środa, 13 marca 2013

 

 Warsztaty odbywają się od 12 do 16 we wtorek, środę i czwartek

 

Tydzień z internetem

wtorek, 12 marca 2013

 

To ciasto postanowiłam wypróbować  jak tylko dostałam książkę Liski. 

Niestety, mnie nie zachwyciło i nawet nie wiem dlaczego. Jeszcze je raz wypróbuję jak będą świeże jeżyny, czyli jakoś na jesień. Wyszło suche i jakoś nie cieszyło się powodzeniem. 

Ciasto orzechowe Liski

Składniki

200g masła

100 g cukru trzcinowego

50 g miodu jasnego

300 g maki pszennej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

100 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej 

3 jajka 

50 g białego cukru

50 ml. mleka 

cukier z prawdziwą wanilia 

250 g jeżyn mogą być mrożone zamieniłam na wiśnie 

50 g mielonych orzechów laskowych 

Wykonanie 

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę i mielone orzechy. 

Jajka ubić z cukrem , dodać mleko i wanilię. Połączyć z roztopionym masłem i mąką, tylko wymieszać, nie miksować. Tortownicę 23 cm wyłożyć papierem i wylać ciasto. Na wierz rozłożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 st. C po 40 min zmniejszyć temp. do 170 i dopiekać 20 do 30 min. Sprawdzić patyczkiem. Ostudzić w wyłączonym uchylonym piekarniku. 

Ciasto orzechowe Liski


 

 

 

Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne