piątek, 29 czerwca 2012

Dziś ciasto które  zachwyca absolutnie wszystkich. Jest kruche,kremowe i owocowe zarazem. No czego można chcieć więcej. Można je robić właściwie z każdymi owcami, polecam. Dziś wersja z jagodami i truskawkami, pyszna.

Przepis znajdziecie u Majany

Ciasto kruche z bezą i owocami

10:15, hedoniacake , Retro
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 czerwca 2012

To fotka z ogrodu kwiatowego mojej Mamy. Nie wiem jak ona to robi, ale kwiaty rosną jej imponujące.

róża z ogrodu

wtorek, 26 czerwca 2012

Dziś sałatka na ciepło z bobu i pęczaku. Jestem wielką fanką tych dwóch, a w duecie idealnie pasują do siebie. Sałatka jest pyszna i  z powodzeniem zastępuje obiad. Niestety jest z nią trochę dłubaniny , trzeba wyciągnąć z łupinek te wszystkie nasiona. Ale polecam przygotujcie, a nie będziecie żałować. 

sałatka z bobu

Składniki

1 torebka bobu ( nie wiem ile to wagowo)

30 g suchego pęczku 

2 młode cebule ze szczypiorem 

4 - 5 plastrów kindziuka, lub innej wędliny dojrzewającej

2 łyżki oliwy

sól

świeżo mielony pieprz 

Wykonanie 

Bób gotujemy w osolonej wodzie , osobno gotujemy pęczak. Jak bób lekko przestygnie obieramy go z łupin. Cebulki kroimy i podsmażamy lekko na oliwie. Do cebul dodajemy pocięta w paski wędlinę i smażymy. Na koniec dodajemy bób i przyprawiamy. 

Gotowe - smacznego 

sałatka z bobu

Tagi: bób
16:41, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 czerwca 2012

A w ogrodzie wszystko rośnie jak na drożdżach. Po kilku dniach nieobecności znów miłe zaskoczenie, cukinia i groszek bardzo urosły. Marchewki i buraczki już można śmiało wyrywać. Ale najbardziej dumna jestem z dyń, jest dynia makaronowa, jest butternut  i dynia krzaczasta i moja stara dynia której odmiany nie znam ale jest pyszna. Teraz tylko czekać na zbiory i myśleć co z tymi darami zrobić. 

A teraz kilka zdjęć i szybko na rower i na spotkanie. A może by tak otworzyć cukiernie ;-)  i sprzedawać dyniowe przysmaki.

Młode marchewki

Młoda cukinia

mój ogród warzywny

dynia

niedziela, 24 czerwca 2012

Dziś mały eksperyment, jakoś nie miałam pomysłu co upiec. I zainspirowałam się kuchnią żydowską Agnieszki która coraz bardziej mnie intryguje, mam na myśli kuchnię. Ta inspiracja jest bardzo luźna, ale smak ciekawy i wart powtórzenia. To danie można też przygotować w formie klasycznych pierożków pieczonych.

 pierogi z kaszą

Składniki na ciasto

400g mąki

1 jajko

50g masla

20g świeżych drożdży

1 szklanka ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka miodu

W wodzie rozpuszczamy drożdże z łyżką mąki i miodem . Odstawiamy na kilka minut, następnie dodajemy mąkę, jajko , sól i mieszamy do połączenia składników. Masło roztapiamy i lekko studzimy, ma być ciepłe ale nie gorące. Na koniec dolewamy masło do ciasta i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.

 

Składniki na nadzienie 

1 szklanka kaszy gryczanej palonej 

30 dkg grzybów leśnych lub pieczarek 

2 młode cebule ze szczypiorem 

1 jajko 

2- 3 łyżki śmietany

oliwa

Wykonanie nadzienia 

Gotujemy kaszę na sypko. Ja robię tak: zagotowuję 2 szklanki wody osolonej. Wsypuję kaszę i gotuję powoli aż do prawie całkowitego odparowania wody. Następnie garnek zawijam w ręcznik i wstawiam pod koc. Musi tam postać jakąś godzinę. Obieramy cebulki, siekamy i dusimy na odrobinie oliwy , dodajemy grzyby i dusimy razem przez jakiś czas(niedługo) Całość przyprawiamy solą i  pieprzem . Studzimy i mieszam wszystkie składniki.

Wykonanie bułek

Ciasto wałkujemy na okrągły placek. Nakładamy płasko nadzienie, brzegi pozostawiamy wolne i zwijamy roladę. Roladę kroimy na kawałki około 5 cm i ustawiamy pionowo na papierze do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia a następnie pieczemy około 40 min w temp. 180 st.C. Można posmarować roztrzepanym jajkiem. 

 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne