środa, 26 czerwca 2013

Ciężki mam dziś dzień, ale idzie ku dobremu. Albo tylko mam taką nadzieję. Praca z ludźmi czasami jest cięższa niż tłuczenie kamieni, ech. 

Ale w ramach relaksu tak sobie pokombinowałam. Już mi lepiej, dżem (czy cokolwiek to jest) jest pyszny, nie całkiem zestalony, ale owoce zachowały się w kawałkach. Więc nie jest to paćka, ale nie jest bardzo gęsty. Raczej kawałki truskawek w owocowym syropie. 

Ale do dzieła, spróbujcie a nie będziecie żałować 

Truskawki, balsamico, limonka

Składniki na 2 słoiki średnie.

60 dkg truskawek

15 dkg brązowego cukru

2 łyżki octu balsamicznego

1 limonka

Wykonanie 

Oczyszczone truskawki osuszamy na ręczniku i kroimy większe okazy na pół lub ćwiartki. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na min 2 godz. Następnie zagotowujemy, odcedzamy sok a truskawki odkładamy. Całość studzimy, sok gotujemy aż się zredukuje mniej więcej do połowy. Dodajemy truskawki, sok i skórkę z limonki, oraz ocet, jeszcze trochę gotujemy na wolnym ogniu. Wkładamy do czystych słoików i odstawiamy. Ja słoiki zawsze przepłukuje spirytusem. Do słoika wlewam trochę spirytusu zakręcam, potrząsam i wylewam spirytus do kolejnego słoika. Takiego słoika już nie osuszam tylko napełniam dżemem. 

Truskawki, dżem, limonka i balsamico

dżem truskawkowy z balsamico

17:35, hedoniacake , przetwory
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 17 czerwca 2013

Ciasto może nie wygląda jakoś szczególnie intrygująco, ale zapewniam nie będziecie rozczarowani. Jest bardzo pyszne, a przepis pochodzi od absolutnego mistrza. 

Ciasto pomarańczowe z rozmarynowym syropem

Składniki: 

 180ml oleju słonecznikowego

240ml soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego

160g marmolady pomarańczowej

4 jajka

skórka otarta z jednej dużej pomarańczy

70g drobnego cukru

70g wiórek kokosowych

90g pszennej mąki

180g drobnej semoliny (użyłam pół na pół mąkę krupczatkę i kaszę mannę)

2 łyżki mielonych migdałów

2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1.5 i też jest ok)

autor proponuje gęsty jogurt grecki do podania

Wykonanie:

Wymieszaj olej, sok, jajka, marmoladę i skórkę pomarańczową . W drugiej misce połącz wszystkie suche składniki.  Następnie połącz  zawartość obu misek. Ciasto jest rzadkie,  ale takie ma być. Napełnij dużą keksówkę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 50 min, do suchego patyczka. 

Syrop do nasączenia ciasta 

1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy ( ja użyłam igiełek świeżego rozmarynu i 2 łyżek  Cointreau)

200g drobnego cukru

140ml wody

Zagotuj wodę z cukrem i rozmarynem  jak się rozpuści, odstaw  i dodaj likier. Gorące ciasto nie wyjmujemy z keksówki, tylko od razu nasączamy. Odstawiamy do wystygnięcia i dopiero wyjmujemy z foremki. Uwaga z ilością rozmarynu, bo świeży jest bardzo intensywny.  Smacznego. 

czwartek, 13 czerwca 2013

Po powrocie z Włoch wpadłam w wir robienia domowych makaronów. Dawno, dawno temu robiłam już domowe makarony z dodatkiem jajek, ale jakoś o tym zapomniałam, aż do teraz. Włoskie klimaty zadziałały jak katalizator. 

Domowy makaron z truskawkami i śmietaną

A więc najprostszy domowy makaron z truskawkami i śmietaną. 

Składniki 

200 g mąki ( użyłam mąki pszennej chlebowej typ 750)

2 duże jajka 

Przesiewamy mąkę, mieszamy z jajkami i wyrabiamy żeby się składniki ładnie połączyły, ale bez przesady z długością wyrabiania. Następnie odkładamy kule ciasta żeby odpoczęła, cokolwiek to znaczy. Powinna być przykryta bo wysycha. Po kilkunastu minutach dzielimy ją  na dwie części i wałkujemy, tak jak lubimy. Odkładamy do podeschnięcia, można lekko podsypywać mąką.

Jak już ciasto podeschnie przystępujemy do krojenia, można kroić nożem lub radełkiem. Ja nie wałkuję zbyt cienko a kroję zależnie od tego do czego użyję makaronu. Tutaj pokroiłam szerokie paski z falbanką i bez. 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, ale naprawdę bardzo krótko. Ta ilość wystarcza dla dwóch bardzo głodnych lub 4 niezbyt głodnych osób. 

Dodatki 

Truskawki 

śmietanka lub jogurt naturalny 

cukier 

Truskawki kroimy w plastry, lub jakkolwiek. Makaron nakładamy do misek, posypujemy truskawkami, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem. Smacznego 

Domowy makaron

domowy makaron

domowy makaron

14:29, hedoniacake , dla dzieci
Link Dodaj komentarz »
środa, 12 czerwca 2013

Co tu pisać, jest pyszny i tyle. Robi się prawie samo. 

Mus truskawkowo bananowy

Mus truskawkowo bananowy 


Składniki dla 1 osoby 

300 g truskawek 

1 banan 

1 łyżeczka cukru  dark muscovado ( niekoniecznie) 

 Truskawki i banan miksujemy z cukrem i zjadamy. A całość trwa chwilkę ale ile przyjemności. 

Mus truskawkowo bananowy

Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne