poniedziałek, 28 maja 2012

Tort który przysporzył mi trochę stresów, ponieważ  mus truskawkowy którym jest wypełniony nie chciał jakoś zgęstnieć. Ale w końcu mu się to udało, po kilku godzinach. Tort cieszył się powodzeniem, nawet ja byłam zadowolona. A oto przepis.Tort na Dzień Matki

 

Biszkopt genueński- ostatnio mój ulubiony Przepis Tutaj 

 

Mus truskawkowy

1 szklanka zmiksowanych truskawek

1 galaretka truskawkowa

370g śmietany kremówki

Wykonanie

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, wystudzić . Ubić schłodzoną śmietanę, dolać mus i galaretkę wymieszać na małych obrotach.

Biszkopt przekroić na dwie warstwy. Jedną ułożyć na dnie tortownicy, zapiąć obręcz i wlać cały mus. Odstawić do zastygnięcia (trwa to kilka godzin)

Krem śmietankowy

370 g śmietany kremówki

250 serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru z wanilią 

Wykonanie

Ubić śmietankę z cukrem, dodać serek i wymieszać.

Montaż tortu ;-)

Na mus truskawkowy rozsmarować cienką warstwę kremu, przykryć drugim biszkoptem. Posmarować boki i wierzch tortu dowolnie udekorować . Ja udekorowałam taka palisadą z biszkoptów, które lekko przycięłam żeby zbytnio nie wystawały. Całość przewiązałam jasnozieloną wstążką. Wierzch zrobiłam z około 0,5kg  truskawek, kwiatów dzikiej róży i listków melisy.  Truskawki można dodatkowo posmarować odrobiną gęstniejącej galaretki. To sprawi, że dłużej będą wyglądały świeżo.

Smacznego 

Tort na Dzień Matki

Tort na Dzień Matki

13:09, hedoniacake , torty
Link Dodaj komentarz »

Dziś zaproszenie na Dzień Dziecka, którym żyjemy już jakiś czas. Trochę nas stresuje prognoza pogody na 1 czerwca.  Ale wierzymy, że się nie sprawdzi i  cały dzień będziemy mieli słoneczny.

Sztab wolontariuszy przygotował wiele atrakcji dla maluchów. mamy karuzelę, batutę,klaunów i  żonglerów, szczudlarzy z grupy cyrkowej Poliżongler. Oczywiście  moim oczkiem w głowie będzie cyrkowa kawiarenka, do której zapraszam wszystkich głodnych z Łodzi i okolicy. 

W przygotowanie wydarzenia zaangażowało się wiele fajnych ludzi między innymi studenci z ASP, z Politechniki, grupa cukier, i wiele innych których nie wymieniam. To miłe gdy ludzie tak sami z siebie  działają. A zapomniała bym, że media też nas wspierają i to intensywnie  Tutaj szczegóły

To zapraszam do Cyrku.Ale Cyrk

11:51, hedoniacake , dla dzieci
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 maja 2012

Tort czekoladowo śmietankowy, łatwy do wykonania i pyszny. Smak czekoladowego tiramisu.

 

Tort czekoladowo śmietankowy

 

Biszkopt genueński- czekoladowy

75mąki 

50g kakao

4 jajka o temp. pokojowej

125 drobnego cukru

30 g masła roztopionego i wystudzonego 

masło i mąka do formy

Wykonanie 

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190 st. C

Jajka z cukrem  roztrzepujemy i następnie ubijamy przez  12 min. Dodajemy mąkę i kakao i delikatnie mieszamy. Dolewamy roztopione masło i ostrożnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy średnica 20 cm i pieczemy około 30 min. Autor podaje, że ciasto jest gotowe jak naciśniemy lekko po środku to powinno wydać lekkie syczenie. Dla mnie ta metoda wydała się niezbyt obiektywna bo jak mam określić czy to jest właściwy odgłos ;-) Zwyczajnie sprawdziłam patykiem. Ale po 30 min było ok, może nawet mogłam piec 25 min.

Po wystudzeniu kroimy biszkopt na trzy części. Kawałki są cienkie, ale nie ma problemu z pokrojeniem.

Poncz:

250 ml mocnej kawy

4-5 łyżek amaretto

Kawę studzimy dodajemy amaretto i nasączamy pokrojone ciasto. Ja robię to już na paterze.

Krem śmietankowo czekoladowy

375 ml. śmietany do ubijania

250 serka mascarpone

100g białej czekolady

4 łyżki advocatta (niekoniecznie bez niego też będzie pyszny)

Na parze roztapiamy czekoladę z kilkoma łyżkami śmietanki, i studzimy. Ubijamy schłodzoną śmietankę, dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy chłodną, ale płynną czekoladę i advokatta, miksujemy do połączenia składników.

Krem jest gęsty i można z niego robić dekoracje, ale ja tym razem tylko przełożyłam warstwy i posypałam kakao.

Tort czekoladowo śmietankowy



 

17:28, hedoniacake , torty
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 14 maja 2012

Tort zrobiłam dla dwóch uroczych dziewczynek z Fundacji Dom w Łodzi na ich I Komunię Świętą.

To było całkiem duże wyzwanie, zwłaszcza że dopiero wieczorem wróciłam z Food Blogger Fest. 

Konferencja była bardzo inspirująca i pełna entuzjastów, a tort też nie jest zły. 

A to przepis, ciasto wzięłam z bloga  ciasto jest dość zwarte, mocno waniliowe. Z powodzeniem można też użyć dowolnego biszkoptu, który jest bardziej puszysty.

 Tort komunijny

Ciasto składniki:

10 jajek

2 szklanki cukru

4 budynie waniliowe po 40 g

2 szklanki mąki pszennej 

400g masmixu lub lepiej masła

2 łyżeczki proszku

Ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy miękkie masło lub masmix. Ubijamy dość długo żeby ciasto było puszyste. Następnie dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem i budyniem. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z  ciastem. Pieczemy w  prostokątnej formie , temp. 170 s.t C przez około 40 min.(do tzw. suchego patyczka)

Poncz

2 szklanki herbaty pomarańczowej , osłodzonej i wystudzonej 

sok z połowy cytryny 

4 łyżki likieru pomarańczowego

Krem 

4 serki mascarpone po 250 g

4 śmietany 30% po 330 ml

4 łyżki cukru pudru z wanilią 

4 łyżeczki żelatyny (niekoniecznie ale tak dla pewności)

100 g kremu lemon curd (niekoniecznie ale fajnie podkręca smak)

Wykonanie kremu

Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy serek i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dolewamy żelatynę i szybko miksujemy. 

Wykonanie tortu

Kroimy ciasto na dwie części. Jedną część układamy na podstawce do tortu i solidnie nasączamy ponczem. Smarujemy lemon curdem cienką warstwą i na to układamy warstwę kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta i  ją nasączamy resztą ponczu. Całość dekorujemy dowolnie, u mnie fiołki z własnego ogródka  i perełki cukrowe.

 

Tort na Komunię

 

Tort Komunijny

17:12, hedoniacake , torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 maja 2012

Zdrowe batony z płatkami owsianymi, orzechami i całą masą bakalii plus mleko skondensowane.Jeśli użyjecie mleka słodzonego będą bardzo słodkie, ja użyłam mleka bez cukru. Wyszły mało słodkie ale bardzo dobre. Przepis pochodzi z kuchni

Batony zbożowe

Składniki

1 puszka(460ml) słodzonego mleka skondensowanego (użyłam niesłodzonego)

600g płatków owsianych

100g pestek słonecznika

100g dowolnych orzechów lub migdałów

400g mieszanych suszonych owoców

100g miodu

1/2 małego słoika konfitury morelowej

szczypta soli

Wykonanie:

Podgrzewamy mleko mieszamy z miodem i konfiturą. Suche składniki mieszamy i dolewamy płynne. Mieszamy, następnie rozsmarowujemy składniki w blaszce wyłożonej papierem na około 1 do 1,5 cm. Ja posypałam wierzch sezamem. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 st. C na złoty kolor. Jak trochę przestygnie kroimy na batoniki.

 
1 , 2
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne