poniedziałek, 24 grudnia 2012

U mnie już wszystko przygotowane, czekamy z niecierpliwością na pierwszą gwiazdkę.  

A wszystkim moim gościom życzę Spokojnych Radosnych Świąt Bożego Narodzenia i Energii do działania w Nowym Roku. 

a tutaj kilka moich pierniczków, przepis w wolnej chwili 

Pierniczki

pierniczki

pierniczki

 

14:14, hedoniacake , ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 21 grudnia 2012

Jakoś tak się złożyło, że nigdy nie piekłam tego świątecznego klasyka, teraz wiem to był wielki błąd. Keks jest pyszny,intensywny,  ma też milion kalorii, uff. Przepis pochodzi z tego Bloga i jest świetny a jeszcze zyskuje jak poleży kilka dni. 

Keks świąteczny

Składniki 

5 jajek
200 g cukru
200 g  miękkiego masła 
1/4 szklanki oleju kujawskiego ( ja zapomniałam ale  i tak jest pyszny)
300 g mąki pszennej (+ 1 łyżka do formy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( oryginale 1 łyżeczka )
szczypta soli
wanilia 

 300 do 350 g bakalii ( u nie orzechy włoskie, figi, morele, skórka pomarańczowa, żurawina)

Wykonanie  

Ubić jajka z cukrem i solą na jasną masę, dodać olej i chwilę miksować. Miękkie masło zmiksować, stopniowo dodawać masę jajeczną i ubijać na wysokich obrotach (gdyby masa zaczęła się warzyć, dodać 1-2 łyżki mąki). Następnie dodawać mąkę  przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Bakalie wymieszać z 1 łyżką mąki i dodać do ciasta razem z wanilią. Wyłożyć do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki (10 x 30 cm), wstawić do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piec przez 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem i w razie potrzeby podpiec jeszcze kilka minut). U mnie wystarczyło 50 min, więc zależy od piekarnika. 

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być  w temp. pokojowej.


Keks swiąteczny


16:30, hedoniacake , Retro
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 grudnia 2012

Pora na piernik dojrzewający, mój leżakował prawie miesiąc. Z tej porcji wychodzą dwa solidne pierniki. Moje będą przełożone powidłami śliwkowymi i polane czekoladą. Trochę mnie zaskoczyły, ciasto nie jest tak twarde jak się spodziewałam i ładnie wyrasta. Tutaj Przepis 

Surowe ciasto wałkowałam na około 1 cm, a teraz mam solidne warstwy. 

A tak wygląda w wersji roboczej 

Piernik staropolski dojrzewający

22:45, hedoniacake , Retro
Link Komentarze (2) »
niedziela, 16 grudnia 2012

Dziś taki piernik nie piernik dla leniwych i zabieganych. Zawsze się udaje, wystarczy tylko wymieszać składniki i upiec. Nie jest to prawdziwy piernik raczej murzynek, ale po dodaniu przyprawy do piernika może spokojnie robić za piernik. Nie wymaga leżakowania, można go przełożyć powidłami śliwkowymi i polać polewą czekoladową.

 Piernik dla leniwych

Składniki 

2 jajka 

1 szklanka cukru (200 g)

0,5 szklanki oleju

3 łyżki dżemu ( u mnie jeżynowy)

2 szklanki mąki (280 g )

1 szklanka mleka 

1 łyżka kakao

1 łyżka sody

1 łyżeczka przyprawy do piernika ( to tak żeby lepiej udawał piernik)

Wykonanie 

Wymieszać jajka, mleko, olej, cukier, dżem. W drugiej misce przesiać mąkę z sodą, kakao i przyprawa do piernika. Krótko wymieszać  zawartość obu naczyń. Przelać do dużej keksówki, wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około 1 godziny w temp. 180 st. C. Do tzw. suchego patyczka. 

 

 Piernik dla leniwych i zabieganych

19:13, hedoniacake , Retro
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 grudnia 2012

Był u mnie Mikołaj i dał mi książkę Liski. Więc  dziś pierwszy przepis z tej książki, trochę narzekam na brak czasu więc parę dni mi to zajęło. Piernik należy do wilgotnych, przypomina mi ciasto miodowe z kuchni żydowskiej. Przepis tylko z jedną zmianą, w oryginale były suszone wiśnie a u mnie wiśnie z nalewki.  Nie lubię pierników więc nie potrafię ocenić czy jest dobry. Po prostu wilgotny piernik.

Piernik z orzechami i wiśniami

Składniki 

2 jajka 

120 g cukru

125 ml stopionego i ostudzonego masła

250 ml. płynnego miodu 

125 ml mocnej kawy

280 g mąki pszennej 

2 łyżeczki przyprawy do piernika 

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru mielonego

1/8 łyżeczki utłuczonych goździków 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki sody

100 g orzechów włoskich

100 g wiśni suszonych ( u mnie z nalewki)

Wykonanie 

Jajka utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodawać miód, masło, kawę. W drugiej misce połączyć, mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Połączyć zawartość obu misek i jeszcze krótko zmiksować. Dodać do ciasta wiśnie i orzechy. Pieczemy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia pojemność 1 litr( duża keksówka) około 1 godzinę w temp 180 st. C

 

Piernik z orzechami i wiśniami

21:50, hedoniacake , Retro
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne