piątek, 30 maja 2014

Kolejny raz przygotowałam Czarci tort Nigelli, jak dla mnie doskonały. Zmiana w stosunku do oryginału jest taka, że piekę spód w jednej większej brytfance i kroję na połowę. Tutaj moja poprzednia wersja z malinami.

Tort czekoladowy  

Składniki na ciasto

50 g kakao

100 g ciemnego muscovado  

250 ml wrzątku 

125 masła / plus odrobina do formy

150 g miałkiego cukru

225 g mąki pszennej 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 jajka 

Wykonanie 

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C

Przesiewamy do miski kakao, dodajemy muscovado,  zalewamy wrzątkiem i mieszamy trzepaczką. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy  na przemian mąkę, wcześniej przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia, oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy płynne składniki( wystudzone) i łączymy razem.  Nigella poleca pieczenie w dwóch formach o średnicy 20 cm. Ja upiekłam w jednej o średnicy 24 cm, a następnie przekroiłam na dwa placki.

Pieczemy 30 min, do suchego patyczka( u mnie 40 min) 

Składniki na krem 

125 ml wody

30 g ciemnego muscovado

175 g masła

300 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej 

Wodę, cukier i masło zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z kuchenki, dodajemy czekoladę, odstawiamy na chwilę. Później mieszamy  krem do rozpuszczenia czekolady, znów odstawiamy do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. Krem jet na początku bardzo rzadki, ale bez paniki będzie odpowiedni za jakieś 2 godziny. 

Ciasto kroimy na dwie części, smarujemy kremem i dekorujemy malinami. Kremu jest bardzo dużo, jak dla mnie.

Na wierzch około 50 dkg truskawek i listki melisy. Ja posmarowałam truskawki tężejącą galaretką, wtedy ładnie wyglądają nie robią się przywiędłe. 

Tort czekoladowy Nigelli

 

Tort czekoladowy Nigelli

poniedziałek, 05 maja 2014

 

W tym roku to już prawdziwe szaleństwo, mam szklarnię, mam ogród, tylko kóz mi brakuje. Cukinie, dynie, patisony już powschodziły. Szpinak w polu za 2 tyg. do zbioru, w sobotę sadzimy pomidory w szklarni. Marchewka i czosnek rosną jak szalone, fenkuł własnie wschodzi. Rzodkiewka już zjedzona. 

Jak ktoś potrzebuje nasion dyni to mam bardzo dużo, chętnie oddam. 

 rzodkiewka

młody szpinak

stokrotki

kiełkujące cukinie

Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne