środa, 16 kwietnia 2014

Dzisiaj mój standardowy wypiek, ale z obniżoną zawartością cukru i masła. Pomimo oszczędnej wersji jest bardzo pyszny i zawsze się udaje. 

Wielkanocna baba drożdżowa

 

Składniki ( wyjdą dwie średnie foremki z kominkiem)

50 dkg mąki 

3/4 szklanki cukru 

1 szklanka  mleka 

100g masła

3 duże jajka 

 1 opakowanie drożdży suszonych ( 7 do 10 g)

dowolne bakalie, u mnie rodzynki, skórka pomarańczowa i żurawina, tyle ile nam pasuje ja włożyłam  około 20 dkg.

Wykonanie 

Robimy rozczyn z drożdży, łyżki cukru , łyżki mąki i kilku łyżek ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia . Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka roztrzepujemy z  letnim mlekiem. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka z mlekiem, cukier i mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy też przestudzone masło . Wyrabiamy ciasto na koniec dodajemy  bakalie. Ja zawsze moczę je wcześniej w alkoholu i obsypuję mąką przed dodaniem do ciasta. Wyrabiać też należy krótko bez umartwiania. Wyrobione ciasto wykładamy do  wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tarta foremek. Czekamy aż wyrośnie.

Pieczemy w temp 170 st C około 45 min bez nawiewu do suchego patyczka. Wstawiamy do nienagrzanego piekarnika, jeszcze podrosną.

Wielkanocna baba drożdżowa

 

 

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

 

Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety, nigdy nie był wypróbowany a dziś nadszedł jego czas. Po małych zmianach, okazał się idealny, może bez zmian też był ;-) . Babka jest bardzo puszysta i łatwa do wykonania. Pamiętajcie o jednym składniki mają być w temp. pokojowej, to jedyny warunek. Dodam, że nie jestem zwolenniczką babek piaskowych. 

A ten fantastyczny kolor to dzięki jajkom ze wsi, cała tajemnica. 

Babka piaskowa

Składniki 

6 dużych jajek

2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

6 łyżek oleju

250 g masła

1,5 szklanki cukru ( w oryginale 2, ale to już przesada)

2 łyżki rumu lub spirytusu ( w oryginale ocet spirytusowy)

cukier waniliowy ( samodzielnie wykonany) 

szczypta soli 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie 

Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy. Jak masa zrobi się jasna i puszysta dodajemy olej i łączymy składniki. Pozostałe suche składniki przesiewamy przez sito i mieszamy z masą. Można zmiksować na wolnych obrotach. Pieczemy 45 min w temp 150 st. C, bez nawiewu. Do suchego patyczka.  Wychodzi wielka baba. 

Babka piaskowa

niedziela, 13 kwietnia 2014

 

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej baby. Mnie nie zachwyciła, ale też nie mogę napisać, że jest zła. Może tak jest ciekawa, pewnie wielu zachwyci a przepis pochodzi z TEGO bloga.  Jest bezglutenowa. 

Babka cytrusowo migdałowa, bezglutenowa

 Składniki 

1 cytryna

1 pomarańcza

 6 jajek

 200 g brązowego cukru

 125 g kaszy kukurydzianej

 125 g zmielonych płatków migdałowych ( u mnie tak częściowo)

 2 łyżki maku

 1 łyżka proszku do pieczenia( tak łyżka)

Dodatkowo masło i kaszka kukurydziana do formy.

Wykonanie 

Pomarańczę i cytrynę szorujemy ( najlepiej żeby były organiczne) zalewamy wodą i gotujemy około godziny. Następnie  wylewamy wodę i blendujemy, najpierw wyciągnęłam pestki, ale nie wiem czy to konieczne. Do masy owocowej dodajemy na przemian po jednym jajku i cukier aż do wyczerpania składników, cały czas miksujemy. Na koniec wsypujemy suche składniki i mieszamy. Pieczemy w formie z kominkiem, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką, u mnie 45 min. w temp. 180 st C bez nawiewu. 

Bezglutenowa babka migdałowo cytrusowa

czwartek, 03 kwietnia 2014

Keks z bloga  Bea w kuchni kusił mnie już dawno. Ale z braku składników uległ modyfikacji i okazał się pyszny, polecam. U mnie zastąpił obiad z dodatkiem pomidorów. Wzorowałam się na pierwszym przepisie. 

 Keks wytrawny

Składniki 

230 g mąki 

4 jajka 

100 g startej mozzarelli

50 g gorgonzoli 

50 g wędzonego boczku lub szynki 

1/2 średniego pora 

100 g  pomidorków koktailowych 

100 ml mleka 

100 ml oliwy

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 łyżeczka soli 

pieprz świeżo mielony 

Wykonanie 

Ubić jajka, dodać mleko i oliwę jeszcze chwilę ubijać. Przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, gorgonzole i szynkę pokroić w kostkę, por  w półplasterki. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszać krótko, dodać pozostałe składniki i niedbale połączyć. JA wierzch posypałam odrobiną mazzarelli ale nie jest to konieczne. Pieczemy około 50 min w temp. 180 st. C bez nawiewu ( średnia keksówka) 

18:46, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne