środa, 22 maja 2013

Dziś hit ostatniego Restaurant Day tarta cytrynowa Tomasza Dekera. 

Przepisy tego pana są niezawodne i co ważne dają się zrobić w warunkach domowych. 

Tarta cytrynowa

Składniki:

 Ciasto:

220 g maki pszennej

110 g masła

50 g cukru

1 żółtko

szczypta soli

 

Krem cytrynowy:

250 ml mleka

30 g cukru

3 żółtka

30 g mąki ziemniaczanej

skorka otarta z 2 cytryn

sok z 2 cytryn

 

Masa bezowa:

2 białka

120 g cukru

Wykonanie:

  Kruche ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

 

Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz ok. 15 minut, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Odstaw do wystygnięcia.

 Krem cytrynowy: zagotuj mleko z cukrem. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając, powoli dodaj gorące mleko. Do powstałej masy dodaj sok i skórkę otartą z cytryn. Całość zagotuj.

Ubij białka z cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z zagotowanym kremem. Masę wylej na podpieczony spód tarty i całość zapiecz przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C.

Powierzchnia mojej tarty wyglądała jakoś blado, więc posmarowałam ją warstwą lemon curd, było dobre. 

tarta cytrynowa

10:36, hedoniacake , Tarty
Link Komentarze (1) »
wtorek, 21 maja 2013

I już po Restaurant Day 

Było super, wielu sympatycznych  gości. Wygląda na to że w kolejnej edycji będzie w Łodzi dużo więcej jednodniowych  restauracji. Kolejny  RD już 18 sierpnia, też będziemy. 

A tak wyglądało moje stoisko na początku dnia. 

Restaurant Day

wtorek, 14 maja 2013

Po raz drugi biorę udział w Restaurant Day w Łodzi. Właśnie się przeziębiłam, więc mam dwa dni na wyzdrowienie i do dzieła  w piątek. A w sobotę zapraszam do P109  na moje ciasta i dużo więcej. 

Restaurant day



niedziela, 05 maja 2013

Zainspirowałam się przepisem Agnieszki Kręglickiej który był w WO, ale z braku składników zrobiłam nieco inną sałatkę. Polecam do wypróbowania, jest pyszna. Kiedyś wypróbuję też oryginalny przepis. 

czerwona kapusta w pęczkiem

Składniki 

!/2 szklanki ugotowanego pęczaku

1/2 małej główki czerwonej kapusty 

garść włoskich orzechów

garść rodzynek 

sól, pieprz, miód , balsamico, szczypiorek 

Kapustę drobno szatkujemy i wrzucamy na chwilę do gotującej osolonej wody. Pęczak ugotować osobno, kapustę odcedzić. Orzechy uprażyć na suchej patelni, dodać 2- 3 łyżki oliwy i balsamico, wrzucić kapustę i chwilę dusić razem. Na koniec dodać pęczak i miód, wymieszać. Podawać na ciepło. Smacznego 

Czerwona kapusta z pęczkiem

 

 

 

 

15:33, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne