niedziela, 27 listopada 2011

Z opisu wyglądały na intrygujące. Nie zawierają tłuszczu. Po przygotowaniu trochę mnie rozczarowały, są bardzo słodkie i intensywne w smaku. Jednak jej chlebek bananowy nie ma konkurencji, w tych mufinach coś mi nie gra. Przepis pochodzi z tej książki Apetyczna panna Dahl

Książka jest piękna graficznie, urocza i retro taka sielska. Spodziewałam się nieco więcej zdrowych przepisów, ale jak widać panna Dahl nie jest tutaj całkiem ortodoksyjna. Za to też ją lubię.

Mufinki  gruszkowo imbirowe

Składniki

na 12 sztuk

145 g mąki orkiszowej (użyłam razowej)

150 g błyskawicznych płatków owsianych

225 g pure gruszkowego (może być gotowe pure dla niemowląt)

białko z 4 jajek

125 g jogurtu naturalnego

240 g syropu z agawy lub miodu

110 g rodzynek

1 twarda gruszka pokrojona w kostkę

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka imbiru w proszku ( dałam świeży)

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki  świeżo utartej gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Przesiewamy przyprawy, spulchniacze i mąkę do miski. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy.

Pośrodku miski robimy wgłębienie, wlewamy tam płynne składniki, dodajemy pokrojoną gruszkę, rodzynki  i delikatnie mieszamy. Napełniamy papilotki w 2/3 pojemności . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170*C z termoobiegiem około 25- 30 min.

 

 

 

 

 

 

czwartek, 24 listopada 2011

Przepis Nigelli z Nigella ekspresowo. Idealne połączenie no i jak to u Niej łatwo i szybko , rozpustnie. Kilo masła  na początek. Polecam 

Gruszki w cieście czekoladowym

Składniki;

125 g mąki

25 g kakao

125 g cukru 

150 g miękkiego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1/4 łyżeczki sody 

2 jajka

2 łyżki ekstraktu waniliowego

2 puszki gruszek w syropie

Wykonanie;

Gruszki odsączamy i układamy na dnie formy wysmarowanej masłem(ja wysypałam też bułką tartą , niekonieczne), wypukłą częścią do góry. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy jajka i dalej ubijamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i jeszcze ubijamy. Powstanie dość lejące ciasto. Nic się nie stresujemy na pewno się  uda, jak to u Pani N jest łatwo i szybko.

Ciasto wylewamy na gruszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200*C około 30 min. Radzę zerkać pod koniec pieczenia bo łatwo się przypala.

Ciasto czekoladowe z gruszką

 

Gruszka czekolada

 

wtorek, 22 listopada 2011

Razowe kłosy z dynią 

Na ta chwilę tylko zdjęcie , a wieczorem przepis ;-) Jak się rzekło . Oto i przepis ;-)

Razowe kłosy z dynią

Składniki

3 szklanki mąki pszennej razowej

1 szklanka pure z dyni

20g świeżych drożdży

2 łyżki cukru

0,5 szklanki mleka

1 jajko

4 łyżki pestek dyni 

1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Z 1/4 szklanki mleka , drożdży, cukru i łyżki mąki, robimy zaczyn . Jak wyrośnie mieszamy go z przesianą mąką i resztą składników. Następnie wyrabiamy, jeśli jest za rzadkie to dosypujemy mąki. Dużo zależy od tego jak wodniste jest pure.

Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie formujemy takie powiedzmy długie  i cienkie bułki. Ja robiłam takie długości dłoni, a dłonie mam pokaźne. Bułkę nacinamy zwykłymi nożyczkami w formę kłosa. Inspiracją były bułki Epi, nie pamiętam z jakiej to kuchni. 

Powodzenia, ci co nie lubią dyni też zjadają z chęcią.

bułki razowe z dynią

niedziela, 20 listopada 2011

Zwyczajne ciasto kruche, ale fajna forma. Idealna na dziecięcą imprezę, budzą zainteresowanie i to nie tylko dzieci. Przepis na ciasto pochodzi stąd http://www.le-gavroche.co.uk/  autorstwa Michela Rouxa. Nada się każde ciasto niezbyt wyrastające.

Miś ciastko kruche

Skład;

50 dkg mąki pszennej

20 dkg masła

20 dkg  cukru pudru

4 jajka

4 łyżki kakao 

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jakoś nie mam odwagi wypróbować  tego ciasta bez dodatku proszku. Wiem, że to profanacja ale to silniejsze....... ;-)

Przesiewamy mąkę z  proszkiem, cukrem i solą, masło ścieramy na tarce. Roztrzepujemy lekko jajka. Wszystkie składniki  wstępnie mieszamy, jak powstanie taka grudkowata kasza, wtedy odkładamy 1/4 ciasta. Do tej 1/4 dosypujemy kakao. Obie partie ciasta wyrabiamy szybko do połączenia składników. Chłodzimy w lodówce około 0,5 h.

Następnie wałkujemy i wycinamy dwie wielkości krążków. Na uszy i nos jednakowej wielkości. Na większy krążek z jasnego ciasta naklejamy białkiem mniejszy ciemny krążek. Krążek przeznaczony na uszy misia przecinamy na pół i doklejamy. Oczy i czubek nosa można zrobić z http://pl-pl.facebook.com/mmspolska lub z kulek ciasta . Pieczemy do zrumienienia około 20 min w temp. 180 8C. Można posmarować przed pieczeniem białkiem lub mlekiem.

Ciastka Misie

 

 

niedziela, 13 listopada 2011

Dziś zdrowe ciastka owsiane. Są zdrowe, ale przy tym pyszne więc można  śmiało podawać też tym  którzy zdrowe jedzenie kojarzą z niesmacznym ;-). Posiadają też niemało kalorii, ale co tam kalorie.

Ciastko owsiane

Składniki:

3 szklanki płatków owsianych( używam górskich są grube, mam awersję do takich przemielonych)

1 szklanka mąki razowej może być pszenna lub  orkiszowa

0,5 szklanki brązowego cukru lub jasnego muscovado 

2 jajka

80 g masła

50 g gorzkiej czekolady 

50 g rodzynek lub orzechów

po pół łyżeczki proszku i sody

pestki dyni i sezam do posypania

 Wykonanie:

Ubijamy miękkie masło z cukrem, dodajemy jajka i jeszcze ubijamy niezbyt długo. Następnie dodajemy mąkę  wcześniej przesianą z proszkiem i sodą , mieszamy. Dalej sypiemy płatki i mieszamy, na koniec rodzynki i czekoladę. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej płatków.

Formujemy łyżką duże raczej płaskie ciastka, posypujemy sezamem i dynią , pieczemy w 160*C z termoobiegiem około 25 min. do zrumienienia.

Ciacha są naprawdę pyszne i niezawodne. Ilość i rodzaj dodatków jest właściwie dowolna, mogą być też nasiona słonecznika, żurawina, daktyle i co tam kto ma w kuchni.

Ciastka owsiane

Ciastko owsiane

 
1 , 2
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne