niedziela, 12 stycznia 2014

 

Ostatnie moje ulubione odkrycie, proste, pyszne, tanie( szczególnie jak masz orzechy i jabłka z własnego ogrodu) z bogactwem smaków. Takie jesienne, ale w końcu na zimę też może być. Nie znałam tego ciasta wcześniej a przepis wzięłam z TEGO  bloga. Zrobiłam prawie bez zmian tylko użyłam razowej mąki i brązowego nierafinowanego cukru.

Ciasto wiewiórka orzechowo jabłkowe

Składniki

3 duże jabłka (użyłam dwie odmiany, co widać na zdjęciu)

2 szklanki razowej mąki pszennej 

3/4 szklanki brązowego cukru

4 jajka

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1/2 szklanki oleju

1,5 szklanki orzechów włoskich 

szczypta soli

Wykonanie 

Jabłka obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Całe jajka ubiłam z cukrem i szczyptą soli na puszysta masę, połączyłam z olejem. Następnie dodałam mąkę przesianą z cynamonem, proszkiem i sodą  wymieszałam. Na koniec dodałam jabłka i orzechy połączyłam. W moim przypadku orzechy najpierw podpiekłam, ale nie polecam tego sposobu bo pojawiły się te ciemne obwódki. Nie wiem czy to od podpiekania, sprawdzę to następnym razem. Ciasto piekłam w keksówce  30 cm około 55 minut. Można też to ciasto piec w płaskiej formie, ale nie próbowałam tej opcji.  Polecam ciasto jest pyszne i wilgotne. 

 Orzechowe ciasto z jabłkami

poniedziałek, 06 stycznia 2014

 Dziś  jeszcze świątecznie, chociaż strucla powstała już po świętach, ale marcepan i migdały to zdecydowanie  przedświąteczny zakup. 

Strucla migdałowa

Składniki ciasto drożdżowe 

60 dkg mąki 

1/2  szklanki cukru

3  jajka 

30 g świeżych drożdży 

1 szklanka  ciepłego mleka 

100 g roztopionego i przestudzonego masła 

szczypta soli 

Wykonanie 

Do 1/3 szklanki mleka dodaję pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia, trwa to kilka do kilkunastu minut. Potem dodaję jajka, cukier, sól, resztę mleka, przesianą mąkę i wyrabiam. Pod koniec wyrabiania dodaję ciepłe masło i wyrabiam aż masło się wchłonie. Nigdy nie przesadzam z czasem wyrabiania a ciasto zawsze się udaje.

Odstawiam na 0,5 h do wyrośnięcia. 

składniki na masę migdałową  - przepis [pochodzi z tego bloga z moimi uproszczeniami 

200 g mielonych migdałów 

50 g marcepanu

25 g masła 

100 ml. mleka 

2 łyżki Amaretto 

2 łyżki Limoncello 

1  jajko 

Wykonanie  masy 

Podgrzewam mleko, masło, cukier, marcepan  mieszam do rozpuszczenia składników. Odstawiam dodaję mielone migdały, mieszam i lekko studzę. Na koniec do masy dodaję jedno jajko, likiery  i całość mieszam. 

Jak zrobić struclę ?

Ciasto dzielę na dwie części, rozwałkowuję  cienko ( jak na makowiec) i smaruję masą, zwijam roladę. Rozcinam roladę wzdłuż, ale nie do końca, i zawijam taki niby warkocz  dbając żeby masa była na wierzchu.  Odstawiam do wyrośnięcia, smaruję jajkiem i piekę w temp. 170 około 30 min.  Po wystudzeniu dałam lukier z białej czekolady i marcepanu. 

Uwaga: u mnie tej masy wyszło jakoś mało, albo za grubo posmarowałam, W efekcie drugą struclę napełniłam masą jabłkową. Ale może trzeba cienko smarować. W ten sam sposób można zrobić też wieniec. Tak czy siak wychodzą dwie duże strucle.  

Strucla migdałowa

Strucla migdałowa

Strucla migdałowa

niedziela, 05 stycznia 2014

 

Po szaleństwach żywieniowych ostatnich dni, wracam do zdrowszych dań. 

A dziś przepis  z moim ulubionym jarmużem. Rośnie to to pięknie na działce, obecnie jest w doskonałej i zielonej kondycji. W następnym sezonie zasieję go dużo więcej. Jest też wersja fioletowa, przepiękna. 

Kotlety robi się łatwo i są smaczne. Jeśli chcecie mieć potrawę bez dodatkowego tłuszczu można upiec z tej masy pasztet, też pyszny. 

Kotlety z soczewicy z jarmużem

Składniki 

350 g czerwonej soczewicy

2 marchewki

2 cebule

4 jajka 

4 łyżki płatków owsianych + 1 łyżka do panierowania

1 łyżka bułki tartej lub kaszy manny ( niekoniecznie )

4 duże liście jarmużu, pokrojone w małe kawałki

harissa, curry, pieprz, sól

oliwa

Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Trzeba uważać żeby się nie przypaliła. Gotuje się szybko ale też szybko się przypala. Ja zalewam soczewicę wodą w takiej ilości żeby wody było około 1 cm nad soczewicę i w trakcie dolewam jak jest za gęsta. Ale uwaga nie chcemy zupy, więc ostrożnie z ilością wody.  Po ugotowaniu doprawiam i wrzucam płatki owsiane, ostawiam do przestygnięcia. 

Marchewkę ścieram na grubej tarce, cebulę kroję, całość duszę na oliwie.   

Następnie  do soczewicy dodaję jajka, jarmuż i mieszam, na koniec dodaję cebulę i marchewkę łączę całość.  Masa musi być na tyle zwarta żeby dała się formować w kotlety. Uformowane kotlety panieruję w bułce zmieszanej z płatkami i smażę. Smacznego

 

Kotlety z soczewicy z jarmużem

 

18:43, hedoniacake , Wytrawnie
Link Dodaj komentarz »
Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne