środa, 28 marca 2012

Polecam ten krem jest pyszny i gęsty  i bardzo łatwy do zrobienia. Widzę w nim potencjał , może być np. do rolady czekoladowej z dodatkiem malin czy do tarty. Na pewno go będę robiła w różnych zestawieniach.

Muffiny właściwie dowolne. Ja zrobiłam tutaj muffiny z jogurtem.

Muffin biała czekolada

Muffiny składniki 

3 jajka 

2,5 szklanki mąki 

1 szklanka jogurtu naturalnego

0,5 szklanki oleju

1 szklanka cukru

1 łyżeczka sody

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

5 łyżek advocata 

Wykonanie 

Mieszamy składniki płynne z cukrem. W drugiej misce mieszamy  suche składniki. Łączymy zawartość obu misek. Jak zawsze w przypadku muffin nie mieszamy zbyt dokładnie. Bo wtedy wyjdą nam twarde gnioty.

Nakładamy 12 papilotek i pieczemy około 25 min w temp. 170 st. C

Krem z białej czekolady i mascarpone z dodatkiem advocata 

250 mil śmietany do ubijania 

250 g serka mascarpone 

100 g białej czekolady 

1 łyżeczka żelatyny 

5 łyżek advocata

dowolne dekoracje

Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy na parze z dodatkiem 4 łyżek śmietany, odstawiamy do przestudzenia. Nie musi być lodowata ale raczej chłodna. Serek krótko miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek, advocat i rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec wlewamy czekoladę i miksujemy.  Całości nie miksujemy długo tylko do połączenia składników.  Jak babeczki wystygną , dekorujemy je kremem i co tam mamy. Ja ponieważ robiłam to na raty, to polałam krem dodatkowo lukrem żeby łatwo przylepić groszki cukrowe. Ale nie jest to konieczne jeśli będziemy je dekorować zaraz po nałożeniu kremu.

Muffin z białą czekoladą

 

Muffin z białą czekoladą

 

wtorek, 27 marca 2012

Przypomnę moje baby Wielkanocne z poprzedniego roku. Są naprawdę łatwe do wykonania i pyszne. Ale ja uwielbiam drożdżowe wypieki więc  nie jestem zbyt wymagająca. 

Tutaj moje baby 

A tutaj zdjęcie 

Baba Wielkanocna

poniedziałek, 26 marca 2012

Kilka fotek z Ojcowa i okolic. Ostatnio byłam w tym rejonie w okolicy podstawówki. Często tam przejeżdżałam wracając z Krakowa , ale nie zatrzymywałam się. I tu niemiła niespodzianka dziurawe, błotniste parkingi w kosmicznej cenie. Ale pomijając to niemiłe zaskoczenie, widoki warte obejrzenia.

 

Pieskowa Skała

 

Maczuga Herkulesa

 

Maczuga Herkulesa

 

Ojców

niedziela, 25 marca 2012

Zawsze sądziłam, że przepis  kulinarny bez zdjęcia jest jakoś niepełny. Ale dziś życie zmusiło mnie do tego, że nie będzie zdjęcia. Zrobiłam tort urodzinowy, zrobiłam nawet zdjęcia, ale przez czyjąś nieuwagę zdjęcia zostały skasowane ;-(. 

NA szczęście przepis był z tego BLOGa  i jest też piękne zdjęcie, więc jest się do czego odwołać.

A samo ciasto jest pyszne, aromatyczne, intensywne. Moje uwagi są takie że ciasta wychodzi dużo, można spokojnie przekroić na pół. Musu czekoladowego też było sporo. Śliwki z rumem pyszne, a resztę rumu ze śliwek wylałam na spód z ciasta. 

Na pewno zrobię to ciasto - tort na Wielkanoc i dopilnuję zdjęć.

14:12, hedoniacake , torty
Link Dodaj komentarz »
sobota, 17 marca 2012

Dziś wróciłam do keksu, który już kiedyś robiłam.

Wtedy nie do końca mi smakował TUTAJ stara wersja . Co prawda nie zrobiłam go dokładnie zgodnie z przepisem, ale teraz wróciłam do wersji oryginalnej. zmniejszyłam tylko ilość sody do 1 łyżeczki i krócej piekłam. Wyszło z korzyścią dla ciasta. Polecam ciekawy smak pasował nawet tym którzy dyni nie jedzą , bo nie lubią. Ciasto jest bogate w smaku i wilgotne, na drugi dzień smakuje lepiej. 

Keks dynia i orzechy

 

Przepis na dwie keksówki 23 cm x 13 cm 

Dzielimy składniki na suche i mokre ( u mnie to trochę umowny podział)

Mokre składniki

250 g cukru trzcinowego brązowego  ;-) ( no cukier nie całkiem jest mokry)

4 duże jajka

400 g pure dyniowego

1 szklanka oleju

 

Suche 

420g mąki (pół na pół biała i razowa 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczki sody ( nie ma strachu ta ilość sody jest wystarczająca, ciasto ładnie wyrasta)

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki cynamonu

3 łyżki esencji waniliowej

75 g czekolady posiekanej lub pastylek czekoladowych

100g orzechów laskowych ( nieco pogniecione)

100g rodzynek namoczonych w alkoholu

Wykonanie 

Wszystkie składniki mokre zmiksować do połączenia. Przesiej mąkę ze spulchniaczami i przyprawami do miski z mokrymi składnikami. Wymieszaj całość + esencja waniliowa. Następnie dodaj rodzynki, czekoladę i orzechy, wymieszaj lekko. 

Wypełnij dwie keksówki , wcześniej wysmarowane masłem i wysypane mąką lub bułką tartą, lub wyłożone papierem do pieczenia . Piekłam w temp. 170 st. C przez 50 min do suchego patyczka. Uwaga poprzednim razem piekłam dłużej  co źle wpłynęło na efekt końcowy. Ciasto było suchsze i ściemniało po brzegach.

 

 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne