poniedziałek, 27 czerwca 2011

Nadmiar plonów w moim ogródku warzywnym wymusza przejście na kuchnie wegetariańską.

Więc do dzieła , dziś botwinka  w mojej własnej wersji.

 2 pęczki botwinki

0,5 kg ziemnaków

3l. rosołu lub wywaru warzywnego

1 śmietana lub jogurt naturalny 

2 łyżki mąki razowej

4 łyżki octu winnego

Wykonanie 

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Botwinkę płuczemy, kroimy i gotujemy w wywarze. Ja gotuję tylko chwilkę nie lubię takich rozgotowanych listków. Jest jeszcze taki sposób że gotuję buraczki z łodygami a listki dorzucam na sam koniec tylko do sparzenia.

Następnie dodajemy do buraczków ocet winny i łączymy ziemniaki z buraczkami.Rozcieramy mąke ze śmietaną i dodajemy do zupy.

Smacznegobotwinka

niedziela, 26 czerwca 2011

Muffiny z owocami i  maślanką

muffiny owocowe na maślance

Te muffiny mają wiele zalet to że są łatwe do wykonania to oczywiste, ale są też wilgotne, niezapychające i smaczne również drugiego dnia. 

To obecnie moje najlepsze muffiny. Efekt zdecydowanie lepszy niż w przypadku jogurtu.

Przepis pochodzi z -   http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/search/label/Muffiny%20i%20babeczki

Bez zmian co u mnie rzadko się zdarza , nawet własne przepisy lubię zmieniać ;)

Składniki 

1 szkl. świeżych lub mrożonych owoców jagodowych (jagody , maliny , jeżyny , truskawki) - użyłam świeżych

- 2 szkl. mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 1 szkl. maślanki
- 6 łyżek oleju lub roztopionego masła u mnie olej

- 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Wykonanie 

Do jednej miski przesiewamy suche składniki , do drugiej wkładamy wszystkie mokre składniki i  roztrzepujemy do połaczenia składników.

Zawartość misek mieszamy niezbyt dokładnie , dodajemy owoce większe okazy kroimy.  Mieszamy tylko trochę.Nakładamy ciasto do papilotek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 *C około 20 min. Mi wyszło 16 szt. ale może mam małe papilotki.

Muffiny z owocami

Pycha 

środa, 22 czerwca 2011

Obiecane zdjęcia ogrodu mojej Mamy. Mama ma całkowicie inną wizję ogrodu, warzywa nie są w kręgu jej zainteresowań. Za to kwiaty bardzo piękne.

Pokazuję tutaj kilka zdjęć a jest tego dużo wiecej.

ogród mojej mamy

ogród mojej mamy

ogród mojej mamy

ogród mojej mamy

ogród mojej Mamy

ogród mojej Mamy

ogród mojej mamy

ogród mojej mamy

ogród mojej mamy

wtorek, 21 czerwca 2011

mój ogród warzywnypak choi

Mój ogród nieodmiennie  mnie zachwyca. Rośliny rosną pięknie. Niestety pojawili sie też niechciani lokatorzy , taki czarny pedrak z którym moja mama walczy ręcznie ;). Bydle zjada stożki wzrostu w roślinach właściwie we wszystkich rodzajach, na szczęście jest ich mało i są łatwe do upolowania. Trzeba poszukać w ziemi obok przywiędłej rośliny i wysłać robala do robalowego nieba. No można też karmić tresowaną kurę , tak tak wiem obrzydliwość. 

Zachwyca mnie chińska kapusta pak choi, nie wiem co z niej zrobię. Jest piękna i rośnie bardzo szybko. właściwie szybciej niż sałata. 

Były kolejne zbiory rzodkiewki, szpinaku, botwinki, sałaty i pak choi . Za jakieś 10 dni będę miała gigantyczną ilość młodej cukini , zawiązki mają wielkość małego palca dłoni. 

Jutro opowiem o ogrodzie mojej Mamy całkowicie innym niż mójcukiniafenkuł

czwartek, 16 czerwca 2011

Banica banica

Moje podejście do kuchni z Bałkanów, bardzo zachecające  polecam. Daleko jej do doskonalości ale popracuję nad tym. Szpinaku w moim ogrodzie nie brakuje. ;). 

Na pewno nie należy używać sera typu feta jest po prostu za miękka, raczej powinna to być oryginalna feta lub krowi ser z Bułgarii. Zmieniłam mąkę na razową, zrezygnowałam ze smalcu i dołożyłam cebulę oraz czosnek.

link do strony z której pochodzi przepis http://www.bulgaricus.com/dania-glowne/banica-ze-szpinakiem.html

Składniki na ciasto

60 dkg mąki pszennej razowej

1 jajko

1 szklanka wody

kawałek drożdży wielkości orzecha włoskiego

1/2 łyżeczki soli

składniki nadzienia 

30 dag słonego białego sera krowiego

4 jajka

 5 masła,

30 dag oczyszczonego szpinaku

3 młode cebule ze szczypiorem

3 ząbki czosnku

pieprz świeżo mielony

Wykonanie 

Z wymienionych produktów zagnieść ciasto, zostawiając 1 garść mąki do wyrabiania. Podzielić ciasto na 5 części, posmarować każdą niewielką ilością tłuszczu i pozostawić na 20-30 minut. W tym czasie roztrzepać jajka, pozostawiając trzy łyżeczki do posmarowania ciasta, dodać do roztopionego tłuszczu, startego sera i drobno pokrojonego szpinaku, wcześniej podduszonego z cebulą i czosnkiem. Każdą część ciasta rozwałkować na cieniutkie warstwy, grubości ok. 5 mm. Na każdą warstwę nałożyć nadzienie i zwinąć w roladę. Układać je w posmarowanej masłem okragłej formie. Pozostawić banicę na ok. 30 min, posmarować jajkiem i piec w średnio nagrzanym piekarniku. Ciasto zwijamy w formie w ślimaka , niestety u mnie to złupełnie nie wyszło.

 
1 , 2
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne