:1 ( ilość odpowiednia do ilości owoców)
100 ml octu balsamicznego

 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 

Czereśnie myjemy i drylujemy. Połowę czereśni pokroiłam, reszta pozostała w całości, wymieszałam je z cukrem , octem i  odstawiłam  na 3 godziny. Po tym czasie gotowałam czereśnie około 4 min, mieszając. Dodałam pieprz młotkowany z jednej znanej firmy ;-) Aneta radzi utłuc pieprz w moździerzu. Gorący dżem przełożyłam do wyparzonych słoików. Nie miksowałam czereśni bo lubię jak są duże kawałki owoców, cukier dodałam też inny. Podaję link do oryginału jakby co. Dżem  jest pyszny.

16:48, hedoniacake , przetwory
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 lipca 2012

Cukinia znów na topie, w moim ogrodzie rosną ogromne ilości. Mam cukinie w stadium miniaturowym, ale też cukinie giganty  Więc mogę teraz bez umiaru eksperymentować.

Tak podana cukinia jest pyszna, a pracy nie ma wiele. Tutaj sprawdzą się raczej małe cukinie.

Składniki podaję tylko orientacyjnie, myślę że można tutaj poszaleć z ilościami. 

cukinia zapiekana z gorgonzolą

cukinia zapiekana z gorgonzolą

Składniki

3-4 małe cukinie

60 g sera gorgonzola

2 cebule

1 pomidor

 świeże oregano

sól

świeżo mielony pieprz

2 łyżki oliwy

Wykonanie 

Cukinie kroimy wzdłuż na dwie części. Układamy w naczyniu do zapiekania, solimy i pieprzymy. Ser kruszymy lub kroimy w kostkę, pomidora kroimy w kostkę a cebule w ósemki. Jeśli cebula ma szczypior to też go kroimy. Cukinie posypujemy pomidorami cebulą i serem.

Na wierzch układamy listki oregano. Zapiekamy około 30 min w temp 160 st.C 

Smacznego 

cukinia zapiekana z gorgonzolą

 

16:41, hedoniacake , Wytrawnie
Link Komentarze (2) »

Dziś tort na specjalną okazję. Tort malinowy z musem z białej czekolady przygotowałam dla niezwykłej kobiety na urodziny. Mus jest lekki jak chmurka, ale tort zachowuje kształt. Słodycz musu przełamałam dodatkiem cytrynówki i malinami. Pyszne zestawienie, polecam na specjalne okazje. Następnym razem dodam więcej malin. Spodziewałam się też, że smak cytrynówki będzie bardziej zdecydowany, ale był słabo wyczuwalny.

Mus po zrobieniu nie jest bardzo sztywny, trzeba używać obręczy do tortów, żeby go okiełznać( można zastąpić po prostu obręczą od tortownicy).

 Tort malinowy z musem z białej czekolady

Składniki na biszkopt

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

4 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki proszku 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, na koniec dodajemy żółtka i łączymy w całość. Do masy dolewamy olej i miksujemy krótko. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w foremce 26 cm około 40 min w temp. 160 st.C z nawiewem. Ważna sprawa tortownicę do biszkoptu smarujemy masłem i posypujemy mąką tylko na spodzie, boki pozostają suche. W ten sposób biszkopt po upieczeniu nie deformuje się i mniej opada. 

Składniki na krem 

2 białe czekolady

2 serki mascarpone po 250g

3 śmietany 30% 330 ml.

3 łyżki cukru pudru z wanilią

Rozpuszczamy na parze czekoladę z kilkoma łyżkami śmietany, odstawiamy do przestudzenia.

Ubijamy  2 śmietany z 2 łyżkami cukru. Następnie miksujemy czekoladę z serkiem i delikatnie łączymy ze śmietaną.

Składniki na poncz 

200 ml osłodzonej wody

200ml cytrynówki 

Dekoracja

0,5 kg malin, dodałam też trochę poziomek ze swojego ogródka 

listki melisy 

Wykonanie tortu 

Kroimy biszkopt na 3 warstwy. Układamy na paterze pierwszą warstwę biszkoptu i nasączamy ją dość umiarkowanie. Nakładamy warstwę musu, na to drugi biszkopt i dużo nasączenia, zapinamy obręcz. Na biszkopt kolejna warstwa kremu i biszkopt, nasączamy mocno. Biszkopty nasączamy już po ułożeniu na kremie, w przeciwnym wypadku będzie je trudno przełożyć, ponieważ są dość cienkie. Na wierzch tortu nakładamy kolejną warstwę kremu. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem, ubijamy ostatnią śmietankę z 1 łyżką cukru. Zdejmujemy obręcz i  smarujemy cały tort, dość niedbale, śmietanką i dekorujemy malinami oraz melisą. 

Uwaga: następnym razem dodam likieru cytrynowego, żeby bardziej zaakcentować smak cytryny.

Koniec i smacznego

Tort malinowy z musem z białej czekolady

11:50, hedoniacake , torty
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne