środa, 28 listopada 2012

Już raz je robiłam, są naprawdę pyszne, lekko ciągnące i można się rozgrzeszyć, bo zawierają zdrowe składniki.

Dziś wersja bez moich zdrowych zmian, ale  jeśli Nigela to precz ze zdrowymi składnikami ;-) szalejemy.

Blondynki Nigelli

 Składniki forma do tarty średnica 27 cm. 

150 g miękkiego masła 

200 g płatków owsianych ( nie błyskawicznych)

100 g mąki 

1/2 łyżeczki sody

100 g cukru muscovado

1 puszka (400g) mleka sokondensowanego 

1 jajko

170 g łezek czekoladowych lub pokrojonej czekolady 

 

Wykonanie 

Przesiać mąkę z sodą, dodaj płatki i wymieszaj. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem, gdy będzie napowietrzone  wmieszaj  mleko skondensowane i dodaj sypkie składniki, wymieszaj, na koniec dodaj jajko i jeszcze raz wymieszaj. Następnie dodaj do masy czekoladę, niedbale zamieszaj. Ciasto pieczemy w temp 180 st. C przez 35 min u mnie 45. Nigella proponuje piec je 35 min wtedy jest idealne. Odstawiamy do wystudzenia, potem dowolnie kroimy i zjadamy z przyjemnością.

Blondynki Nigelli

niedziela, 25 listopada 2012

To już ostatnie chwile na zrobienie ciasta na ten piernik. Robiłam go już kiedyś, jest wart zrobienia. 

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" Macieja Kuronia. Użyłam smalcu zamiast masła, żeby było bardziej po  staropolsku.

Piernik staropolski

Składniki 

1 kg mąki 

500 g miodu

250 g masła lub smalcu

3 jajka

125 ml mleka

3 łyżeczki sody oczyszczonej 

3 łyżki przyprawy do pierników

100 g orzechów włoskich

kilka łyżek skórki pomarańczowej

pół łyżeczki soli 

Wykonanie 

podgrzewamy miód z tłuszczem, ciągle mieszając, doprowadzając niemal do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia, potem mieszając dodajemy przesianą mąkę, jaja, mleko z rozpuszczoną sodą, solą. Na koniec dodajemy przyprawę do pierników i bakalie. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do ceramicznego naczynia ( kamienny garnek w oryginale). Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 4 tygodnie w chłodne miejsce ;-) ( lodówka). Na cztery dni  przed Wigilią dzielimy ciasto na trzy części. Wałkujemy placki i pieczemy oddzielnie w temp. 200 st C przez 25 min. Studzimy placki i przekładamy je dowolną masą, kajmak, powidła śliwkowe. Przykrywamy papierem i obciążamy deseczką. Przed podaniem można piernik polukrować i ozdobić bakaliami. 

Uwaga piernik po upieczeniu jest bardzo twardy, musi poleżeć żeby był miękki.

 

 

13:52, hedoniacake , Retro
Link Komentarze (3) »
środa, 21 listopada 2012

Drobne przyjemności na wieczór ;-)

Barrdzo pyszne, nie potrzeba żadnego przepisu, tylko odrobina miodu i cynamon.

Pieczemy do miękkości w temp. około 180 st.C

 

Pieczone jabłka

21:24, hedoniacake , dla dzieci
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 19 listopada 2012

Dziś zdrowe bułki z żytnio-pszenne z razowej mąki z dodatkiem płatków owsianych. Są dość wilgotne w środku, przez co można je dłużej przechowywać.

Bułki żytnio- pszenne

Składniki 

100 g płatków owsianych

0,5 szklanki letniego mleka 

130 g razowej mąki żytniej

130 g razowej mąki pszennej 

20 g świeżych drożdży 

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Wykonanie 

Rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać letnie mleko i odrobinę mąki, wymieszać . Odstawić zaczyn do podrośnięcia. Płatki zalać gorącą wodą około 0,5 szklanki i odstawić do nasiąknięcia.

Następnie do zaczynu przesiać mąkę z solą i dodać płatki. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po około 1 godzinie formujemy bułki, w kształt wrzeciona , obsypujemy mąką i nacinamy, jak nam pasuje. Odstawiamy do wyrośnięcia, pieczemy w temp. 180 st. C przez 30 min. Smacznego 

uwaga jeśli ciasto będzie za rzadkie to dosypujemy mąki, płatki nie błyskawiczne. 

 

Bułki żytnio- pszenne

Bułki żytnio-pszenne

Bułki żytnio-pszenne

niedziela, 18 listopada 2012

Próbuję dosłownie każdy  interesujący przepis na ciasto marchewkowe. To ciasto zostanie na długo moim ulubionym, jest doskonałe, wypróbujcie. 

Ciasto marchewkowo bananowe

Ciasto marchewkowo bananowe  pochodzi z tego bloga   oczywiście tutaj z moimi zmianami. 

Składniki

260 g mąki ( pół na pól razowa i biała)

380 g marchewki  

2 duże przejrzałe banany 

1 szklanka oleju ( 250 ml) 

1 szklanka brązowego cukru 

3 rozbełtane jajka 

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 łyżeczka przyprawy do pierników 

1/2 łyżeczki cynamonu 

Wykonanie 

Przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami korzennymi. Marchewkę ucieramy na drobnych oczkach. Cukier dodajemy do jajek mieszamy, dolewamy olej, następnie dodajemy marchewkę i rozgniecione widelcem banany, łączymy z jajkami. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Mieszamy tylko tyle, żeby połączyć składniki, niezbyt długo.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C bez nawiewu około 1 h. U mnie keksówka wielkości 30/11 cm. 

Ciasto marchewkowo bananowe

 

 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne