niedziela, 29 grudnia 2013

 

Ten piernik jest bardzo ciekawy od 3 lat robię go raz w roku. Fascynuje mnie pewna celebra związana z jego przygotowaniem, to czekanie i dojrzewanie, jakieś takie niedzisiejsze, urocze. 

TUTAJ znajdziecie przepis a poniżej jak powstawał. Użyłam własnej przyprawy do piernika nie zawierającej kakao więc ciasto jest jasne. 

Ciasto bardzo zyskuje po kilku dniach od upieczenia. Placki przełożyłam powidłami śliwkowymi i kajmakiem oraz marmoladą pomarańczową i kajmakiem, nie wiem który lepszy.

Staropolski piernik

ciasto na staropolski piernik dojrzewający

Piernik dojrzewający

 

Staropolski piernik

 

Piernikowy prezent

21:23, hedoniacake , Retro
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 grudnia 2013

Pewnie macie dość. 

ale  ten tort jest doskonały, przepis wzięłam z tego bloga  zróbcie go a nie pożałujecie. 

Chodził za mną jakiś czas i trach jest, mniam 

Zrobiłam duży tort i ten oto mini torcik, tak na próbę. Następnym razem może zrobię więcej mini torcików.  

 Tort makowy

Składniki  na tortownicę 24 cm. 

300 g maku 

270 g cukru

8 dużych jajek 

3 łyżki kaszy manny 

2 łyżki bułki tartej 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

szczypta soli

Mak zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin, lub zagotować w mleku około 15 min. Oba sposoby są dobre.  Następnie odcedzić i  zmielić 2 razy mak na drobnym sitku.  Żółtka jajek utrzeć z cukrem,  dodać mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i wymieszać następnie dodać masę makową i połączyć. Na koniec dodać pianę z białek  ubitą na sztywno z solą. 

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków nie smarować ani nie wykładać papierem. Piec w  piekarniku rozgrzanym do 175 st. C około 45 min, lub do suchego patyczka. 

Nasączenie

50 ml likieru pomarańczowego

2 łyżki wody

Krem 

500 g serka mascarpone

400 g śmietany kremówki 

3 łyżki  cukru pudru z wanilią ( trzymam w słoiku rozcięte laski wanilii zasypane cukrem pudrem) 

Ubić śmietankę z cukrem, w osobnym naczyniu wymieszać serek. Następnie połączyć ser z ubitą śmietanką. Wszystko wrzucam razem i chwilkę miksuję, nie za długo bo może się rozwarstwiać. Nigdy tak nie miałam, ale lepiej uważać. 

Dodatkowo 

150 g konfitury pomarańczowej ( znajdziecie na moim blogu) 

 

Wykonanie tortu 

Biszkopt makowy przekroić na dwie warstwy( można na trzy). Położyć górną część na paterze, nasączyć likierem połączonym z wodą. Na to rozsmarować konfiturę pomarańczową i przykryć warstwą kremu. Na to położyć drugi kawałek biszkoptu makowego, nasączyć go pozostałym likierem. Całość posmarować kremem i dowolnie udekorować. U mnie plastry pomarańczy podgotowane w syropie i mak. Pobawiłam się i zrobiłam też jedno ciastko makowe, które tu widzicie, następnym razem może zrobię tort w tej formie, czyli dużo małych torcików. 

 Tort makowy z kremem

 tort makowy z kremem

tort makowy

17:46, hedoniacake , torty
Link Komentarze (4) »
niedziela, 22 grudnia 2013

Dziś druga odsłona keksu doskonałego

Jest doskonały i bardzo łatwy do zrobienia. Trochę się zagapiłam i 10 min za długo siedział w piekarniku co widać po ciemnej obwódce, proponuję trzymać się czasu pieczenia. 

A teraz mała kontrola jakości.

Przepis znajdziecie TUTAJ w tym roku pilnowałam się  oryginalnego przepisu. 

Keks doskonały

piątek, 20 grudnia 2013

 

 

Może to niezbyt świąteczne ciasto, ale na pewno pyszne i  niezawodne. Przepis wiele razy przewijał się na blogach. Mój jest z bloga Majanki, ciasto i pianka. Zwykle jest robione z miękkimi owocami a ja poeksperymentowałam z jabłkami i powiem wam warto było. Jak ktoś szuka dobrej i łatwej szarlotki i dużą ilością waniliowej pianki to właśnie znalazł. 

 

Szarlotka niezawodna

 Składniki na ciasto blaszka 33/20 cm 

5 żółtek (jajka duże)

200 g miękkiego masła 

2,5 szklanki mąki

2  łyżeczki proszku do pieczenia 

3 łyżki cukru pudru 

szczypta soli

Wykonanie 

Krótko miksuję żółtka z  cukrem, solą i masłem. Do masy przesiewam mąkę z proszkiem i szybko zagniatam. Szybko zagniatam  dzielę na dwie części 1/3 i 2/3 - to na spód,wkładam do zamrażarki. Jak ciasto stwardnieje ( min 2 h), 2/3 ciasta ucieram na tarce. Starte ciasto równomiernie rozkładam na papierze do pieczenia, lekko wyrównuję. Podpiekam w temp 190 st. C około 20 min ( ale trzeba uważać, czasami szybciej się przypieka). Po upieczeniu ostawiamy do wystudzenia. 

Pianka 

5 białek 

1 szklanka cukru

2  łyżki cukru z wanilią

2 opakowania budyniu bez cukru (40g jedno opak)

0,5 szklanki oleju

Wykonanie

Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier i cukier z wanilią. Następnie wsypujemy proszek budyniowy i dalej ubijamy. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas ubijając. Gotową piankę wykładamy na warstwę jabłek. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.

 Jabłka 

1,5 kg jabłek nierozpadających się ( u mnie koksa)

5 łyżek cukru

2 łyżki masła 

cynamon ile nam pasuje( ja akurat daję mało) 

Wykonanie 

Jabłka obieram i kroję na ćwiartki. Na patelni karmelizuję cukier, wrzucam masło i zaraz dodaję jabłka. Duszę je  na minimalnym ogniu, delikatnie mieszając. Chodzi on to żeby nie były surowe, ale też żeby się nie rozpadły, na koniec dodaję cynamon.

Jabłka studzę (nie muszą być całkiem zimne) odsączam na sicie i  układam na podpieczonym spodzie, na to rozkładam piankę i scieram 1/3  ciasta. 

Całość piekę w piekarniku rozgrzanym do 190 st C przez około 30 - 40 min. Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem  z wanilią  Smacznego

szarlotka z pianką

środa, 18 grudnia 2013

Tak mnie naszło, na konfiturę pomarańczową której nigdy nie robiłam. Wychodzi mało, ale jest pyszna.  Z tej ilości wyszedł jeden słoik 450 g gęstej aromatycznej konfitury. Dodała jedną gwiazdkę anyżu ale jak ktoś nie lubi to sam też będzie doskonały

Konfitura pomarańczowa z anyżem

Składniki:

1,2 kg pomarańcz ( najlepiej organicznych, ale nie zawsze to realne) 

3/4 szklanki cukru

1/4 szklanki wody

1 cytryna lub limonka 

1 gwiazdka anyżu 

Wykonanie 

Pomarańcze szorujemy w ciepłej wodzie żeby się pozbyć wszystkiego con tam mają chemicznego na wierzchu. Obieramy i filetujemy cząstki, nie robiłam tego zbyt dokładnie, nie wyczuwa się w konfiturze. Ale na pewno trzeba usuwać to białe(albedo). Zagotowujemy wodę z cukrem, wrzucamy pomarańcze i gotujemy.  Można dodać trochę skórki pomarańczowej, cienko pokrojonej i pozbawionej białej warstwy.  Gotujemy do 40 min. Odstawiamy. Na drugi dzień znów gotujemy, dodajemy anyż i sok z cytryny. Gotowałam w szerokim garnku wtedy szybciej gęstnieje. Marmolada wychodzi gęsta, ma piękny kolor a w całym domu pachnie cudnie.  Użyję tej marmolady do przełożenia tortu makowego, jak zostanie. 

pomarańcze anyż

 

 

Konfitura pomarańczowa

22:28, hedoniacake , przetwory
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne