czwartek, 19 kwietnia 2012

Ciasto z przepisu Dana Leparda  Moje nie jest tak piękne jak oryginał, ale smak jest super. 

Polecam zwolennikom bogatych, intensywnych i wilgotnych słodkości. To żadna puchata chmurka, ale naprawdę konkretny wypiek. Dla mnie jedno z lepszych ciast ostatniego okresu. Intensywny smak gorzkiej czekolady, podkręcony goryczką z guinnessa. Absolutnie nie dla dzieci.

Nie robiłam polewy czekoladowej, ale następnym razem  postaram się być bardziej wierna oryginałowi.

Ciasto czekoladowe z guinnessem i rodzynkami

Składniki

330 ml ciemnego piwa (np. Guinnessa) ale pewnie inne też się sprawdzi

50 g płatków owsianych
25 g kakao
75 g masła, miękkiego
100 g ciemnej czekolady, posiekanej
225 g brązowego cukru  zmieszała jasny i ciemny muscovado
1 duże jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
150 g rodzynek  lub suszonych wiśni(ale wiśnie z likieru też się sprawdzą)
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C

Do rondla wlewamy piwo,dodajemy płatki owsiane oraz kakao i mieszamy. Gotujemy przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy masło oraz czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy cukier, mieszamy, dodajemy jajko oraz esencję waniliową i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki oraz mąkę przesianą z  proszkiem do pieczenia.

Przekładamy ciasto do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy przez 30 minut ( u mnie 40), aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.

Ciasto czekoladowe z guinnessem i rodzynkami


środa, 11 kwietnia 2012

 Babka bardzo wyrasta, na dużą formę z kominkiem inaczej się wyleje. Jest dobra, ale taka jak dla mnie za lekka , puszysta. Jestem zwolennikiem cięższych ciast typu Brownie wydają mi się bardziej konkretne Przepis pochodzi z tego bloga.

Niespodzianka jest taka że po 2-3 dniach babka bardzo zyskuje na smaku. Robi się taka bogata i wyraźnie czuć w niej orzechy. Nie jest też sucha, a znika przesadna puchatość. Więc pieczemy i chowamy na 3 dni. 

Babka czekoladowa

 

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła lub margaryny
  • 150 g nutelli
  • 5 jajek
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia( w oryginale były 3 ale dwie wystarczą)
  • 4 łyżki mleka (60 ml)


Wykonanie:

Masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Stopniowo wsypywać cukier, dalej ucierając. Stopniowo dodawać nutellę, dalej ucierając.  Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę z kakao, zmielonymi orzechami i  proszkiem do pieczenia na końcu dodać mleko miksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Z pieczeniem nie należy przesadzać bo babka wysycha.  Ostudzić, polać polewa czekoladową i ewentualnie udekorować.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Babka czekoladowa z nutellą

poniedziałek, 09 kwietnia 2012

Ostatni już Wielkanocny wypiek. Co prawda jakoś  nikt z moich znajomych nie potwierdza, że w domu mają tradycję pieczenia mazurków. Dziwne , u mnie też nie ma takiej tradycji, ale mój dom rodzinny był jakiś  taki nieprzychylny tradycji. U mnie też różnie bywa, ale z wiekiem coraz bardziej doceniam tradycje. Oczywiście tylko to co mi pasuje, a ten mazurek bardzo mi pasuje. Nie jest to jakiś konkretny przepis raczej wariacja na temat mazurka, ale bardzo pyszna. Ostrzegam, że jest mega słodka, ale taka uroda mazurków, kajmak robi swoje. Wersja nie dla dzieci.

 

Mazurek z suszonymi śliwkami i kajmakiem

Składniki na spód

250 g mąki ( można część zastąpić mielonymi migdałami)

50 g cukru pudru

150g masła

1 duże jajko

Rozcieramy mąkę i cukier  z masłem na takie okruszki. Ja robię to za pomocą widelca. Dodajemy jajko i lepimy z tego kulkę. Jeśli będzie za suche dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki(można na całą noc). Następnie cienko wałkujemy i ozdabiamy brzegi resztką ciasta. Można też formować mini mazurki takie większe ciastka. 

Smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem z odrobiną cukru, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy do zrumienienia.

Pozostałe składniki 

300 - 400 g śliwek suszonych( ja biorę kalifornijskie)

50 g rodzynek

100 g rumu

1 puszka kajmaku ( to tzw. krówka, można zrobić samodzielnie gotując ok. 2 h puszkę słodzonego mleka skondensowanego)

1 czekolada ( lub gotowa polewa czekoladowa)

3 łyżki śmietanki

1 łyżka masła 

Wykonanie 

Śliwki i rodzynki moczymy w rumie w dzień poprzedzający wykonanie mazurka. Cały rum znika a owoce robią się naprawdę pyszne i miękkie. Bierzemy wystudzone ciasto i układamy na nim śliwki i rodzynki całość zalewamy kajmakiem ( najpierw go rozgrzewamy, bo jest zwykle zbyt gęsty)Kilka śliwek i rodzynek zostawiamy do dekoracji.

Czekoladę roztapiamy na parze. dodajemy śmietankę i masło mieszamy do połączenia składników. Polewamy gotowy mazurek  i dekorujemy dowolnie. 

 

Mazurek z suszonymi śliwkami i kajmakiem

14:17, hedoniacake , Retro
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 08 kwietnia 2012

Wielkanocna baba drożdżowa 

To duża baba drożdżowa. Przepis poniżej , przy małych babkach do koszyczka ze święconką.

 

 

 

Wielkanocna baba drozdżowa

Taka  wariacja na temat babki drożdżowej, a właściwie produkt uboczny bo zostało mi ciasto z dużej babki drożdżowej i trochę polewy czekoladowej oraz kajmaku z mazurka.

Chciała bym rozwiać tutaj wszelkie obawy, że ciasto drożdżowe nie wyjdzie czy coś, wyjdzie tylko nie ma co się za bardzo stresować . Po prostu mieszamy i tyle, ważne żeby składniki były w temp. pokojowej, mleko ciepłe ale nie gorące. W pomieszczeniu ma być ciepło, ale raczej nie stawiamy ciasta na kaloryferze. Zdecydowanie lepiej gdy wyrasta powoli.

Ponieważ nie może się nic marnować, więc powstały takie małe twory, całkiem sympatyczne.

Z tej ilości ciasta wyszła jedna duża baba drożdżowa i 4 małe. Chciałam napisać które widzicie na zdjęciu, ale jedna gdzieś zniknęła. Mogę się tylko domyślać gdzie się podziała.

babeczka Wielkanocna

Składniki

50 dkg mąki 

250 g cukru 

250 ml. mleka 

150g masła

4  duże jajka 

40g drożdży świeżych

1 szklanka rodzynek 

garść suszonych śliwek 

garść suszonych moreli

Wykonanie 

Robimy rozczyn z drożdży, łyżki cukru , łyżki mąki. Rozcieramy drożdże  i dodajemy trochę ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia . Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka roztrzepujemy z  letnim mlekiem. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka z mlekiem, cukier i mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy też przestudzone masło . Wyrabiamy ciasto na koniec dodajemy pokrojone bakalie. Ja zawsze moczę je wcześniej w alkoholu i obsypuję mąką przed dodaniem do ciasta. Ciasto będzie rzadkie, ale tak ma być. Wyrabiać też należy krótko bez umartwiania. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia jak podwoi objętość, wykładamy ciasto do wysypanych bułką tarta foremek. Jeszcze raz czekamy aż wyrośnie.

Pieczemy w temp 170 st C około 45 min (małe około 30) do suchego patyczka. Wstawiamy do nienagrzanego piekarnika, jeszcze podrosną.

 

 Babeczki Wielkanocne

Babeczki Wielkanocne

 

 
1 , 2
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne