sobota, 26 stycznia 2013

Szybkie racuchy z jabłkami  bez cukru. Można dodać do środka cukru, ale jeśli posypiemy je  po upieczeniu cukrem pudrem z wanilią to wystarczy. 

Racuchy z jabłkami na szybko

Składniki:

0,5 kg mąki 

3 jajka 

1 szklanka mleka 

1 duże jabłko 

1/4 łyżeczki soli 

1 opak suchych drożdży ( takie na 0,5 kg mąki)

1 łyżka miodu 

oliwa do smażenia 

cukier puder z wanilią do posypania 

Wykonanie 

Lekko podgrzewamy mleko, dodajemy miód, łyżkę mąki i drożdże. Mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka i mieszamy. Jabłko ścieramy bez obierania dodajemy do masy, mieszamy. Na koniec  dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być dość lekkie, niezbyt twarde. Jeśli będzie twarde należy dodać więcej mleka. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, około godziny. Rozgrzewamy olej i nakładamy małe porcje ciasta, smażymy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

racuchy z jabłkami na szybko

wtorek, 22 stycznia 2013

Tort czekoladowo wiśniowy nie dla dzieci 

Tort czekoladowo wiśniowy

 

Składniki na ciasto murzynek ( tortownica 24 cm)

2 jajka 

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

3 łyżki dżemu

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1 łyżka kakao

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1 łyżka sody

Wymieszać mokre składniki z cukrem, przesiać mąkę z sodą i połączyć z resztą składników. 

Wlać do tortownicy i piec 50 min w temp. 170 st.C 

Po upieczeniu odłożyć na kratkę i wystudzić. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. 

Poncz

1 szklanka wiśniówki 

Krem  śmietankowy 

330 ml śmietany 30%

250 serka mascarpone 

100 g białej czekolady 

2 łyżki cukru pudru z wanilią 

4 łyżki mleka 

Białą  czekoladę rozpuszczamy na parze z mlekiem. Odstawiamy do przestudzenia. Miksujemy krótko serek. Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno, dalej miksując dodajemy serek i czekoladę. Miksujemy tylko do połączenia składników. 

Dodatkowe składniki 

1 szklanka wiśni ( u mnie wiśnie z nalewki)

0,5 czekolady do dekoracji

Wykonanie tortu 

Ciasto przecinamy na trzy warstwy. Układamy pierwszy krążek na paterze i nasączamy go wiśniówką. Nakładamy warstwę kremu i rozkładamy część wiśni, przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Nasączamy go wiśniówką i pokrywamy warstwą kremu. Na krem rozkładamy wiśnie. Na to kładziemy ostatnią warstwę ciasta i nasączamy ją najsilniej wiśniówką. Boki i wierzch pokrywamy kremem, robimy dekorację z kremu, wiśni i czekolady. Smacznego 

 

Tort czekoladowo wiśniowy nie dla dzieci

tort czekoladowo wiśniowy nie dla dzieci

 

 

 

 

23:26, hedoniacake , torty
Link Komentarze (1) »
sobota, 19 stycznia 2013

Jakoś ostatnio nie znajdowałam czasu na pieczenie  ani na posty na blogu. Ale już się zbieram w sobie i zaczynam nadrabiać. Dzisiaj tylko zwierzyniec, ale reszta niebawem. 

Tosiek zimowy

Tosiek zimowy

Tosiek zimowy

Zygmunt zimowy

Sikorki na słoninie

Sikorka

 

Kawka

dzięcioł w zimowym ogrodzie

Zakładki:
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Jeżyniec
Moja Hodowla
Moje ciasta i ciasteczka
Polecam
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Hedonia Cake

Utwórz swoją wizytówkę
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne