poniedziałek, 25 lutego 2013

Już w najbliższą niedzielę  3 marca kolejne warsztaty, tym razem w artystycznej kawiarnio cukierni " Pani Cupcake" w Łodzi na ul. Piotrkowskiej 89.

Warsztaty kulinarno blogowe  

Ta zapiekanka jest absolutnie pyszna, ale ma też wadę. Niektórych odstraszy ilość kalorii jaką zawiera. Mnie jakiś czas odstraszała ale tym razem uległam i nie żałuję ;-).

Zapiekanka pochodzi z Grecji i jest  przyrządzona z serem feta i serem kefalotyri (to ser kozi dojrzewający) ja ser kozi zastąpiłam serem Dżiugas z Litwy. To ser podpuszczkowy, twardy długo dojrzewający z mleka krowiego, o bardzo złożonym smaku. Jest dostępny w Polsce np. w Tesco. 

Zapiekanka z makaronem orzo

Składniki:

Wyjdą dwie małe formy, lub jedna duża. Ilość dla 5 solidnie głodnych osób, ale naprawdę głodnych. 

400 g makaronu orzo ( makaron w kształcie ziaren ryżu)

60g masła

6 cebulek dymek

450 g liści szpinaku( u mnie paczka  z Horteksu) 

2 łyżki mąki

1,25 l mleka

250 g sera Dżiugas- startego ( dałam tylko 125 g) 

250 g sera feta 

3 łyżki szczypiorku

Pieprz świeżo mielony z dodatkiem kolendry ( kolendry nie było w oryginale, ale ja przeżywam  fascynację kolendrą) 

Wykonanie:

Ugotować makaron al dente, odcedzić. Rozgrzać  20 g masła, wrzucić dymkę na 20 sekund dodać rozmrożony szpinak i dusić 1 minutę, doprawić solą i pieprzem. Następnie wymieszać z makaronem. 

Rozpuścić pozostałe masło dodać mąkę i smażyć 1 minutę. Zdjąć z ognia, dolewać mleko i mieszając trzepaczką.  Ponownie postawić na ogień i  podgrzewać mieszając. Jak  sos zgęstnieje dodać sery i mieszać aż się rozpuszczą. Sos łączymy z pozostałymi składnikami. Układamy w naczyniu, wysmarowanym masłem i posypanym bułka tartą. Wierzch można posypać dodatkowo serem Dżiugis. Pieczemy w temp. 170 st. C około 0,5 h. Pycha 

Zapiekanka serowa

 

 

10:45, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 lutego 2013

Nareszcie się odważyłam, wzięłam udział w Restaurant Day. Powiem wam, warto było.

    To był bardzo wyjątkowy dzień, pełen spotkań z fajnymi ludźmi, ceniącymi dobrą kuchnię. Ten dzień, cały na wysokich obrotach, dał mi ogromną satysfakcję. Wszystkie moje ciasta sprzedały się błyskawicznie. Na koniec zostały tylko batony musli i ciastka z kandyzowanym imbirem, one też zniknęły. 

    Oczywiście ja zajmowałam się tylko małą częścią czyli ciastami i ciasteczkami. Dziękuję wszystkim ludziom z P109 dzięki którym to wszystko mogło się wydarzyć. Na koniec stwierdziliśmy, że tylko "wariaci" mogą się za coś takiego zabrać. A my zabierzemy się za to kolejny raz.

     Jeśli ktoś się zastanawia nad udziałem w kolejnej edycji, to niech się przestanie zastanawiać. Czeka go dużo pracy i sama dobra energia która przypłynie do was od gości i współorganizatorów. Już 18 maja. 

A TUTAJ znajdziecie więcej zdjęć z naszej restauracji.

Restaurant Day

Restaurant Day

Restaurant Day

 


niedziela, 17 lutego 2013

Drodzy Państwo Ta Dam !

To już dziś w Łodzi na ul. Piotrkowskiej 109 możecie spróbować moich ciast i ciasteczek.

Każde w cenie 3 zł plus pyszna kawa i sos czekoladowy z Baileysem, sos karmelowy z solą morską, oraz bita śmietana z limoncello. Przygotowałam  10 rodzajów wypieków serdecznie zapraszam od godz: 14. Tutaj więcej informacji. 

 

sobota, 16 lutego 2013

Już jutro w Łodzi w P109 Blender  będą moje ciasta. Te rogale też. 

Rogale drożdżowe Babci

 
1 , 2
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne