sobota, 25 lutego 2012

Robiłam rozczyn i jakoś nie bardzo miałam pomysł co dalej. Postał trochę w lodówce i pojawił się pomysł na cebularze. Proste i smaczne jak ktoś lubi cebulę.

Cebularze

Składniki 

450g mąki pszennej razowej

1 szklanka ciepłej wody

30 g roztopionego masła

1 jajko

10g drożdży świeżych

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

4 duże cebule

2 łyżki oleju 

pieprz świeżo mielony 

Wykonanie 

Przygotować rozczyn z drożdży odrobiny wody, łyżeczki mąki i cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie wymieszać rozczyn,jajko ,wodę. dodać przesiana mąkę, masło i sól. Wyrabiać kilka min ręcznie. Nie jest konieczne długie wyrabianie, ale ja lubię się pobawić. Po wyrobieniu formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy cebulę i dusimy, ale tylko żeby lekko się zeszkliła. Cebulę solimy i pieprzymy do smaku.

Teraz formujemy z ciasta kulki około 75-80 g mnie wyszło 13 szt. Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek smarujemy resztką masła i układamy cebulę. Pieczemy około 25 min w temp. 180 st. C Ja posypałam część cebularzy pokrojonym baleronem. 

Cebularze

 

 

20:03, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 lutego 2012

Kochani  blogi to wielka siła ;-) wszyscy to wiemy, no może  nie wszyscy. 

Chciała bym Was prosić o wsparcie Dzieci z Domu dziecka Fundacji "Dom w Łodzi" teraz to bardzo proste wystarczy zarejestrować się na Ad Taily i wybrać reklamę Fundacji tą którą widzicie na moim blogu. A jeśli nie chcecie się rejestrować można też wejść TUTAJ i skopiować  te krzaczki które są pod banerkiem i wkleić na swojego bloga. 

Te Dzieci naprawdę potrzebują pomocy, więc do dzieła. I z góry dziękuję 

10:54, hedoniacake , dla dzieci
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 lutego 2012

Dziś babeczki z przepisu Dorotus . Nie udało mi się ich spróbować bo były na specjalną okazję, że tak powiem dziękczynną. Wyglądają ładnie i są łatwe do wykonania, wyszło 12 niezbyt dużych sztuk.

Babeczki tiramisu

 

Składniki: 

110 g masła

110 g jasnego brązowego cukru

110 g mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka kakao

2,5 łyżeczki kawy espresso (lub kawy rozpuszczalnej), w proszku

2 jajka

1 łyżka likieru Amaretto

 

Wykonanie 

Mąkę, proszek, sodę , kakao przesiać przez sitko.


Utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć. Połączyć suche i mokre składniki plus likier.

Piec w formie do muffin wyłożonej papilotkami około 20 min

w temp. 180st. C.Do suchego patyczka. 

Krem śmietankowy

375 ml śmietany kremówki (taką miałam, może być nieco mniej)

2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią

3 łyżki kakao

Śmietankę ubić stopniowo dodając przesiany cukier puder. Za pomocą rękawa cukierniczego udekorować babeczki i posypać kakao.

Smacznego

Babeczki tiramisu


sobota, 18 lutego 2012

Z małym poślizgiem, ale już się poprawiam. Wczoraj był Dzień Kota , moje koty dostały prezenty. A dziś kilka zdjęć. Ten czarny kot nie jest mój, ale mieszka blisko w opuszczonym domu. Piękny spryciarz znalazł sobie bezpieczne miejsce do spania na strychu. Odkryłam miejsce dziś, trzeba pomyśleć co dalej. Jest kompletnie dziki, ale to tylko kwestia czasu kiedy będzie przychodził do domu. Tylko co dalej, trzeci kot odpada.

A teraz koty z okazji wczorajszego Dnia Kota.

Piękny czarny nieznajomy

czarny Kot

Antoni w zimowej scenerii

Antoni na śniegu

Zygmunt w ulubionym miejscu, szczególnie w mrozy

Zygmunt

piątek, 17 lutego 2012

Dziś  proste babeczki marchewkowe  z tego przepisu. Są proste ale smaczne i niezawodne. 

Muffiny marchewkowe

Składniki 

4 marchewki (około 2 szklanki utartej )

1 i 1/2 szklanki mąki dałam razową

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3/4 łyżeczki soli

2 łyżeczki przyprawy do piernika (moja zmiana z braku wymienionych w przepisie )

3 duże jajka lub 4 mniejsze 

1 szklanka brązowego cukru

1 łyżka ekstraktu z wanilii

Marchew utarłam na drobnej tarce. Do miski przesiałam mąkę z solą , sodą , proszkiem i przyprawą do piernika. W drugiej misce wymieszałam jajka, olej, cukier, ekstrakt z wanilii , dodałam marchewkę i wymieszałam. Następnie połączyłam składniki z obu misek. Wymieszałam i nałożyłam do 12 dużych papilotek. Piekłam do suchego patyczka w temp 180st.C około 25 min

Muffiny Marchewkowe

 

 
1 , 2 , 3
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne