czwartek, 26 maja 2011

Ciekawe korzenne muffiny  szybkie, niezawodne  i z serduszkiem no może nie na dłoni ale ...

 


3 średnie jajka 

3/4 szkl. maślanki

2szkl. mąki białej

1 szkl. mąki razowej

1  szkl. cukru białego

0,5 szklanki ciemnego muscovado

1/2 szkl. oleju

 2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika

5 dkg. płatków kokosowych

 Mokre składniki połączyć  w jednym naczyniu , do drugiego przesiać suche składniki. Całość zmieszać tylko do połączenia składników. Piec w temp. 180 st. C. przez 25-30 minut (sprawdzić patyczkiem).Po ostudzeniu polałam polewą czekoladową i ozdobiłam serduszkiem z masy cukrowej , bardzo ciekawie wygladają ozdobione kwiatem np. bratkiem, fiołkiem.

Muffiny dla Mamy

wtorek, 24 maja 2011

Dziś tradycyjne muffiny waniliowe z nutellą. Są ok, raczej dość suche, niezbyt słodkie i niezawodne.

 

Muffiny z nutellą

Składniki

3 jajka
1 szkl. jogurtu naturalnego
3 szkl. mąki

1  szkl. cukru

1/2 szkl. oleju

 2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki ekstraktu waniliowego

4 łyżki nutelli

Wykonanie

Jajka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jogurt , olej i wymieszać. Dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Odłożyć ½ ciasta i dodać do niego nutellę, wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek na przemian jasne i ciemne. Można zamieszać patyczkiem do szaszłyka , takie esy floresy.  Piec w temp. 180 st.C. przez 25-30 minut (sprawdzić patyczkiem). Można posypać cukrem pudrem lub polac polewą czekoladową dla maniaków czekoladowych.


Muffiny z nutellą.

 

niedziela, 22 maja 2011

Taka mała inspiracja na Dzień Dziecka dla małego strażaka. Śledźcie mojego bloga niedługo będzie też coś dla małych księżniczek ;) różowo, cukierkowo. Przepis na muffiny dowolny jaki macie wypróbowany. Miłej zabawy.Dla małego strażaka

Dla małego strażaka

pomysł na dzień Dziecka

Letnie babeczki waniliowe z kremem z mascarpone i dowolnego białego serka o lekkiej konsystencji, użyłam serka o głupiutkiej nazwie ulubiony. Coś w tym serku jest ciekawego, pewnikiem to te 1000 kalorii. Krem jest smaczny jak wszystko z mascarpone i do tego zachowuje stałą konsystencję pomimo upału.Babeczki z kremem cytrynowym

Babeczki składniki

125 g miękkiego masła
125 g białego cukru
3 średnie jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼ szkl. letniego mleka 
180 g przesianej mąki

1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli

20 g maizeny(można zastapić mąką ziemniaczaną)

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy i  wmieszać. Przesiać mąkę i maizenę  z solą i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać połowę mąki. Lekko zmiksować, wlać mleko, lekko zmiksować i na końcu wsypać resztę mąki i zmiksować tylko do połączenia się składników.Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Z tej ilości wychodzi około 12 babeczek , papilotki 5 cm.

 Piec 20-25 min.

Składniki na krem cytrynowy

100 g miękkiego masła

150 g serka mascarpone

150 serka ulubionego lub innego lekkiego serka

2 łyżki soku z cytryny

cukier puder ilość zależna od upodobań

Dekoracja

Truskawki

Bezy

Melisa

Miksujemy krótko wszystkie składniki. Składniki w temp. pokojowej. Wyciskamy czapkę kremu na babeczki, dekorujemy truskawkami, bezami i listkami melisy. Można dodać likier cytrynowy moja wersja jest dla dzieci więc nie zawiera likieru ;). Babeczki cytrynowe

Babeczki z kremem cytrynowym

piątek, 20 maja 2011

Wielbicieli dyni nie muszę przekonywać,  ale to ciasto może się podobać też tym którzy dyni z założenia nie lubią. Jest miękkie i wilgotne a smak dyni jest niewyczuwalny. Ja nigdy nie mówię o jego zawartości i  wszystkim smakuje ;) Przepis pochodzi z blogu Bea w kuchni  właściwie bez modyfikacji. Bea jest wielka specjalistką od dyni.Polecam jej bloga fanom dyni.

 

Składniki 

3 jajka

szczypta soli
130 g cukru
130 g rozpuszczonej i przestudzonej gorzkiej czekolady
200 g startej dyni
200 g drobno zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku
3 łyżki maizeny
1,5 łyżki Grand Marnier (lub rumu, lub soku pomarańczowego)
otarta skórka z 0,5 pomarańczy

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 180*C

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli; żółtka ubijamy z cukrem na białą masę,  dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy ok. 45 minut . Tego ciasta jest niezbyt dużo raczej na taką małą foremkę na zdjęciu forma z Duki. Polecam jest pyszne i wilgotne, raczej wolno się starzeje. Ciasto czekoladowo dyniowe


 

 

 

 


 
1 , 2
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne