czwartek, 19 lutego 2015

Nadszedł czas, że zrobiłam pierwsze pączki z doskonałego przepisu a znajdziecie go TU  polecam. Moje nie wyszły idealnie, bo nie mają tej uroczej jasnej obwódki, ale smak jest naprawdę doskonały. 

W oryginale jest przepis z 1 kg. mąki ale bałam się tej ilości i zrobiła z połowy. 

 Klasyczne pączki

Składniki 

500 g mąki 

50 g świeżych drożdży 

250 ml ciepłego mleka 

60 g cukru 

3 żółtka i 1 jajko 

20 ml. spirytusu ( dodałam ekstrakt waniliowy na spirytusie)

60 g roztopionego masła 

szczypta soli

smalec lub olej do smażenia (użyłam oleju 1,5 litra) 

marmolada śliwkowa lub inna dowolna ( nie używamy dżemu ) 

Wykonanie 

Rozcieramy drożdże z cukrem i mieszamy z mąką i ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia  na około 15 do 20 min. Następnie ucieramy żółtka i jajko z cukrem na puszystą masę, dodajemy sól, spirytus i rozczyn, wszystko mieszamy i dosypujemy przesianą mąkę. Całość mieszamy i dolewamy ciepłe masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia ( ma podwoić objętość), pod przykryciem ściereczką lub folią. 

Wyciągamy ciasto, lekko wyrabiamy i wałkujemy na 1,5 cm. Ja wycięłam foremką 8 cm i wyszły dość małe. Następnym razem zrobię większe. Wyszło mi 30 sztuk. 

Nadziewamy wybraną marmoladą i zlepiamy jak umiemy ;-) 

Odstawiamy pączki do wyrośnięcia, ja przykryłam ściereczką żeby nie wyschły. 

Rozgrzewamy tłuszcz do 165 - 170  st. C  i smażymy partiami po 3 4 szt. na raz żeby nie schładzać oleju po 3 -4 minuty z każdej strony.  Usmażone pączki odkładamy na ręcznik kuchenny. Później lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem w wersji minimum. Są pyszne, polecam. 

 pączki

Pączki tradycyjne

 

Pączki

Pączki

Pączki


18:27, hedoniacake , Retro
Link Dodaj komentarz »
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne